Τα πρώτα ονόματα υποψηφίων από τη Νεολαία

Παρά τα όσα λέγονται ή/και ομολογούνται από τα κομματικά επιτελεία, μια σταθερή πηγή νέων υποψηφίων είναι πάντα τα παιδιά παλαιών βουλευτών. Αυτή η κατηγορία, παρά τις κατά καιρούς κατηγορίες για «νεποτισμό», είναι για τα κόμματα μια καλή λύση, που «μπετονάρει» ψηφοφόρους που ίσως να είχαν φυγόκεντρες τάσεις, αφού ο γνωστός παλαιός υποψήφιος που προτιμούσαν δεν συμμετέχει πλέον στα ψηφοδέλτια. Οπότε, καλείται ο υιός ή η κόρη να προσφέρει στην παράταξη, αλλά και να χαράξει νέους προσωπικούς δρόμους. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή των νέων σε ηλικία υποψηφίων που εξετάζουν τα κόμματα, την οποία θα συνεχίσουμε τις επόμενες εβδομάδες με ό,τι νέο προκύπτει. Πηγές του ρεπορτάζ μας είναι τα κομματικά επιτελεία, οι πολιτικές νεολαίες, τοπικά στελέχη κομμάτων, οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι και δημοσιογραφικές πηγές. Από αυτούς μαθαίνουμε, διασταυρώνουμε κατά το δυνατόν και γράφουμε…

Όσον αφορά τις υποψηφιότητες, μία παράμετρος της επιλογής για τις εθνικές εκλογές που δεν αναδεικνύουν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων είναι το ζήτημα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με άλλα λόγια, τα κεντρικά κομματικά επιτελεία, αλλά και οι εισηγήσεις τοπικών οργανώσεων λαμβάνουν υπόψη τους το αν ένας υποψήφιος είναι προτιμότερο (αποτελεσματικότερο) να ασχοληθεί σε αυτήν τη φάση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ας μην ξεχνάμε ότι σε έναν χρόνο περίπου θα πρέπει όσοι προκριθούν για τις εκλογές των ΟΤΑ να έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία τους. Ωστόσο υπάρχουν και πάλι φωνές, περισσότερες αυτήν τη φορά, που υποστηρίζουν ότι ασχέτως χρόνου και αποτελέσματος εθνικών εκλογών θα πρέπει να μη δοθούν κομματικά χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ορισμένοι προσθέτουν ότι πρέπει να υπάρξει ριζική ηλικιακή ανανέωση των υποψηφίων σε τοπικό επίπεδο, ώστε να παραχθεί μια νέα γενιά στελεχών που θα ασχολείται με τα κοινά. Και θυμίζουν ότι υπάρχει ήδη μια μαγιά ενδιαφερομένων από τα κατά τόπους ΤΟΣΥΝ…

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι στα κομματικά επιτελεία εξετάζουν (με το μικροσκόπιο, για ευνόητους λόγους…) πιθανές υποψηφιότητες από νέους που ασχολούνται με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, με τον εθελοντισμό, το διαδίκτυο και τις ΜΚΟ. Αυτό αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ, που έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα η οποία παρακολουθεί τις δραστηριότητες αυτές, αλλά σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες και η Ρηγίλλης εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, κινούμενη σε ελαφρώς πιο παραδοσιακούς «δρόμους». Εισηγήσεις υπάρχουν ήδη για στενό μαρκάρισμα υποψηφιοτήτων προς εκπροσώπους του μπλογκ/ΜΚΟ «γενιά των 700 ευρώ», αλλά και προς τη Νεολαία Βορειοηπειρωτών. Ακόμη και νέους μετανάστες με πολιτικά δικαιώματα αναζητούν τα κομματικά επιτελεία. Πάντως, αν εξετάσουμε τις ιδιότητες των μη εκλεγμένων στις τελευταίες ευρωεκλογές, πιθανόν να μπορέσουμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και κινούνται στα κομματικά επιτελεία, ιδίως αν συνυπολογίσουμε την επιρροή συγκεκριμένων ομάδων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σημειώνουμε πάντως μια ενόχληση που παρατηρούμε στην Ιπποκράτους για πολλούς νεολαίους σε τοπικό επίπεδο που συνωθούνται σε γραφεία και ομάδες προβεβλημένων στελεχών (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια) προκειμένου να έχουν προσβάσεις και «ικανοποιητικό» πλασάρισμα όταν έρθει η ώρα της εξουσίας, ώστε να μπορούν να ζητήσουν «ανταμοιβή» και να στελεχώσουν και αυτοί τον κρατικό μηχανισμό σε καλές θέσεις. Για το καλό του τόπου πάντα… Πάντως, από το περιβάλλον του προέδρου ΓΑΠ μεταφέρεται «αρμοδίως» ότι «είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι ο Γιώργος θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος».

Οι πιθανοί υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ

Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ ακούμε ότι συζητούνται ήδη ορισμένες υποψηφιότητες νέων σε ηλικία ή προερχόμενων από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Στην Αʼ Αθήνας η Κατερίνα Διαμαντοπούλου και ο Σταύρος Μηλιώνης (μπορεί και στη Βʼ), στη Βʼ Αθήνας ο Νίκος Μαδεμλής, ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος και η Μαίρη Ματσούκα (ή ίσως Αιτωλοακαρνανία). Στον Πειραιά θα δοκιμάσουν την τύχη τους μάλλον η Έλλη Ντεντιδάκη και ο Νίκος Παπασπύρου, ενώ για τη Βʼ Περιφέρεια εξετάζεται σοβαρά η υποψηφιότητα του πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παντελή Καμά. Στη Θεσσαλονίκη εξετάζονται οι περιπτώσεις των προερχόμενων από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ Αργύρη Αργυριάδη και Αντώνη Σαουλίδη, ενώ και η Εύα Καϊλή μάλλον θα έχει ανταγωνισμό από άλλη νεαρή και όμορφη υποψήφια, προερχόμενη από τα ΜΜΕ. Για τις άλλες περιφέρειες τα πράγματα δεν είναι ακόμη τόσο συγκεκριμένα. Σίγουρα η Πετρούλα Ντελεδήμου, μετά τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο, θα είναι εκ νέου υποψήφια στη Μαγνησία – ένα σενάριο περί σχετικής έκπληξης ΓΑΠ είναι ακόμη ανεπιβεβαίωτο. Υποψήφιοι θα είναι και πάλι επίσης ο Κώστας Τριαντάφυλλος στη Χίο και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην Αρκαδία. Την υποψηφιότητά του προσπαθεί να προωθήσει και ο Αντώνης Γάκης στην Περιφέρεια Αττικής, παρά τις αντιδράσεις που αντιμετωπίζει, αλλά και ορισμένες παλαιές «υποθέσεις».

Επίσης, έχουν ακουστεί, σε δύο διαφορετικές περιφέρειες ο καθένας, τα ονόματα των προερχόμενων από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ οργανωτικών πλέον στελεχών του κόμματος Ηλία Αντωνίου και Θέμη Τζήμα, αλλά μάλλον θα παραμείνουν στο οργανωτικό κομμάτι, διότι κάποιοι πρέπει να… τραβήξουν το κουπί.

Στη ΝΔ

Στη Ρηγίλλης, από την άλλη, έχουμε νέους σε ηλικία υποψηφίους και ορισμένους προερχόμενους από την ΟΝΝΕΔ. Από όσα έχουμε καταφέρει να μάθουμε, η προβαλλόμενη και συζητούμενη (σε εσωκομματικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους) υποψηφιότητα Παπανικολάου είναι μάλλον απίθανη, τόσο λόγω της εκκρεμότητας με την εναλλαγή στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ όσο και, κυρίως, της πρόσφατης εκλογής στην Ευρωβουλή, την οποία ορισμένοι στη Ρηγίλλης θεωρούν απαραίτητο σχολείο για τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, που δεν κατάγεται από τζάκι… Αντιθέτως, ανάλογα με την επόμενη μέρα στην ΟΝΝΕΔ είναι πιθανό να δούμε υποψηφιότητες από επίδοξους διαδόχους του Παπανικολάου, όπως τον Γιάννη Σμυρλή. Πιθανότατα θα έχουμε και γυναικεία υποψηφιότητα από το ΕΓ της ΟΝΝΕΔ, αλλά είναι νωρίς ακόμη να αποκαλύψουμε ονόματα…

Θεσσαλονίκη: Η πιο νεανική ομάδα υποψηφίων της ΝΔ φαίνεται ότι θα είναι αυτή της Θεσσαλονίκης, όπου ακούμε τα ονόματα της Άννας Ευθυμίου, του Δημήτρη Παππά και της Λιάνας Γούτα. Στη Βʼ Θεσσαλονίκης μάλλον θα είναι και πάλι υποψήφιος ο πρώην βουλευτής και προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ Δημήτρης Γαλαμάτης, ενώ αρκετοί θέλουν να δουν υποψήφια την έπαρχο Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή. Στη Θεσσαλονίκη πάντως είναι πολύ πιθανό να προκριθεί η λύση της τοπικής αυτοδιοίκησης αντί της βουλευτικής υποψηφιότητας για τους ανωτέρω, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της Διοικούσας του κόμματος.

Στην Αθήνα δεν αναμένουμε εκπλήξεις, καθώς ήδη προκρίνονται οι υποψηφιότητες του προέδρου του ΟΝΑ Βασίλη Κικίλια (με τη στήριξη τριών υπουργών), του Χρήστου Τεντόμα και ίσως της Αλεξίας Έβερτ, ενώ αναζητείται και ένας (ή μία…) νεώτερος υποψήφιος είτε από την ΟΝΝΕΔ είτε από την κοινωνία. Στον Πειραιά θα παλέψει για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Αʼ ή Βʼ περιφέρειας ο γραμματέας της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ Κ. Κατσαφάδος, ενώ στο άλλο λιμάνι, την Πάτρα, συζητείται και πάλι το όνομα της Χριστίνας Αλεξοπούλου και ορισμένων άλλων στελεχών. Μια ενδιαφέρουσα νέα υποψηφιότητα (αν τελεσφορήσει…) θα είναι αυτή του νυν περιφερειάρχη Αιγαίου Μπάμπη Κόκκινου, άλλοτε ισχυρού παράγοντα της ΟΝΝΕΔ, με πολλές συμπάθειες στον χώρο της νεολαίας, αλλά και αντιπάθειες από την τωρινή θητεία του.

Στον ΛΑΟΣ

Υποψηφιότητες από τον χώρο της νεολαίας θα έχουμε και στον ΛΑΟΣ. Σίγουρη θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του επίτιμου προέδρου της νεολαίας Παναγιώτη Καράμπελα. Εισηγήσεις (και υποστηρικτές…) υπάρχουν και για υποψηφιότητα του νυν προέδρου Γιάννη Παναγιωτακόπουλου, αν και ορισμένοι φοβούνται ότι θα αδρανήσει οργανωτικά η νεολαία αν στις εκλογές τρέχει για σταυρό ο πρόεδρος. Σίγουρα υποψήφιος θα είναι στη Βʼ Αθήνας ο πρώην πολιτευτής της ΝΔ Μπάμπης Καραθάνος, με επιρροή στη νεολαία κυρίως από τη Βόρεια Ήπειρο, ως πρώην επικεφαλής της ΕΝΒΗ. Επίσης, στον πρόεδρο Γιώργο Καρατζαφέρη έχουν περιέλθει εισηγήσεις και για υποψήφιες από τη νεολαία. Πάντως, οι αποφάσεις περί ψηφοδελτίων στον ΛΑΟΣ θα παρθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ανάλογα με την τακτική του κόμματος σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

***

Η Εύα προπονείται

Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και στα στέκια ότι η Εύα ετοιμάζεται. Διότι οι εκλογές έρχονται και η μάχη του σταυρού θα είναι σκληρή και στη Θεσσαλονίκη. Η Εύα Καϊλή λοιπόν αποφάσισε να αρχίσει… κικ μπόξινγκ, προκειμένου να βρίσκεται σε (εκλογική;) φόρμα. Να χαρούμε ή να… φοβηθούμε;

Ντέρμπι με ιστορία στην Αθήνα

Ορισμένοι πάντως τρέχουν από νωρίς για τις δημοτικές εκλογές. Μια κίνηση νέων στην Αθήνα με το όνομα «Αθήνα SOS» έχει συγκροτηθεί από στελέχη της παράταξης Σκανδαλίδη. Επικεφαλής είναι ο διαμερισματικός σύμβουλος Αʼ Διαμερίσματος Γιώργος Αποστολόπουλος και ζητούν δράσεις, κινητοποίηση και νέες προτάσεις από την ίδια τους την παράταξη. Ο Κώστας Σκανδαλίδης μπροστά στην κινητοποίηση της βάσης δραστηριοποιήθηκε. Πάντως, η κίνηση «Αθήνα SOS» αποτελεί έναν από τους σφοδρότερους επικριτές της δημοτικής αρχής Κακλαμάνη, με προωθημένες θέσεις και έντονη ρητορική. Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό στους πολιτικούς κύκλους της πόλης είναι η συνύπαρξη Κακλαμάνη – Αποστολόπουλου προ πολλών ετών. Όταν ο φοιτητής τότε Γιώργος Αποστολόπουλος ήταν συνδικαλιστής των Νέων Οριζόντων (φοιτητική παράταξη της Πολιτικής Άνοιξης) και ο Νικήτας Κακλαμάνης βουλευτής Αʼ Αθήνας και αργότερα ευρωβουλευτής του ίδιου κόμματος…

Η ΝΕΟΣ στην Κύπρο

Ο πρόεδρος της ΝΕΟΣ Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος Παναγιώτης Καράμπελας και τα στελέχη Λάππας Ζαχαρίας (ταμίας ΝΕΟΣ) και Κρεμμύδα Αθηνά (υπεύθυνη Βορειοηπειρωτικού Τομέα) βρέθηκαν στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στην πορεία μνήμης για τους σύγχρονους ήρωες Ισαάκ – Σολωμού, που δολοφονήθηκαν γιατί ήθελαν μια Κύπρο ελεύθερη, χωρίς τον τούρκο κατακτητή-εισβολέα. Από τη ΝΕΟΣ μάς υποσχέθηκαν εκτενές φωτορεπορτάζ, αλλά ακόμη δεν το είδαμε… Πάντως, σημειώνουμε ότι η ΝΕΟΣ είναι η μοναδική πολιτική νεολαία κοινοβουλευτικού κόμματος που βρίσκεται σχεδόν πάντα στην πρώτη γραμμή σε τέτοια γεγονότα και εκδηλώσεις.

Νέες επιδοτήσεις για ΜΚΟ

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το υπουργείο Απασχόλησης (χαίρε, Φάνη…) θα προχωρήσει το φθινόπωρο εκ νέου (για τρίτη φορά) στην προκήρυξη του προγράμματος ενίσχυσης σχεδίων δράσης ΜΚΟ, με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Θυμίζουμε ότι η εφημερίδα μας αποκάλυψε τις συνολικές επιχορηγήσεις που μοίρασε το συγκεκριμένο υπουργείο σε ΜΚΟ στους δύο πρώτους κύκλους. Παραθέσαμε τότε, σε… τρεις συνέχειες λόγω όγκου επιχορηγήσεων, τα αναλυτικά ποσά που έλαβε κάθε ΜΚΟ (περιλαμβανομένων μερικών απίθανων) το 2006 και το 2007, συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν, το ποσό που θα μοιραστεί αυτήν τη φορά θα είναι 20 εκατομμύρια, αν και υπάρχουν εισηγήσεις για μεγαλύτερο ποσό λόγω προεκλογικής περιόδου. Από διάφορες πηγές πάντως ακούσαμε ότι η καθυστέρηση της νέας προκήρυξης οφείλεται σε δύο λόγους. Από τη μια υπάρχει η μετάβαση από το Γ΄ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ, καθώς και η δημοσιονομική δυσκολία της χώρας. Από την άλλη, όμως, και αυτό είναι σοβαρότερο για το υπουργείο, υπάρχουν εκκρεμότητες από τους προηγούμενους κύκλους, οι οποίες προέκυψαν από τον έλεγχο δαπανών που γίνεται στις ΜΚΟ που πήραν χρήματα, καθώς και από ελλιπή δικαιολογητικά ορισμένων εξ αυτών. Πάντως, οι αποπληρωμές των προγραμμάτων από το υπουργείο δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε και οι έλεγχοι για πολλές από τις ΜΚΟ που πήραν επιχορήγηση. Από το υπουργείο έχουν γίνει ενέργειες ώστε να «στεγανοποιηθεί» ο μηχανισμός και να μη διαρρεύσουν οι «εκκρεμότητες», παρότι από την Κοινότητα πιέζουν για διαφάνεια και δημοσιότητα…

ΜΚΟ μιας χρήσης

Η φάμπρικα των εκδηλώσεων και των εκδόσεων ΜΚΟ μιας χρήσης, ή αλλιώς «παραμάγαζων», που συνήθως προβάλλουν βουλευτές και πολιτευτές εν όψει εκλογών, ξεκινά και πάλι. Πάρα πολλοί πολιτευτές έχουν συστήσει οι ίδιοι ή φιλικά τους πρόσωπα συλλόγους, ινστιτούτα και φορείς που εκδίδουν και διακινούν προεκλογικό υλικό υποψηφίων, ώστε να μπορούν να παρακάμψουν τόσο τους περιορισμούς του εκλογικού νόμου όσο και τις διατάξεις για έλεγχο των οικονομικών των υποψηφίων. Φέτος όμως είναι λίγο στενά τα πράγματα, διότι το κράτος δεν έχει χρήματα για επιχορηγήσεις. Ορισμένοι μάλιστα συνδέουν το συγκεκριμένο θέμα με διάταξη που πέρασε από τη Βουλή, η οποία δίνει στον υπουργό Οικονομίας το προνόμιο να δίνει επιχορηγήσεις ως 5.000 ευρώ σε τοπικούς πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, καθώς και σε ενορίες. Ήδη στην επαρχία και στις γειτονιές της Αθήνας έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες…

Νέα επεισόδια στην «Παναγία Σουμελά»

Η Ποντιακή Νεολαία μάς πληροφόρησε μέσα στην εβδομάδα ότι με την απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του ελληνικού κράτους, υπ’ αριθμόν 52/2009, σχετικά με το διοικητικό καθεστώς του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», κρίνεται παράνομη η σύσταση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, όπως επίσης και όλες οι αποφάσεις του. Ακόμη, μας λένε ότι παράνομη θεωρείται και η διάταξη 47/1973 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με αυτήν τη γνωμοδότηση, θεωρούν ότι δικαιώνεται ο επί έτη αγώνας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας σε σχέση με το ζήτημα της διοίκησης του ιδρύματος, που τόσο έχει ταλανίσει τον χώρο των Ποντίων. Με γνώμονα τις εξελίξεις αυτές, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας προγραμμάτισε σήμερα, στη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά». Η διαμαρτυρία, σημειώνουν, ότι έχει μόνο συμβολικό και ειρηνικό χαρακτήρα. Ωστόσο η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις, καθώς πολλοί που συμφωνούν με τους σκοπούς των διοργανωτών διαφωνούν πλήρως τόσο με την ημέρα που διάλεξαν (ανήμερα της μεγάλης εορτής) όσο και με την ώρα (08:30 το πρωί, την ώρα της Θείας Λειτουργίας). Ελπίζουμε πραγματικά όλα να κυλήσουν ομαλά, διότι ακούμε διάφορα…

Νέα στρατηγική της Ευρώπης για τη Νεολαία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία όσον αφορά τις πολιτικές για τη νεολαία. Η νέα στρατηγική, με τίτλο «Νεολαία – Επενδύσεις και Ενδυνάμωση», είναι διατομεακή και περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες. Στις ενέργειες αυτές εμπλέκονται βασικοί τομείς πολιτικής που επηρεάζουν τους νέους Ευρωπαίους, ιδίως την εκπαίδευση, την απασχόληση, τη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική ένταξη, την υγεία και τον αθλητισμό, τη συμμετοχή στην Κοινωνία των Πολιτών και τον εθελοντισμό των νέων. Η νέα στρατηγική τονίζει επίσης τη σημασία της διοργάνωσης δραστηριοτήτων για τους νέους και καθορίζει ενισχυμένα μέτρα για καλύτερη εφαρμογή των πολιτικών για τη νεολαία σε επίπεδο ΕΕ. Οι στόχοι της στρατηγικής για τη «Νεολαία – Επένδυση και Ενδυνάμωση» είναι να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους στην εκπαίδευση και στην απασχόληση, να βελτιώσει η ΕΕ την πρόσβαση και την πλήρη συμμετοχή όλων των νέων στην κοινωνία και να προωθήσει την αμοιβαία αλληλεγγύη μεταξύ της κοινωνίας και των νέων. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αυτής, καθώς και περαιτέρω σχετικές πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Νεολαία: http://ec.europa.eu/youth/index_en.html

«Οικολογική Μετακίνηση, Συνεισφορά στο Περιβάλλον»

Μια διαφορετική έκθεση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, με δημιουργίες μαθητών από όλη την Ελλάδα, φιλοξενείται από τις αρχές Ιουλίου και για τρεις μήνες στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Αναχωρήσεις, Είσοδος 3). Για τέταρτη συνεχή χρονιά, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, φιλοξενούνται τα καλύτερα δημιουργικά έργα του Ecomobility, όπως μακέτες, φωτογραφικό υλικό, ζωγραφικά έργα, έντυπα και πρωτότυπες κατασκευές, όλα δημιουργίες μαθητών της τρίτης γυμνασίου, που περιγράφουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα των μεγάλων αστικών κέντρων και αποτυπώνουν στα έργα τους την εικόνα της πόλης που ονειρεύονται, χωρίς καυσαέρια και νέφος. Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2008-2009 για να υποστηρίξουν τις εργασίες των μαθητών στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκστρατείας «ΕCOMOBILITY – Οικολογική Μετακίνηση, Συνεισφορά στο Περιβάλλον». Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η αλόγιστη χρήση των μέσων μεταφοράς, για τη μείωση των ρύπων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και επηρεάζουν την υγεία, αλλά και για προτάσεις-λύσεις για μια καλύτερη ζωή στα αστικά κέντρα. Η εκστρατεία «ΕCOMOBILITY – Οικολογική Μετακίνηση, Συνεισφορά στο Περιβάλλον» εκπονείται από τον Εθελοντικό Οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον Ecocity και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Μεταφορών & Επικοινωνιών, Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σταύρου Δήμα, καθώς και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Η έκθεση είναι προσβάσιμη για όλους τους επιβάτες και τους επισκέπτες του αεροδρομίου και παραμένει ανοικτή καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

***

Ερωτήματα για την αδειοδότηση των κολεγίων

Από την καλή διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης για θέματα εκπαίδευσης

esos.gr μαθαίνουμε ότι στη διαδικασία χορήγησης αδειών ίδρυσης των πρώτων κολεγίων (που σας παρουσιάσαμε πριν από δύο εβδομάδες)

έχουν συμβεί ορισμένα περίεργα και ύποπτα γεγονότα. Ο πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Θ. Φορτσάκης, ήταν αρχικά μέλος της επιτροπής που όρισε το υπουργείο για να εξετάσει και να εισηγηθεί τις άδειες ίδρυσης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου, είχε την εντύπωση (διαβεβαίωση;) ότι θα εξέταζαν και το ζήτημα της ίδρυσης και το ζήτημα της λειτουργίας των κολεγίων. Καταγγέλλει ωστόσο ότι μόνο σε μία άτυπη συνεδρίαση, τη 14η Ιουλίου του 2009, κλήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή που χορήγησε τις άδειες. «Με έκπληξη πληροφορούμαι ότι η επιτροπή συνεδρίασε άτυπα πολλές φορές τόσο πριν όσο και μετά, χωρίς δική μου ενημέρωση», αναφέρει σε σχετική επιστολή. Σύμφωνα με όσα υπαινίσσεται ο κ. καθηγητής, η μη συμμετοχή του οφείλεται στην άποψή του ότι η επιτροπή θα έπρεπε να εξετάσει το σύνολο των προϋποθέσεων λειτουργίας των μονάδων πριν από τη χορήγηση άδειας ίδρυσης. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου ωστόσο τόνιζαν ότι, σύμφωνα με τον νόμο και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργού, «τα προγράμματα σπουδών των υποψηφίων με συνεργασία δικαιόχρησης με εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να εφαρμοστούν ως έχουν. Δηλαδή, η επιτροπή να περιοριστεί σε κτιριακό και λοιπό τεχνικό έλεγχο». Ως εκ τούτου, ο κ. καθηγητής δεν συμμετείχε στη συνέχεια της διαδικασίας. Ή στο ΥΠΕΠΘ δεν ξέρουν ποιους ορίζουν σε ποια θέση ή ο κ. καθηγητής απέκτησε εκ των υστέρων επιφυλάξεις για τη διαδικασία. Τι να υποθέσουμε άραγε;

***

Απορία για πράσινους…

Υπάρχει συζήτηση στους εθελοντές διαδικτύου του ΠΑΣΟΚ, κυρίως στους νεώτερους, που συμμετέχουν και στην άτυπη ομάδα των στρατευμένων μπλόγκερ, ώστε συντονισμένα να «μεγεθύνουν» τυχόν φθινοπωρινή αναθέρμανση των συγκρούσεων στην ΟΝΝΕΔ, προκειμένου να δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στην κυβέρνηση;

Απορία για Ντορικούς

Είναι σίγουροι εκεί στην ομάδα της Ντόρας ότι έχουν λύσει τα προβλήματα συνοχής σε επίπεδο νεολαίας; Σε περίπτωση που «γυρίσει ο τροχός» ή κάτσουν οι ισορροπίες, είναι σίγουροι για το ποιος θα είναι ο «εκφραστής» του «χώρου»; Έχουν λύσει αυτά τα θέματα μεταξύ τους αλλά και με τους «από κάτω» οι Δραγουμάνος, Παπαγγελόπουλος, Γεωργόπουλος; Έχουν γίνει γνωστές οι καλοκαιρινές συζητήσεις στα «υπουργικά διαμερίσματα»; Και ποιον ρόλο θα παίξουν οι δημοσιογράφοι του στενού πυρήνα, αλλά και οι «κολλητοί» της ομάδας;

Απορία για κολεγιόπαιδα

Ισχύει ότι για μια εκλογική διαμάχη των επόμενων μηνών συγκροτούνται ήδη ισχυρά στρατόπεδα; Μας λένε ότι θα «χυθεί αίμα» αυτήν τη φορά σε μια εκλογική διαδικασία που αφορά την «καλή κοινωνία» της χώρας. Συνήθως οι εκλογές του Συνδέσμου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών (ΣΑΚΑ) αφορούν έναν στενό κύκλο. Αυτήν τη φορά όμως μπορεί τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Αληθεύει ότι κομματικοί και βουλευτικοί μηχανισμοί κινητοποιούνται ήδη (πάντα στο παρασκήνιο) για τους εκλεκτούς τους στον σύλλογο αποφοίτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα;

Απορία για πράκτορες

Επειδή στη δημοσιογραφική πιάτσα υπάρχει διαμάχη κυρίως μέσω μπλογκ (η οποία όμως έχει φτάσει στη Δικαιοσύνη) σχετικά με τις συζύγους δημοσιογράφων που δουλεύουν στην ΕΥΠ, μπορούμε να ρωτήσουμε κι εμείς κάτι σχετικό; Ποια στελέχη νεολαιών και οργανώσεων νέων έχουν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια στην ΕΥΠ, τόσο επί γαλάζιας όσο και επί πράσινης διοίκησης; Και κάτι επιπλέον, που δεν αναφέρεται στη δημοσιογραφική διαμάχη: Αληθεύει ότι η πρόσληψη στην ΕΥΠ ανοίγει εύκολα τον δρόμο προς το Δημόσιο, μια και δεν υφίσταται έλεγχος ΑΣΕΠ; Αληθεύει ότι η απόσπαση από την ΕΥΠ προς άλλη υπηρεσία είναι πολύ συνηθισμένη; Αληθεύει ότι η μετάταξη από την ΕΥΠ προς άλλη υπηρεσία του Δημοσίου είναι «χρυσή επιλογή» καριέρας στο Δημόσιο χωρίς ΑΣΕΠ, μια και η θητεία στην ΕΥΠ «σβήνεται» από τον υπηρεσιακό φάκελο για λόγους προστασίας του απορρήτου; Αληθεύει ότι ορισμένα γαλάζια παιδιά έχουν κάνει χρήση της διάταξης αυτής;

***

– Σε προηγούμενο φύλλο μας, αναφέροντας τα κολέγια που έχουν πάρει άδεια ίδρυσης από το ΥΠΕΠΘ, παραλείψαμε, κατά λάθος, το κολέγιο της Αθηναϊκής Εκπαιδευτικής, Rene Descartes.


Σχολιάστε εδώ