Τέσσερα ερωτήματα «καίνε» τους ανθρώπους του Αρχιεπισκόπου!
Την επείγουσα προκαταρκτική έρευνα ανέλαβε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αλεξάνδρα Κοσμά.
Η είδηση της εισαγγελικής παρέμβασης θορύβησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, αφού σ’ αυτήν τη σκανδαλώδη ιστορία εμπλέκονται στενοί του συνεργάτες, με πρώτο τον διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας Αντώνη Ζαμπέλη.
Τέσσερα «σκοτεινά» σημεία καλείται να διερευνήσει η Εισαγγελέας και ασφαλώς το ποιοι ωφελήθηκαν σε βάρος της Εκκλησίας από την πώληση οικοπέδων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Οι αδιαφανείς και «περίεργες» διαδικασίες έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και στο εσωτερικό της Εκκλησίας, καθώς στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, οι οποίοι, όπως λένε στο περιβάλλον του, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους δείχνουν να έχουν προδώσει την εμπιστοσύνη του. Το χειρότερο σενάριο για τον Αρχιεπίσκοπο, λένε όσοι τον γνωρίζουν, είναι να ακούγεται ότι επί αρχιεπισκοπίας του και λίγο καιρό μετά την εκλογή του υπάρχουν αμφιβολίες για το πώς διαχειρίζονται οι συνεργάτες του την περιουσία της Εκκλησίας. Όπως λένε εκκλησιαστικές πηγές, οι στενοί συνεργάτες του παρέσυραν τον Αρχιεπίσκοπο να εισηγηθεί ο ίδιος (!) στην Ιερά Σύνοδο να «περάσει» η απόφαση της πώλησης των ακινήτων, αφού ο αρμόδιος επί των οικονομικών Μητροπολίτης Ιωαννίνων δεν είναι συνοδικό μέλος την τρέχουσα περίοδο και δεν μπορούσε ο ίδιος να κάνει την εισήγηση για να εγκριθεί από τους συνοδικούς μητροπολίτες.
Η φόρμουλα του συμβιβασμού-πώλησης όμως, όπως λέγεται, αποτελεί εύρημα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου και του διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας Α. Ζαμπέλη. Έπεισαν, ακούγεται, τον Αρχιεπίσκοπο ότι αυτή η πώληση των εκκλησιαστικών οικοπέδων στον «καταπατητή» και αντίδικο της Εκκλησίας, μέσω ενός «συμβιβασμού», αποτελούσε την καλύτερη λύση. Ο Αρχιεπίσκοπος «πέρασε» στη Σύνοδο του Απριλίου την εισήγησή τους (αγνοώντας τις παγίδες που κρύβονταν) και τον Ιούνιο έγινε η πώληση με συνοπτικές διαδικασίες. Στη Σύνοδο και ιδιαίτερα στην ΕΚΥΟ υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς, όπως λένε νηφάλια σκεπτόμενα στελέχη, προκύπτουν τέσσερα ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις από εκείνους που εισηγήθηκαν την πώληση των οικοπέδων έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια περιοχή όπου η Εκκλησία θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία της πολύ περισσότερα χρήματα.
Τα τέσσερα σημεία που, όπως λένε δικαστικές πηγές, «καίνε» τους συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου για τις επιλογές τους είναι τα εξής:
Πρώτον. Η απόφαση των δικαστηρίων θα κατοχύρωνε σύντομα και τελεσίδικα (η υπόθεση βρισκόταν στον Άρειο Πάγο) τα οικόπεδα στην Εκκλησία, απορρίπτοντας κάθε απαίτηση του «καταπατητή» – δημοτικού υπαλλήλου. Γιατί η ΕΚΥΟ έσπευσε να κάνει τον «συμβιβασμό»; Γιατί τέτοια βιασύνη να τελειώσει γρήγορα η αγοραπωλησία και να μην ακολουθήσουν τη γνωστή οδό του ανοικτού διαγωνισμού, των δημοσιεύσεων στον Τύπο κ.λπ.;
Δεύτερον. Πώς ο κ. Ζαμπέλης διαπραγματεύεται, για λογαριασμό της Εκκλησίας, οικόπεδα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ με έναν δημοτικό υπάλληλο και συγκεκριμένα, όπως ακούγεται, οδοκαθαριστή, χωρίς να έχει ελέγξει το απλούστατο: εάν δικαιολογούν τα εισοδήματά του τα 14 εκατομμύρια ευρώ που κατέβαλε για να αγοράσει τα οικόπεδα; Η δικαιολογία του τύπου «δεν είμαστε αρμόδιοι για να ελέγξουμε τα εισοδήματα του αγοραστή», αντιλαμβάνεται κανείς ότι ισχύει σε πολλές περιπτώσεις αλλά όχι στην περίπτωση της Εκκλησίας. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή και ο καθένας μπορεί να κάνει τις οικονομίες του και να συγκεντρώσει χρήματα για να κάνει μια αγορά. Ήλεγξαν όμως στην ΕΚΥΟ εάν τα χρήματα προέρχονται από νόμιμη πηγή και δικαιολογούνται με βάση την περιουσία του οδοκαθαριστή ή έβαλαν την Εκκλησία σε κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί π.χ. ως ένα «πλυντήριο» για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος;
Τρίτον. Η Σύνοδος εξουσιοδότησε τον κ. Ζαμπέλη να προχωρήσει στην πώληση των οικοπέδων. Όμως γιατί το οικόπεδο πωλείται λίγα λεπτά αργότερα στο γραφείο του διευθυντή της ΕΚΥΟ με πολύ υψηλότερο τίμημα, ζημιώνοντας κατά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την Εκκλησία; Μήπως οι άνθρωποι της ΕΚΥΟ ήθελαν να δώσουν «κατά παραγγελία» τα οικόπεδα απευθείας στις κυπριακές εταιρείες και εφηύραν τη μέθοδο του συμβιβασμού με τον οδοκαθαριστή για να αποφύγουν τον δημόσιο διαγωνισμό; Ο «καταπατητής» ενήργησε ως διαμεσολαβητής; Αυτό το σενάριο δείχνει να επιβεβαιώνεται και από ένα άλλο στοιχείο: οι επιταγές που χρησιμοποιήθηκαν (όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Ν. Παπαδημητρίου) για τις δύο διαδοχικές αγοραπωλησίες είναι οι ίδιες! Απλώς «αλλάζουν» χέρια και από τις κυπριακές εταιρείες δίνονται προκαταβολικά στον οδοκαθαριστή για να μπορέσει να αγοράσει από την Εκκλησία τα οικόπεδα που μετά από μισή ώρα θα τους πουλούσε! Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια του κ. Ζαμπέλη που -θεωρητικά- του έχει ανατεθεί να προστατεύει τα συμφέροντα της Εκκλησίας!
Τέταρτον. Πώς το τίμημα ανεβαίνει μερικά λεπτά αργότερα τόσο πολύ και προς όφελος ποιων; Υπάρχει έντονη φημολογία ότι αυτά τα επιπλέον χρήματα δόθηκαν για την εξυπηρέτηση των «διαμεσολαβητών» και η Εισαγγελέας μέσω της προανάκρισης καλείται να διαπιστώσει ποια είναι αυτά τα πρόσωπα που εισέπραξαν το «επιπλέον» για λογαριασμό τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν την αγοραπωλησία, ζημιώνοντας όμως με αυτόν τον τρόπο την Εκκλησία της Ελλάδος.
Ρόλος-κλειδί
Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της έρευνας θα εξετασθούν και άλλες αγοραπωλησίες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες από την ΕΚΥΟ. Πιθανότατα κλειδί στην υπόθεση είναι ο πρώην νομικός σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος απομακρύνθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης των οικοπέδων. Ο δικηγόρος γνωρίζει, λένε στα εκκλησιαστικά πηγαδάκια, όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και ότι απομακρύνθηκε από την Εκκλησία γιατί αντέδρασε στη διαδικασία που ακολούθησε η ΕΚΥΟ στην πώληση των οικοπέδων στη Βουλιαγμένη.
Ο Αρχιεπίσκοπος μέχρι στιγμής δεν έχει παρέμβει για να δοθούν απαντήσεις από την πλευρά της Εκκλησίας και να αποδώσει ευθύνες όπου υπάρχουν. Ωστόσο, όπως λέγεται, θα υποχρεωθεί πολύ σύντομα να πάρει δραστικά μέτρα καθώς τον Οκτώβριο τόσο το θέμα των οικοπέδων όσο και ο τρόπος που κινούνται συγκεκριμένα πρόσωπα στις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας θα τεθούν από τους Μητροπολίτες στην ετήσια Σύνοδο των Ιεραρχών, οι οποίοι όπως λένε θα απαιτήσουν πειστικές εξηγήσεις από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.