Πειστικές και τεκμηριωμένες θέσεις περιμένει ο κόσμος από το ΠΑΣΟΚ

Πάντως δηλώνουν έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και από τις 17 Αυγούστου στην αξιωματική αντιπολίτευση πέφτει και επίσημα η αυλαία της θερινής ραστώνης.

Βέβαια στην Ιπποκράτους παρακολουθούν με προσοχή τα εσωκομματικά τεκταινόμενα στη ΝΔ και δηλώνουν «έτοιμοι για εκλογές ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο». Σχολιάζουν μάλιστα δηκτικά ότι τα όσα συμβαίνουν στο κυβερνών κόμμα είναι ενδεικτικά της «προϊούσας παρακμής μιας παράταξης μέσα σε πέντε χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας».

Αν και στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου εκτιμούν πως πάντα είναι ισχυρό το σενάριο για προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη του 2010, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο «βλέπουν» και μια σειρά από λόγους βάσει των οποίων δεν αποκλείονται και οι πρόωρες κάλπες άμεσα.

Τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι σοβαρά προβληματισμένα με τους οικονομικούς δείκτες που μέρα με την ημέρα βαίνουν επιδεινούμενοι, κάτι που κάνει ορισμένους (που κυρίως προέρχονται από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα) να επανεξετάζουν πλέον τη στάση τους σε σχέση με τις προγραμματικές τους εξαγγελίες. «Άλλα δεδομένα είχαμε όταν εκπονήσαμε το πρόγραμμά μας το 2007, όταν είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης 4,5%, και άλλα σήμερα, με ύφεση, με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, με τεράστιο και διαρκώς διογκούμενο έλλειμμα και δημόσιο χρέος», επιμένει να λέει εδώ και καιρό η Άννα Διαμαντοπούλου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ανάλογους προβληματισμούς, γι’ αυτό και στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Γιώργο Παπανδρέου για τη ΔΕΘ ζήτησε «σοβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική» από το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το άρθρο του στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Κυριακή δήλωσε για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια ότι γνωρίζει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που θα παραλάβει εφόσον γίνει κυβέρνηση. Χρησιμοποιώντας προσεκτικά τις λέξεις, υποστήριξε ότι «δεν υποστέλλουμε τις φιλοδοξίες μας», ωστόσο είναι προφανές ότι άλλο πράγμα οι «δεσμεύσεις» και άλλο οι «φιλοδοξίες». Φυσικά όλος αυτός ο προβληματισμός δεν διατυπώνεται ούτε ευθέως ούτε δημοσίως.

Την ίδια ώρα, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να διαμηνύουν προς την κοινή γνώμη ότι δεν πρόκειται να δεχθούν μια σειρά από κυβερνητικές πράξεις της παρούσας κυβέρνησης. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ευθέως ότι «δεν δεσμευόμαστε από πράξεις της κυβέρνησης», λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «θα καταργήσει τους άδικους φόρους» που επέβαλε (ΕΤΑΚ, ΙΧ κ.λπ.). Η Λούκα Κατσέλη έχει προειδοποιήσει ότι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το Δημόσιο θα προσπαθήσει να επανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ. Ο Ντίνος Ρόβλιας άφησε ανοικτό να επανεξετάσει τις αθρόες προσλήψεις της ΝΔ, ενώ ο Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεσμευτεί να διατηρήσει το νομικό καθεστώς που διέπει τις κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλες αυτές οι κινήσεις σχετίζονται και με τα δυσμενή δημοσιονομικά που αντιμετωπίζει η χώρα, άρα και η επόμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου ήδη δουλεύουν για την επίσκεψη και την παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή στους επικεφαλής των τομέων του κινήματος να έχουν παραδώσει μέχρι τις 20 Αυγούστου τις προτάσεις τους. Επιχειρούν μάλιστα από τώρα να «ακυρώσουν» την παρουσία του πρωθυπουργού στην έκθεση (5-6/9), καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει χάσει μόνο την πλειοψηφία στην κοινωνία, όπως απέδειξε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έχει απολέσει και κάθε ηθική νομιμοποίηση να ζητάει θυσίες από τον ελληνικό λαό».

Σε κάθε περίπτωση το σκεπτικό της Ιπποκράτους εν όψει της ΔΕΘ εκφράστηκε από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της τελευταίας διευρυμένης σύσκεψης με αυτό το αντικείμενο: «Η φετινή ΔΕΘ θα είναι η τελευταία πριν από τις εκλογές. Χρέος μας να δώσουμε τη βεβαιότητα και σιγουριά ότι το ΠΑΣΟΚ και ξέρει και μπορεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, για να προσθέσει με νόημα πως «το κεντρικό μας μήνυμα θα είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τη χώρα, ένας οδικός χάρτης των προθέσεών μας ως κυβέρνησης, οι πρώτες μας κινήσεις».

Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί, αν μη τι άλλο, η οικονομία. Καθώς ο χρόνος στην πολιτική κλεψύδρα μειώνεται, ο κ. Παπανδρέου, σίγουρος πια ότι το αργότερο στο τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε εκλογές, θα παρουσιάσει λεπτομέρειες του σχεδίου του που, όπως υποστηρίζει, στοχεύει σε:

– άμεση ανάταξη της οικονομίας,

– στήριξη της απασχόλησης και αντιμετώπιση της ανεργίας,

– δίκαιη αναδιανομή του πλούτου,

– ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και

– μια αγορά στην υπηρεσία του πολίτη με νέο πλαίσιο εποπτείας.

Αυτά όμως, κατά τη διάρκεια του «φροντιστηρίου», είναι τα «βατά θέματα». Η προετοιμασία εν όψει της ΔΕΘ γίνεται εφ’ όλης της ύλης και ειδικά για τα θέματα που μπορεί να τεθούν «εκτός ύλης». Όπως συμβαίνει συνήθως, οι επιτελείς και οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θέτουν, συλλέγουν και ερευνούν όλα τα πιθανά θέματα που ενδεχομένως οδηγήσουν σε δύσκολη θέση τον έως τώρα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν και όπως λένε ορισμένοι μεταξύ σοβαρού και αστείου, δεν υπάρχει πιο δεινή θέση από αυτήν που βρίσκεται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Στην πραγματική ζωή όμως τα αγκάθια που έχει στον δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πολλά.

Οι απαντήσεις που θα δώσει αυτήν τη φορά θα πρέπει να είναι πειστικές και τεκμηριωμένες. Κάθε πολιτικός ελιγμός θα κρίνεται αυστηρά τόσο από τους πολίτες όσο και από τους πολιτικούς του αντιπάλους που θα τον περιμένουν στη γωνία. Η εύκολη κριτική στην κυβέρνηση, στο σημείο που έχουμε φθάσει, δεν αποτελεί άλλοθι και δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτε, πέρα από τους πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς.


Σχολιάστε εδώ