Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Τα οστά των πέντε στρατιωτών ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Ο βουλευτής ρωτάει την κυρία Μπακογιάννη τι ενέργειες σκοπεύει να κάνει προκειμένου να τιμωρηθούν οι δράστες αυτών των εγκλημάτων πολέμου και σε ποια διεθνή φόρουμ θα αναδειχθούν τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας.

>Τη χορήγηση άτοκου δανείου και την άμεση καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να διευκολυνθούν στην αγορά ζωοτροφών για τον χειμώνα στην παρούσα συγκυρία που αυτές είναι σε χαμηλές τιμές, ζητά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη, στον οποίο υπογραμμίζει την ανησυχία των κτηνοτρόφων για αισχροκέρδεια στις τιμές των ζωοτροφών.

Εξάλλου, με άλλη ερώτηση ζητά την κατασκευή δεύτερου φράγματος στον Πηνειό ποταμό, στην Τερψιθέα ή την Αμυγδαλέα, το οποίο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Όπως υπογραμμίζει ο κ. Χαρακόπουλος, ένα δεύτερο φράγμα στον Πηνειό -ανάλογο με εκείνο της Γυρτώνης- θα συμβάλει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή και θα ανακουφίσει τους δήμους Κραννώνα και Νίκαιας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας.

>Εάν έχουν εισαχθεί ποσότητες χοιρινού κρέατος από τη Smithfield Foods Inc, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χοιρινού κρέατος στον κόσμο, η οποία έχει καταγγελθεί ότι ευθύνεται για τον θάνατο Αμερικανίδας η οποία προσβλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης, ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης.

>Εάν έγιναν οι προβλεπόμενοι από τον νόμο έλεγχοι από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για τα έτη 2008-09 και 2009-10 σε όσες ΠΑΕ πρόκειται να λάβουν μέρος στα Εθνικά Επαγγελματικά Πρωταθλήματα της ερχόμενης περιόδου, και αν υπήρξαν περιπτώσεις μη εφαρμογής των διατάξεων του νόμου ρωτούν τους υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών, οι βουλευτές Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου, Γιάννος Δραγασάκης, Τάσος Κουράκης, Π. Λαφαζάνης και Γρηγόρης Ψαρριανός.

>Εντύπωση στους περιοίκους προκάλεσε η βάρβαρη προσπάθεια της Δημοτικής Αστυνομίας, συνεπικουρούμενης από την Ελληνική Αστυνομία, να σηκώσει και να μεταφέρει αυτοκίνητο επί των οδών Σκύρου και Φωκίωνος Νέγρη μόνο και μόνο επειδή εντός αυτού κοιμόταν κάθε βράδυ ο 61χρονος δυστυχής άστεγος Δημήτρης Παπανδρεόπουλος. Αυτό καταγγέλλει με ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, ο οποίος παράλληλα ερωτά: Τι πρόκειται να πράξει ο υπουργός Εσωτερικών και η κυβέρνηση για να μην ξανασυμβούν τέτοιου είδους θλιβερά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και αντιθέτως να δρομολογηθούν λύσεις στο διογκούμενο πρόβλημα των αστέγων, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο;

>Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, με ερώτησή του, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζ. Στάινμπεργκ τον περασμένο Ιούνιο στην Κέρκυρα για το ενδεχόμενο παραβίασης της ευρωπαϊκής αλλά και της εθνικής νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ο έλληνας ευρωβουλευτής καταγγέλλει ότι οι διμερείς συμφωνίες Ελλάδας – ΗΠΑ αφορούν στη μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων ελλήνων πολιτών σε αμερικανικές υπηρεσίες, δεν έχουν τεθεί υπόψη των αρμόδιων ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων και καλεί την Επιτροπή να φροντίσει να εξασφαλισθεί η τήρηση των διαδικασιών και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ελλήνων πολιτών.

>Αν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης είναι διατεθειμένα να εφαρμόσουν τους νόμους και να ανακαλέσουν τις παράνομες επεκτάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα (στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), ερωτά ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Λεβέντης. Συγκεκριμένα ο βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς:

– Να διαφυλάξουν τη νομιμότητα και να περιφρουρήσουν τη διακοπή εργασιών που έχει επιβληθεί ύστερα από πολλαπλές επιβεβαιωμένες καταγγελίες και την οποία με αλαζονικό τρόπο, αλλά και με τις πιο ανορθόδοξες μεθόδους, τα ΕΛΠΕ Ελευσίνας παραβιάζουν.

– Να υποχρεώσουν τα ΕΛΠΕ Ελευσίνας όχι μόνο να σταματήσουν κάθε επέμβαση, αλλά να αποκαταστήσουν όλες τις βλάβες που δημιούργησαν στο ανάγλυφο του λόφου της Βλύχας και να το επαναφέρουν άμεσα στην προτέρα κατάσταση. Να επιβάλουν άμεσα την κατεδάφιση όλων των παράνομων κατασκευών και την αποκατάσταση των παράνομων ορυγμάτων και την επαναφορά τους στην προτέρα κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε με την υπ. αριθμ. 370/08 άδεια της Πολεοδομίας.

Επίσης ο ίδιος βουλευτής με άλλη ερώτησή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Απασχόλησης ζητά να μάθει τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε:

– Η εξαγορά της BP Hellas από τα ΕΛΠΕ να μην αποβεί εις βάρος των εργαζομένων και η μεταφορά του λογιστηρίου της BP να είναι σύμφωνη με το ΠΔ 178/2002.

– Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις στην εταιρεία IBM BTO HELLAS SA και να πάψουν οι διώξεις των εργαζομένων για συνδικαλιστικούς λόγους.

– Και στον υπουργό Παιδείας απευθύνει ερώτηση ο κ. Λεβέντης, ζητώντας να πληροφορηθεί τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να κατασκευαστούν τα ανάλογα διδακτήρια στα Άνω Λιόσια για να στεγάσουν τους μαθητές και να τους προσφέρει η Πολιτεία εκπαιδευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και ποια διδακτήρια έχουν προγραμματιστεί να ανεγερθούν στην περιοχή.

>Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μαζικών θανάτων μελισσών στην Αρκαδία εξαιτίας του πρωτόζωου Nozema Ceranae που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους μελισσοκόμους της περιοχής, ερωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Πασχαλίδου-Αμανατίδου.

>Πολύ εύστοχη η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης σχετικά με τη γρίπη στη χώρα μας. Ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, κυρίως βρέφη, μικρά παιδιά, αλλά και ενήλικες, αδυνατούν να προβούν σε κατάποση των αντιιικών φαρμάκων με τη μορφή σακχαρόπηκτων χαπιών, αναφέρει ο βουλευτής. Προκειμένου να καλυφθεί η ομάδα αυτή, σε περίπτωση βαρείας νόσησης από τον ιό, είναι απαραίτητη η προμήθεια και ο εφοδιασμός τουλάχιστον των δημόσιων νοσοκομείων με αντιιικά σε υγρή μορφή.

>Η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ χρησιμοποιεί πιστώσεις που προορίζονται για τη βελτίωση του συσσιτίου του στρατιωτικού προσωπικού σε προμήθειες αποθεμάτων τροφίμων για περιόδους πολεμικών επιχειρήσεων.

Αυτό καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, Βασίλης Οικονόμου, Αλέξανδρος Αθανασιάδης και Βάσω Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ