Να γίνει η Κύπρος γέφυρα της ΕΕ με τη Μέση Ανατολή

Αλλά και πρέπει να γίνουν σαφείς οι προτάσεις μας στις συνομιλίες, να τις ξέρει ο λαός και ο Χριστόφιας να πάρει πίσω τα περί εκ περιτροπής προεδρίας και νομιμοποίησης του εγκλήματος του εποικισμού.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο ασυμβίβαστος ηγέτης, ο τελευταίος των Μοϊκανών, στοχεύει κέντρο. Εκεί όπου μπορεί να εξασφαλιστεί αλλαγή σελίδας με ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο.

Λιγόλογη η συνέντευξη που μας έδωσε ο γιατρός, όπως τον αποκαλούν όλοι οι Κύπριοι. Αλλά κάθε γραμμή και μήνυμα οδηγός για το τι πρέπει να γίνει.

• Θα καταγγελθεί η Τουρκία για τα αποκαλυπτόμενα εγκλήματα πολέμου, όπως των 5 εκτελεσθέντων;

– Αυτό ανακοινώνεται, αλλά αναμένω την υλοποίηση.

• Θα επηρεάσει αυτό την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας;

– Ελπίζω ότι θα καταδείξει το πραγματικό πρόσωπο της διαχρονικής τουρκικής πολιτικής. Πιστεύω ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα σταθμιστεί με άλλα κριτήρια. Ποια; Την υλοποίηση των υποχρεώσεών της ως υποψήφιας χώρας και τα δείγματα γραφής για διαφοροποίηση της στάσης της στο Κυπριακό. Ποια; Αν εμείς υιοθετήσουμε στρατηγική εναρμονισμένη με την πραγματική υφή του Κυπριακού, τότε θα προβληθεί ο τερματισμός της κατοχής και η απόρριψη εγγυητικών επεμβατικών δικαιωμάτων.

• Μα δεν βλέπω να ζητούμε κάτι τέτοιο.

– Να το πράξουμε. Να προβάλουμε το Κυπριακό στην πραγματική του διάσταση (την αντικατοχική) και όχι ως διακοινοτική διαφορά.

• Μα δεν γίνεται αυτό στις συνομιλίες.

– Φοβούμαι πως όχι.

• Ποιος ο στόχος της διήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου;

– Να καθορίσουμε ολοκληρωμένη στρατηγική και να κάνουμε σαφείς τους στόχους μας.

Να μάθει ο λαός ποιες είναι

οι προτάσεις μας

• Δεν είναι σαφείς;

– Υπάρχουν αντιφάσεις. Θα πρέπει να ανασκευασθούν οι παρεκκλίσεις (το κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια – Ταλάτ που αναφερόταν σε δύο κράτη και συνεταιρισμό, εκ περιτροπής προεδρία και a priori νομιμοποίηση του εγκλήματος του εποικισμού). Και οι σαφείς προτάσεις μας πρέπει να δοθούν στον λαό. (Η Τουρκία τις γνωρίζει, το ίδιο και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι). Είναι λογικό να τις γνωρίζει και ο λαός, για να μπορεί να τοποθετηθεί.

• Μα, ούτως ή άλλως, η τελική απόφαση θα τεθεί μπροστά του σε δημοψήφισμα.

– Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Είδαμε τις αρνητικές συνέπειες που υπήρξαν όταν λαός και Πρόεδρος απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν. Είναι προφανές πόσο πιο αρνητικές θα είναι αν ο Πρόεδρος προχωρήσει σε υπογραφή και ο λαός απορρίψει.

• Μιλάτε για επανατοποθέτηση. Είναι ευνοϊκές οι συνθήκες;

– Οι συνθήκες διαμορφώνονται και ανάλογα με τη δική μας στάση. Μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι υπάρχει κατοχή και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός λαού καταπατούνται;

• Ναι, μα οι ξένοι δρουν σύμφωνα με αυτό που καθορίζουν ως εθνικό τους συμφέρον.

– Ασφαλώς. Να γιατί πρέπει να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική μας θέση, να ενισχύσουμε τις σχέσεις με την περιοχή και να αποτελέσουμε γέφυρα της ΕΕ με τη νευραλγική Μέση Ανατολή. Η Τουρκία, παρά την επιχειρούμενη πολυδιάστατη πολιτική, στην ουσία παραμένει αμερικανική περιφερειακή πληρεξουσιακή δύναμη. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που στρέφονται προς πλήρη ενοποίηση (εξωτερική πολιτική και άμυνα) αντιλαμβάνονται τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος για τη σημαντική μεσανατολική πολιτική.

• Η Τουρκία έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη Ρωσία. Πώς σταθμίζετε τις δηλώσεις Πούτιν;

– Πρέπει να μας ανησυχούν, δεδομένου ότι η Ρωσία υπήρξε ένας σταθερός και αποτελεσματικός σύμμαχος της υπόθεσής μας. Ούτε η διόρθωση (δύο κράτη – δύο μέρη) πρέπει να μας οδηγεί σε επανάπαυση. Εμπορικές σχέσεις με το παράνομο δορυφορικό τουρκοκυπριακό καθεστώς αποτελούν ένα αρνητικό βήμα για μας. Όμως, δεν πρέπει να εξαντλούμαστε σε μεμψιμοιρίες. Πρέπει να σπεύσουμε προς τη Ρωσία, η οποία αναζητεί ρόλο επιρροής στη Μέση Ανατολή και η χρησιμότητα της Κύπρου είναι εξόφθαλμη. Η αναφορά στο Σχέδιο Ανάν είναι ανησυχητική. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Με απάθεια δεν διασφαλίζονται συμμαχίες.

• Τι γίνεται με την παρεμβολή της Τουρκίας στην οικονομική ζώνη της Κύπρου (έρευνες για πετρέλαια);

– Δεν αρκούν οι διαμαρτυρίες. Να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα ευρωπαϊκά σώματα.


Σχολιάστε εδώ