Μια χαμένη έρευνα του κ. Πιλάβιου…

• Πολλές έρευνες δικαστικών και εποπτικών αρχών στην Ελλάδα χάνουν τον δρόμο τους. Και τον χάνουν, ως γνωστόν, ευκολότερα όταν έχουν ως αντικείμενο τις δραστηριότητες ισχυρών επιχειρηματικών «τζακιών». Για μια τέτοια έρευνα, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία φαίνεται ότι αρχειοθετήθηκε, μας πληροφόρησε τη Δευτέρα η μεγαλύτερη ημερήσια οικονομική εφημερίδα του πλανήτη, οι «Financial Times» του Λονδίνου.

• Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, που αναφέρεται στην εξαγορά της Νεοχημικής από την αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Carlyle Group, το οποίο κάνει λόγο για διαμάχη των αμερικανών αγοραστών με τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, «η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε και αργότερα σταμάτησε μια έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της τιμής της μετοχής της Νεοχημικής μεταξύ του 2005 και του 2008, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις διαδικασίες».

• Άρχισε, λοιπόν, πράγματι τέτοια έρευνα; Για το θέμα αυτό, στην Αθήνα τα στόματα των αρμοδίων παραμένουν ερμητικά κλειστά, ενώ ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλ. Πιλάβιος έχει αποχωρήσει και ανήκει πλέον στο δυναμικό της Alpha Bank. Πάντως, το δημοσίευμα φιλοξενήθηκε στη μεγαλύτερη διεθνή οικονομική εφημερίδα τη Δευτέρα και δεν πέρασε απαρατήρητο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παρά ταύτα, ο διάδοχος του κ. Πιλάβιου στην οδό Κολοκοτρώνη, κ. Αν. Γαβριηλίδης, δεν έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση διάψευσης. Και αυτό κάτι θα σημαίνει…

• Το τραπεζικό καρτέλ κατέβασε… ρολά; Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών τίμησε τη δέσμευση που είχε αναλάβει έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να αποφύγει πρόστιμο για το καρτέλ στις διατραπεζικές προμήθειες και άλλαξε πρόσφατα το καταστατικό της.

• Στους σκοπούς της Ένωσης περιλαμβάνεται πλέον και η «προώθηση του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα». Στο άρθρο που αφορά τη λειτουργία των οργάνων της ΕΕΤ έχει προστεθεί και η εξής φράση: «Αποκλείεται στα όργανα της Ένωσης η εξέταση, η συζήτηση και η λήψη απόφασης, οποιουδήποτε θέματος αφορά σε τιμολογιακή πολιτική των μελών της, περιλαμβανομένου του άμεσου ή έμμεσου καθορισμού τιμών». Τέλος, λοιπόν, στις εναρμονισμένες πρακτικές, στο εξής οι τράπεζες θα ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους (υπάρχει και ένα άλλο ανέκδοτο, με τον Τοτό, αλλά θα ρωτήσουμε κάποιον στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να μας το πει…).

• Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, λένε οι οικονομολόγοι, η κατανάλωση ρεύματος και η ανάπτυξη βαδίζουν χέρι με χέρι. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, που έδειξαν «βουτιά» της κατανάλωσης ρεύματος το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου κατά 6%, σίγουρα υποδηλώνουν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στην οικονομία. Όσο κι αν θεωρήσει κανείς ότι οι σχετικά ήπιες θερμοκρασίες μας οδήγησαν φέτος σε μικρότερη κατανάλωση ισχύος για τα κλιματιστικά, η «βουτιά» είναι τόσο βαθιά, που μάλλον παραπέμπει και σε σοβαρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, ίσως σοβαρότερη από όσο εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το ΑΕΠ.


Σχολιάστε εδώ