Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο Καραμανλής

Μια σεζόν που προβλέπεται κρίσιμη, αφού μέσα σε αυτήν «παίζουν»:

– Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

– Οι πρόωρες εκλογές.

– Ο ανασχηματισμός και οι αλλαγές σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς, περιφερειάρχες.

Και αυτά είναι τα ορατά, τα αναμενόμενα. Καθότι τίποτα δεν αποκλείει να έχουμε και εκπλήξεις, ανατρεπτικές. Άλλωστε είναι τόσο οριακό το πολιτικό τοπίο, ώστε «αρκεί μια σπίθα για να πάρει φωτιά ο κάμπος», για να θυμηθούμε μια ρήση του Προέδρου Μάο. Σε κάθε περίπτωση, από τη Δευτέρα θα βρίσκονται άπαντες στην Αθήνα, στα γραφεία τους. Οι διακοπές των πολιτικών, τέλος. Άλλωστε φέτος ήσαν (με εξαίρεση τον Γ. Παπανδρέου) μικρότερες. Είναι, ήταν κι αυτό μια ένδειξη της κρισιμότητας της πολιτικής περιόδου και των αναμενόμενων σοβαρότατων εξελίξεων, που «τρέχουν» -ας μην το ξεχνάμε ούτε να το υποτιμάμε…- εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Και, ούτως ή άλλως, ακόμα και αυτές τις μικρές διακοπές ήρθε να τις ταράξει η υπόθεση, το σκάνδαλο της Siemens, με τις σοβαρές αποκαλύψεις μέσα στον Αύγουστο…

Ώρα για λυτρωτικές πρωτοβουλίες

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί και το εξής:

– Αν το πολιτικό προσωπικό και πρωτίστως η κυβέρνηση δεν αναλάβουν άμεσες και λυτρωτικές πρωτοβουλίες για την πλήρη και χωρίς «παράθυρα» διαφάνεια στον δημόσιο βίο, τότε σκάνδαλα σαν της Siemens θα ανακυκλώνονται, βυθίζοντας την αξιοπιστία των πολιτικών στο ναδίρ, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Τελεία και παύλα. Είναι η ώρα να αναλάβει ο Κώστας Καραμανλής σχετικές θεσμικές πρωτοβουλίες. Αυτό θα μείνει στην πολιτική ιστορία της χώρας. Οι ανασχηματισμοί έρχονται και παρέρχονται…

Επειδή πάντως αναφερόμαστε στο τι πρέπει να πράξει ο πρωθυπουργός, να επισημάνουμε ότι αυτό το καλοκαίρι παρουσίασε μια κινητικότητα πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του. Μια «εργασιοθεραπεία» επίσης πρωτόγνωρη. Κυριολεκτικά φωτιά είχε πάρει το Μαξίμου. Ακόμα και ορισμένες Κυριακές ο Καραμανλής ήταν εκεί, αντί για τη δροσιά της Ραφήνας…

Οι δε διακοπές του αυτήν τη χρονιά, ελάχιστες. Μόλις 3-4 μέρες στη Χαλκιδική, πριν επισκεφτεί, ανήμερα της Παναγίας, τη Ροδόπη, όπου κι εκεί πάει για να κάνει παρέμβαση. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να κάνει σήμερα μια σοβαρή παρέμβαση. Ίδωμεν…

Έτσι κι αλλιώς, από Δευτέρα αρχίζει να τρέχει ο κρίσιμος πολιτικός χρόνος για τον Καραμανλή και την κυβέρνησή του, με ορατό ορίζοντα τις εκλογές Φλεβάρη ή Μάρτη, με δεδομένη την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να τις προκαλέσει αξιοποιώντας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε μια αισιόδοξη εκτίμηση κυβερνητικού στελέχους, που αυτή μεν τη στιγμή δεν υπακούει σε κάποιο ρεαλιστικό σενάριο, αλλά στην πολιτική «ποτέ μη λες ποτέ»:

– Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι εκλογές ούτε τον Μάρτη, αν τότε οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν επιτρέπουν στον Γ. Παπανδρέου να είναι βέβαιος είτε για την εκλογική του νίκη είτε για την αυτοδυναμία…

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο σχεδιασμός για εκλογές στις αρχές του 2010 υπάρχει σε όλα τα κόμματα. Και με αυτό το κλίμα αναφερθήκαμε σε κρίσιμο πολιτικό χρόνο, που αρχίζει από μεθαύριο.

Σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς του Κ. Καραμανλή, αυτό που είναι αυτήν τη στιγμή ορατό -και επισημαίνουμε ότι δεν έχει εκφράσει σε κανέναν τις προθέσεις του- είναι η πιθανότητα να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη στις 6 Σεπτέμβρη με νέα κυβέρνηση.

Αυτό γνωρίζουμε ότι του το έχουν εισηγηθεί οι περισσότεροι από αυτούς με τους οποίους συζητά (Σιούφας, Παυλόπουλος, Μεϊμαράκης, Ζαγορίτης) με εξαίρεση τον Γ. Σουφλιά και τον Γ. Λούλη, οι οποίοι παραμένουν στη γραμμή του εκλογικού αιφνιδιασμού (που δεν είναι βέβαια αιφνιδιασμός), μια γραμμή που πάντως δεν έχει αποδεχτεί ο Καραμανλής…

Επαναλαμβάνουμε, ο Καραμανλής δεν έχει εκφραστεί επ’ αυτού. Πάντως οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο ανασχηματισμός είναι μια ώριμη πολιτική κίνηση, ακόμα και αναγκαία στον βαθμό που οι εκλογές Φλεβάρη-Μάρτη είναι σφόδρα πιθανές, έως και σίγουρες, και χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, που θα δώσει την αίσθηση μιας νέας αφετηρίας.

Θα πρέπει ακόμα να θεωρούνται σίγουρες οι αλλαγές σε διοικήσεις ΔΕΚΟ και οργανισμών και σε άλλους τομείς του κρατικού μηχανισμού. Ήδη, έγιναν προχθές οι αλλαγές σε περιφερειάρχες.

Έτσι κι αλλιώς, έχει πολύ μεγάλη σημασία το σημείο στο οποίο θα βρεθούν στην αφετηρία της νέας αυτής πολιτικής περιόδου τα κόμματα, ιδιαίτερα δε οι δύο «μονομάχοι»…

Κάποιες «ακραίες» εκτιμήσεις για ΝΔ – ΠΑΣΟΚ…

Για τη ΝΔ

1. Αναταραχή των βουλευτών λόγω ανασφάλειας εκλογής τους στις επόμενες εκλογές, αφού αν η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα από τους 150 θα εκλεγούν 80 και από αυτούς 60 θα είναι παλιοί και 20 περίπου νέοι. Αυτό τους οδηγεί σε ψυχολογική και συναισθηματική αδυναμία να αντιμετωπίσουν τους πολίτες.

2. Υπάρχουν ακραία σενάρια που μιλάνε για αιφνιδιασμό με στόχο την ανατροπή του Καραμανλή αν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Δεν πρέπει καθόλου να τα υποτιμά, διότι 90 βουλευτές που δεν θα εκλεγούν δημιουργούν κλίμα. Η ανανέωση της ηγεσίας του κόμματός του θα αποδειχθεί σωτήρια για τον ίδιο και θα προλάβει κινήσεις αποσταθεροποίησής του.

3. Οι μικροομάδες διαφόρων και η μεγάλη ομάδα της Ντόρας δρουν αυτόν τον καιρό και συσκέπτονται κατά το δοκούν, με τα μικροκομματικά συμφέροντά τους πάνω απ’ όλα.

Για το ΠΑΣΟΚ

1. Περνάνε την περίοδο του ώριμου φρούτου και δεν διδάχτηκαν από το πρόσφατο παρελθόν του 2007 ότι για να τους ψηφίσει ο λαός πρέπει να έχουν ξεκάθαρες θέσεις, για την οικονομία (η Λούκα δεν είναι αποδεκτή από πολλούς), για την παιδεία (η Διαμαντοπούλου κάνει βόλτες στο Πατριαρχείο και συμμετέχει στον διάλογο για την παιδεία, δεν παίρνει θέση για τα ιδιωτικά κολέγια, στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ευνοείται η παραπαιδεία κ.λπ.).

2. Ηγετική ομάδα δεν υπάρχει, υπάρχει ο αρχηγός, δηλαδή «αρχή ενός ανδρός» και η αυλή του.

3. Εθνικά θέματα, υγεία, απασχόληση, συμβασιούχοι του Δημοσίου, ασφαλιστικό και αγροτικό έχουν αφεθεί για μετά τις εκλογές.

4. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει θετικό πρόσημο, που συνεπάγεται και ανοχή, αλλά θα είναι αρνητική ψήφος για τη Νέα Δημοκρατία, που δεν προϋποθέτει χάρη για τον Γιώργο Παπανδρέου ούτε για μία μέρα.


Σχολιάστε εδώ