Η Ελλάδα στο φθινόπωρο των αποφάσεων

Η παρούσα κυβέρνηση διήνυσε τον βίο της. Αφού βούλιαξε τη χώρα στα σκάνδαλα, μας οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή. Οι μέρες της είναι πλέον μετρημένες. Θα μπει δε στην ιστορία ως κυβέρνηση της συμφοράς.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ο ελληνικός λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με σκληρά φορολογικά μέτρα, ενώ το φθινόπωρο έπονται τα σκληρότερα. Ο κ. Καραμανλής με την προεδρολογία, την πανδημία της γρίπης, την παροχολογία, και την Έκθεση της Θεσσαλονίκης ροκανίζει τον χρόνο και πιστεύει ότι η οικονομική ύφεση στην ΕΕ θα ξεπεραστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό ως σπουδαίος καπετάνιος, που ξέρει να κουμαντάρει το πλοίο μέσα στη φουρτούνα. Αν μάλιστα του βγουν και οι ενδοκομματικές διεργασίες που πιθανολογείται ότι θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο και έχουν σχέση με τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια στελεχών που προκάλεσαν την κοινή γνώμη και ανανεώσει την ηγετική ομάδα του κόμματος του, θα είναι αδιαμφισβήτητα κυρίαρχος της συντηρητικής παράταξης για πολλά χρόνια.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη χρεοκοπία και σε λίγο καιρό το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να κυβερνήσει και να ορθοποδήσει τη χώρα με βαθιές και ουσιαστικές τομές. Σε μια νέα κυβέρνηση με πρόσφατη εντολή υπάρχει ανοχή για κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές και παρεμβάσεις όπως: α) αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης για να χτυπηθεί η γραφειοκρατία, η οποία αποτελεί την πηγή της διαφθοράς β) ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της παιδείας γ) πράσινη ανάπτυξη δ) εναρμόνιση της οικονομίας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ε) αναμόρφωση της υγείας και του ασφαλιστικού συστήματος και στ) εμπέδωση του κοινωνικού κράτους με ανθρώπινο πρόσωπο διακυβέρνησης, ώστε να επιτευχθεί μια νέα ανακατανομή του εθνικού πλούτου και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Αν γίνουν τα παραπάνω, μια νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει το τοπίο και να δώσει ελπίδα στον λαό, ιδιαίτερα στους νέους, για ένα νέο ξεκίνημα.

Όλα αυτά όμως απαιτούν μια οικονομία που να στέκει στα πόδια της αλλά και μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί δεν γίνονται από την μία μέρα στην άλλη. Οι πυλώνες που θα στηριχθεί η νέα πολιτική του ΠΑΣΟΚ πρέπει να περιλαμβάνουν τρία απλά μέτρα:

1) Άμεση αντιμετώπιση του γιγαντιαίου δημόσιου χρέους, το οποίο με τα εξωτερικά δάνεια και τις εσωτερικές υποχρεώσεις στην υγεία και στα ασφαλιστικά ταμεία έχει ανέλθει στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτό το χρέος, είναι σίγουρο ότι θα μας πνίξει. Τα ετήσια τοκοχρεολύσια, τα οποία ανέρχονται σε 36 δισεκατομμύρια ευρώ, και συνεχώς ανεβαίνουν, αντιμετωπίζονταν όλα τα τελευταία χρόνια με νέα δανεικά. Αυτή η τακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί, γι’ αυτό πρέπει με κάθε θυσία να σταματήσει και να αρχίσουμε να πληρώνουμε απ’ αυτά που παράγουμε. Κάτι τέτοιο απαιτεί θυσίες απ’ όλους μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με λίγα λόγια χρειαζόμαστε αιματηρή δημοσιονομική πειθαρχία, που θα πει περιορισμό δαπανών και αύξηση εσόδων. Τρόποι υπάρχουν αρκετοί, φθάνει να θέλουμε.

2) Άμεσες αλλαγές, αναδιοργάνωση και μεταρρυθμίσεις σ’ όλους τους κοινωνικούς τομείς, όπου δεν υπάρχει κόστος και δεν απαιτούνται κεφάλαια, αλλά απλώς γνώσεις. Σε τέτοιες δεν υστερούμε, γιατί υπάρχουν πολλοί πεφωτισμένοι και αγνοί Έλληνες, που βάζουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το ατομικό.

3) Διαφύλαξη του κοινωνικού ιστού με τη στήριξη των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, γιατί δεν γίνεται κάθε φορά να πληρώνουν τα σπασμένα οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι.

Εάν τελικά καταφέρουμε τα πρώτα χρόνια να τιθασεύσουμε το χρέος, τότε είναι σίγουρο πως θα έρθουν καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό, γιατί θα στηρίζεται στα δικά του πόδια και όχι σε ξένα.

Εάν γίνουν όλα αυτά, τότε το ΠΑΣΟΚ θα έχει επιτελέσει για άλλη μια φορά το εθνικό του χρέος.

* Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είανι γιατρός, αναπληρωτής καθηγητής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παν/μίου Αθηνών και βουλευτής Λακωνίας ΠΑΣΟΚ


Σχολιάστε εδώ