Εξελιγμένο αντι-πυραυλικό σύστημα S300 ζήτησε από Πούτιν ο Ερντογάν

Όπως δε το «ΠΑΡΟΝ» είναι σε θέση να γνωρίζει από εκθέσεις προς το δικό μας υπουργείο Εξωτερικών από τη διπλωματική μας αποστολή στην Άγκυρα: Ο Ερντογάν ζήτησε (και ο Πούτιν δεν αρνήθηκε) να προμηθευτούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το εξελιγμένο σύστημα S300. Μονάδες του οποίου πωλήθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία και τελικά, με την πίεση και της τότε κυβέρνησης Σημίτη, βρέθηκαν στην Κρήτη, όπου μετεφέρθησαν προκειμένου ν’ αποτραπούν επιθετικές απειλές της Άγκυρας στην περίπτωση που εγκαθίσταντο στην Κύπρο.

Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά το γεγονός ότι η Μόσχα δεν έχει απορρίψει το τουρκικό αίτημα, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, που θα υλοποιηθούν οι επιθυμίες της Τουρκίας, αυτομάτως ανατρέπεται άρδην κι επί τα χείρω το -ήδη- ανισοζύγιο δυνάμεων στο Αιγαίο. Έναντι του οποίου η Τουρκία έχει (και συνεχώς ενισχύει όσον αφορά την επιχειρησιακή της δυναμική) την ομώνυμη Στρατιά.

Οι συνομιλίες Πούτιν – Ερντογάν εκάλυψαν ευρύτερο φάσμα στρατηγικής συνεργασίας, με την Τουρκία-μέλος του ΝΑΤΟ να παίζει σε δύο ταμπλό και να κερδίζει τη φραστική τουλάχιστον στήριξη της διχοτομικής της πολιτικής στο Κυπριακό. Με τον Πούτιν να κάμνει λόγο για «δύο χώρες» στη Μεγαλόνησο, που τελικά μετέτρεψε υπό το κράτος έντονης δυσφορίας Λευκωσίας και Αθήνας, σε «δύο τμήματα». Ένα τουρκικό δηλαδή κι ένα ελληνικό!

Πέραν των S300 (και κατ’ ακρίβειαν S400) ο Ερντογάν συζήτησε την αγορά δύο σμηνών επιθετικών ελικοπτέρων, καθώς και την απόκτηση συστημάτων ραδιεπισημάνσεως, «ευρέος φάσματος», για χρήση σε χαρακτηριζόμενες ως ευαίσθητες συνοριακές ζώνες. Εννοώντας τις κουρδικές περιοχές προς το Ιράκ.

Κι αυτό, ενώ σε ό,τι αφορά τις εντάσεις σε όλο σχεδόν το μήκος των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα η Άγκυρα συνεχίζει την πρακτική της αμφισβητήσεως συγκεκριμένων περιοχών, ρίχνει τώρα το βάρος της επιθετικής της στρατηγικής στην περιοχή Ρόδου – Καστελλορίζου. Όπου τουρκικές ακταιωροί πυκνώνουν τις περιπολίες τους, παραβιάζοντας κατάφωρα τα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρεμβάλλοντας εμπόδια σε ξένα τουριστικά σκάφη που πλέουν στην περιοχή. Δημιουργώντας έτσι σοβαρότερα προβλήματα και βεβαίως ανάλογες εντυπώσεις σε τρίτους. Οι οποίοι και δεν θα θέλουν να εμπλέκονται σε προστριβές.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το κλίμα των εντάσεων θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο, προκειμένου να εκβιασθεί η Αθήνα για να ενδώσει σε διαπραγμάτευση για προβλήματα που δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και τα οποία η Άγκυρα δημιουργεί σκόπιμα.


Σχολιάστε εδώ