Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του για τις εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση βλέπει σημάδια μιας βραδυπορούσας ανάκαμψης για τις οικονομίες της Δύσης, αλλά και καθοδικές πιέσεις. Η σοβαρότερη πίεση για τις δυτικές οικονομίες θα προέλθει από την ταυτόχρονη άνοδο της ανεργίας κατά τη διάρκεια της παρούσης διετίας (2009-2010) και την εξασθένιση των εισοδημάτων. Βαδίζουμε προς μια βραδυπορούσα ανάπτυξη, όμως χρειαζόμαστε μια δυναμική ανάκαμψη της ανάπτυξης, που χρειάζεται και δυναμικές καταναλωτικές δαπάνες, και αυτό δεν το διακρίνουμε ακόμη. Είναι μια εκ βαθέων εξομολόγηση του λίαν αμαρτωλού διεθνούς αυτού οικονομικού οργανισμού. Μέχρι και τώρα οι συνταγές του ΔΝΤ συνιστούσαν λιτότητα, πάγωμα των αμοιβών των εργαζομένων και μείωση των κοινωνικών δαπανών του Προϋπολογισμού. Τώρα που οι λαοί ξύπνησαν και διαολόστειλαν το οικονομικό αυτό μοντέλο «ανάπτυξης», το ΔΝΤ αρχίζει να βλέπει ότι η εξασθένηση των εισοδημάτων βλάπτει σοβαρά την «υγεία» της οικονομίας! Ίσως οι ιθύνοντες του ΔΝΤ να βλέπουν ότι έτσι θα διατηρηθεί το διεθνές κύρος του οργανισμού ή πραγματικά να έχουν πεισθεί για τα σφάλματα των συνταγών τους. Υπάρχει όμως και η άλλη εκδοχή, ότι αυτές οι τάχα φιλολαϊκές επισημάνσεις προέρχονται από τον φόβο του ΔΝΤ μήπως τραβήξει πολύ η κρίση και οδηγήσει σε εξέγερση κατά του νεοφιλελευθερισμού. Όλα είναι πιθανά, καθώς βιώνουμε μια εποχή άμετρης υποκρισίας!

2
Οι κινέζοι κυβερνητικοί παράγοντες που έλαβαν μέρος στον διμερή διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τις οικονομικές σχέσεις των δύο αυτών υπερδυνάμεων ταπείνωσαν τις ΗΠΑ για το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, που φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 13% (!) του αμερικανικού ΑΕΠ, και για το καλπάζον δημόσιο χρέος τους. Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον τις τελευταίες δύο ημέρες του Ιουλίου και θεωρήθηκε θρίαμβος των κινέζων αντιπροσώπων, που απαιτούσαν εγγυήσεις ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να εξοφλήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς τις άλλες χώρες και φυσικά και προς την Κίνα. Η Κίνα με τα αποθεματικά της σε δολάρια και τις αγορές αμερικανικών πιστωτικών τίτλων (κυρίως ομόλογα του Δημοσίου) είναι επόμενο να φοβάται ένα κραχ από το σχεδόν χρεοκοπημένο αμερικανικό δημόσιο ταμείο, που στηρίζεται στη συνεχή εκτύπωση δολαρίων. Ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι προσπάθησαν να κατευνάσουν τους φόβους των κινέζων αντιπροσώπων υποσχόμενοι να μην επιτρέψουν στα ελλείμματα και στον πληθωρισμό να «πριονίσουν» την αξία των κινεζικών επενδύσεων. Από την πλευρά τους, οι Κινέζοι ισχυρίστηκαν ότι η πρώτη και κύρια ευθύνη τους είναι απέναντι στον λαό της χώρας τους και συνεπώς δικαιολογημένα ανησυχούν για την ασφάλεια των κινεζικών περιουσιακών στοιχείων. Ο διάλογος της Ουάσινγκτον έδειξε ότι η περίοδος ηγεμονίας των ΗΠΑ έληξε οριστικά και πρέπει να σταματήσουν την υπερκατανάλωση με ξένα χρήματα. Κατάντημα για την τέως μοναδική υπερδύναμη!

3
Η ειδική έκδοση του «Economist» («Economist Intelligence Unit») ασχολείται με τις εξελίξεις της διεθνούς οικονομίας και προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα παρουσιάσει φέτος μείωση 2,9%, ενώ το 2010 θα παρουσιάσει αύξηση κατά 1,4%. Η δε αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2,5% (η εκτίμηση του ΔΝΤ μιλάει για ρυθμό -2,6%), ενώ το 2010 η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 1 με 1,4% (το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση 0,8%). Το ιδιάζον στοιχείο για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ότι τη διετία 2011 και 2012 θα προκληθεί νέα επιβράδυνση της οικονομίας. Για την Ευρωζώνη ο «Economist» προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% για φέτος και κατά 0,7% για το 2010. Για την Κίνα οι προβλέψεις είναι θετικές (2009 = +7,8% και 2010 = +7,4%). Η Ιαπωνία θα παρουσιάσει φέτος μείωση 6,9% και το 2010 αύξηση 1%. Για τις τιμές του πετρελαίου ο «Economist» δίνει μέσες ετήσιες τιμές για το 2009 = 59 δολάρια / βαρέλι, για το 2010 = 70 δολάρια και για το 2011 = 65 δολάρια. Κίνα και πετρέλαιο θα ωφεληθούν από τυχόν ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στην επόμενη χρονιά. Ο πλούτος βαδίζει μόνιμα πλέον προς Ανατολάς.


Σχολιάστε εδώ