Αναταραχή στην Ακαδημία προκάλεσε η αποκάλυψή μας

Πολλοί ακαδημαϊκοί, κορυφαία ονόματα, δήλωσαν άγνοια του κειμένου αυτού, αλλά και έκπληξη για τα περί «γεωγραφικού προσδιορισμού», αφού ποτέ, όπως ισχυρίζονται, δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση ούτε στη Σύγκλητο ούτε στην Ολομέλεια.

Έγιναν κάποιες συνεδριάσεις, όπου συζητήθηκε το θέμα, διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις και σκέψεις, υπήρξαν τρία κείμενα, αλλά ποτέ δεν υπήρξε εξουσιοδότηση και πολύ περισσότερο για να εκδοθεί «δελτίο Τύπου», πέρυσι στις 28 Μαρτίου, το οποίο δεν ήταν γνωστό και το «ΠΑΡΟΝ» πληροφορήθηκε την ύπαρξή του την περασμένη Κυριακή!

Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις προς τον συνάδελφό τους Κ. Σβολόπουλο, που τον θεωρούν συντάκτη της «δημόσιας τοποθέτησης», τονίστηκε ότι αυτό το κείμενο «μας εκθέτει» και ζητήθηκε να εκδοθεί ανακοίνωση στην οποία να δηλώνεται ότι το «δελτίο Τύπου» δεν αποτελεί απόφαση και δεν δεσμεύει την Ακαδημία, πολύ περισσότερο όταν περιέχονται πολιτικές θέσεις.

Ο κ. Σβολόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε να βγάλει ανακοίνωση, προφανώς έχοντας την άποψη: «Μην απαντάμε, θα ξεχαστεί»!

Οι ακαδημαϊκοί, που έμειναν άναυδοι διαβάζοντας το δημοσίευμα του «Π» με το «δελτίο Τύπου» της Ακαδημίας, διαπίστωσαν ότι εντελώς διαφορετική ήταν η θέση της Ακαδημίας που είχε διατυπωθεί σε επίσημη απόφαση και είχε σταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών με τον χαρακτηρισμό «απόρρητο».

Εκείνο που ιδιαίτερα επεσήμαιναν, δείχνοντας και την αντίδρασή τους, είναι η τελευταία παράγραφος του «δελτίου Τύπου» για την οποία ορισμένοι ακαδημαϊκοί έθεταν το ερώτημα «ποια χειρ την έγραψε;», φωτογραφίζοντας συγκεκριμένο ακαδημαϊκό. Δεν φαίνεται πάντως διάθεση της σημερινής διοίκησης της Ακαδημίας (του προέδρου και του ασθενούς γενικού γραμματέα) να καλέσουν σε συνεδρία την Ολομέλεια ή το Τμήμα για το μέγα θέμα που προέκυψε και που εκθέτει όλη την Ακαδημία, αφού εμφανίζεται να… συνοδοιπορεί με τον συμβιβασμό της σύνθετης ονομασίας που απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και παραχαράσσει την ιστορική αλήθεια, η οποία περιγράφεται αναλυτικά και τεκμηριωμένα στο «δελτίο Τύπου» και έρχεται σε αντίθεση με την κατάληξη, υπέρ δηλαδή της ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.


Σχολιάστε εδώ