Έχασε η ΑΕΠΙ τη μάχη και στο Ευρωδικαστήριο

Μια κρυφή μάχη μεταξύ της ΑΕΠΙ και των φορέων συλλογικής διαχείρισης
Ερατώ, Απόλλων και Grammo έρχεται στο φως.
Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) απέρριψε την αίτηση-αναίρεση που είχε καταθέσει η ΑΕΠΙ επί της απόφασης του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με την οποία επιβεβαίωνε τη λειτουργία των 3 φορέων συλλογικής διαχείρισης.
Όπως προκύπτει από την απόφαση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Δίκαιο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», επί της καταγγελίας της ΑΕΠΙ πως οι «3» ασκούν δεσπόζουσα θέση κρίνεται πως το εύρος και η πολυπλοκότητα των μέτρων έρευνας που απαιτούνται για να διαπιστωθεί αν η συμπεριφορά των τριών οργανισμών συλλογικής διαχείρισης είναι ή όχι σύμφωνη με τους κανόνες του κοινοτικού δικαίου του ανταγωνισμού είναι δυσανάλογα σε σχέση με την περιορισμένη σημασία μιας ενδεχόμενης παράβασης.
Ποιο είναι το ιστορικό της υπόθεσης. Το 1993 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επί υπουργίας Πολιτισμού της Ν. Μπακογιάννη, συνέταξε τον νόμο 2121/1993 για τα πνευματικά και τα συγγενικά δικαιώματα.
Η ΑΕΠΙ ζήτησε άδεια να εκπροσωπεί το σύνολο των δικαιωμάτων των δημιουργών και των συγγενικών δικαιωμάτων στον τομέα της μουσικής, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού τής χορήγησε άδεια μόνο για τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων του δημιουργού επί των μουσικών έργων.
Στη συνέχεια ιδρύθηκαν οι τρεις οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης, η Ερατώ, ο Απόλλων και η Grammo, οι οποίοι εξασφάλισαν άδεια για τη συλλογική διαχείριση των συγγενικών δικαιωμάτων, των τραγουδιστών, των ερμηνευτών, των μουσικών εκτελεστών και των παραγωγών φορέων ήχου και εικόνας.
Η ΑΕΠΙ στις 22 Μαρτίου 2001 κατέθεσε καταγγελία στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας και των 3 φορέων, υποστηρίζοντας πως οι τρεις οργανισμοί προβαίνουν σε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και δημιουργούν συμπράξεις και εναρμονισμένες πρακτικές, η δε νομοθεσία τούς επιτρέπει να προβαίνουν σ’ αυτές τις πράξεις.
Το τελευταίο σκέλος, δηλαδή της προσφυγής κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, τέθηκε από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο αρχείο, ενώ στο άλλο σκέλος το ΔΕΚ δεν έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της ΑΕΠΙ.


Σχολιάστε εδώ