Music & Media

// Με κλειστά τα γραφεία των περισσότερων δισκογραφικών, διαφημιστικών και μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι εξελίξεις τις εβδομάδες αυτές είναι μεν λίγες, παρουσιάζουν όμως ενδιαφέρον.

// Στο κομμάτι του ραδιοφώνου αυτό το οποίο αξίζει να παρατηρήσουμε είναι ότι αργά και με σταθερά βήματα η επιλογή του Γιάννη Αλαφούζου με τον Νίκο Νικολακόπουλο και τον Freedom μοιάζει να βρίσκει τον δρόμο της.

// Λίγους μήνες πριν δεν ήταν λίγοι αυτοί μέσα στον Όμιλο Αλαφούζου που δεν πίστευαν ότι το project μπορεί να περπατήσει, όμως την ίδια στιγμή ήταν ελάχιστα αυτά που είχαν γίνει για να του δώσουν τη δυνατότητα να δοκιμαστεί.

// Η επιμονή του Νικολακόπουλου, η στήριξή του τελικά από αρκετούς και μια καθυστερημένη, αλλά δυνατή διαφημιστική καμπάνια ενίσχυσαν τελικά τα νούμερα του σταθμού, ο οποίος δείχνει στις τελευταίες μετρήσεις να ενισχύεται.

// Πολλά θα κριθούν βέβαια από το τι πρόκειται να φέρει το φετινό φθινόπωρο, το οποίο για όλους θα είναι περίεργο. Η τάση για ξένο ρεπερτόριο ενισχύεται όλο και περισσότερο, όμως επειδή οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν την τάση να κινούνται σαν τα κοπάδια, πολύ γρήγορα θα

υπερκαλυφθεί, αφήνοντας ενδεχομένως μεγάλες ευκαιρίες για όσους επενδύσουν σε πιο εξειδικευμένα ρεπερτόρια.

// Όχι ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις δημιούργησε η «συνεργασία» του MTV Greece με το Akazoo της InternetQ, μια υπηρεσία η οποία έναντι μηνιαίας και επαναλαμβανόμενης συνδρομής δίνει «πρόσβαση» σε περιεχόμενο και υπηρεσίες αμφιλεγόμενης ποιότητας.

// Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από ανθρώπους του χώρου της μουσικής, διότι με την κίνηση αυτή το κανάλι δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αναπτύξει αυτοτελή σοβαρή παρουσία στον τομέα των υπηρεσιών. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι από τέτοιου είδους υπηρεσίες η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών φεύγει δυσαρεστημένη.

// Νέες πηγές εσόδων αναζητούν εναγωνίως δισκογραφικές στην Ελλάδα, καθώς βλέπουν ότι οι στόχοι τους δεν μπορούν να επιτευχθούν με τις σημερινές δραστηριότητές τους.

// Έχουν αποφασίσει λοιπόν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για έσοδα από την αναπαραγωγή σε δημόσιους χώρους – μια βασική πηγή εσόδων για την ΑΕΠΙ όλα αυτά τα χρόνια.

// Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών χώρων μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους δεν αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο αρνητικά – αντίθετα είναι έτοιμη τις περισσότερες φορές να καταβάλει και μια επιπλέον αμοιβή για να λάβει επαγγελματικές και νόμιμες λύσεις γύρω από το κομμάτι της μουσικής.

// Με αυτό το δεδομένο οι περισσότερες δισκογραφικές είναι πλέον πιο ανοικτές σε προτάσεις για καινοτόμες υπηρεσίες. Έχουν όμως σαν γραμμή από το εξωτερικό, προκειμένου να αποφύγουν επισφάλειες, τις μεγάλες προκαταβολές.

// Ο πρόσφατος θάνατος του Michael Jackson προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού και έμμεσα αυτό αναζωογόνησε πολλούς χώρους.

// Δισκογραφικές, δισκοπωλεία, κανάλια ραδιόφωνα, περιοδικά, εφημερίδες, που ανταποκρίθηκαν γρήγορα, εισέπραξαν χρηματικά το ενδιαφέρον αυτό.

// Η πρωτοφανής για τα μουσικά δεδομένα ανταπόκριση του κοινού είχε αποτέλεσμα για πρώτη φορά να δούμε και μια ακόμα κατηγορία που ήταν παραμελημένη – τα μουσικά βιβλία.

// Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα δισκοπωλεία και βιβλιοπωλεία είχαν γεμίσει από ειδικές εκδόσεις για τον άρχοντα της ποπ.

// Αυτό έδειξε μεν γρήγορα αντανακλαστικά, δεν είχε όμως και το αντίστοιχο οικονομικό αποτέλεσμα, καθώς η υπερπροσφορά προκάλεσε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που τελικά περίμεναν όλοι.

// Σίγουρα πάντως αυτό έχει προξενήσει το ενδιαφέρον αρκετών, και πριν από το τέλος του χρόνου θα δούμε πιο οργανωμένες προσπάθειες στον χώρο του βιβλίου γύρω από τη δισκογραφία.


Σχολιάστε εδώ