Το Erasmus έφθασε το ορόσημο των δύο εκατομμυρίων σπουδαστών

Σύμφωνα με νέα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μέσα στην εβδομάδα, το πρόγραμμα Erasmus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κινητικότητα και τη συνεργασία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συνέχισε την επιτυχή πορεία του κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, διευκολύνοντας περισσότερους από 162.000 ευρωπαίους σπουδαστές και 27.000 πανεπιστημιακούς να μεταβούν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ή να διδάξουν. Για πρώτη φορά το Erasmus υποστήριξε επίσης περίπου 20.000 σπουδαστές προκειμένου να εργαστούν για κάποιες περιόδους σε επιχειρήσεις και οργανισμούς σε άλλες χώρες και σχεδόν 5.000 μέλη πανεπιστημιακού προσωπικού μπόρεσαν να συνεχίσουν την κατάρτισή τους στο εξωτερικό. Οι ανταλλαγές σπουδαστών μέσω του Erasmus, συνυπολογίζοντας σπουδές και περιόδους εργασίας στο εξωτερικό, αυξήθηκαν κατά 5,2% σε σύγκριση με την περίοδο 2006-07, ενώ μόνο η αύξηση της κινητικότητας των σπουδαστών ήταν 2,1%. Με βάση αυτά τα πλέον πρόσφατα αριθμητικά στοιχεία, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι στα μέσα του 2009 το Erasmus υπερέβη το ορόσημο των δύο εκατομμυρίων σπουδαστών. Σχολιάζοντας τα εν λόγω αριθμητικά στοιχεία, ο Jan Figel, ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τον πολιτισμό και τη νεολαία, δήλωσε: «Όλο και μεγαλύτερος αριθμός σπουδαστών της Ευρώπης είναι σε θέση να συμμετάσχει σε ανταλλαγές Erasmus. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει βοηθήσει 2 εκατομμύρια σπουδαστές να μεταβούν στο εξωτερικό για σπουδές και περιόδους εργασίας αφότου εγκαινιάστηκε, το 1987, καθιστά το Erasmus μια περίπτωση επιτυχίας της Ευρώπης. Η έρευνα δείχνει σαφώς ότι όχι μόνο οι ίδιοι οι μετακινούμενοι αλλά επίσης και τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα και η κοινωνία ως σύνολο επωφελούνται σημαντικά από αυτήν τη διεθνική κινητικότητα. Τώρα πλέον θα επιθυμούσαμε να στηριχτούμε στην επιτυχία του Erasmus και να προσφέρουμε παρόμοιες ευκαιρίες σε όλους τους νέους που επιθυμούν να μεταβούν στο εξωτερικό για μαθησιακούς σκοπούς. Για τον σκοπό αυτό, ξεκινήσαμε πρόσφατα μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη βέλτιστη στρατηγική επίτευξης του στόχου αυτού».

Τα στατιστικά αποδεικνύουν την επιτυχία

Τα στοιχεία αναφορικά με την κινητικότητα σπουδαστών και προσωπικού στο πλαίσιο του Erasmus για το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, τα οποία δημοσιεύτηκαν από την Επιτροπή, δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια των 21 ετών, από το 1987 έως το 2008, περίπου 1.846.600 σπουδαστές επωφελήθηκαν μιας περιόδου σπουδών μέσω του προγράμματος Erasmus. Κατά τα έτη 2007-08, 162.695 σπουδαστές του Erasmus φοίτησαν στο εξωτερικό. Ενώ ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει ετήσια αύξηση 2,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται, με 10 χώρες να εμφανίζουν αρνητική πρόοδο.

Σε άλλες χώρες, εντούτοις, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Κάτω Χώρες, ο αριθμός των εξερχόμενων σπουδαστών Erasmus για σπουδές παρουσίασε άνοδο. Μεταξύ των νέων ευκαιριών που προσφέρονται από το Erasmus, η σπουδαστική κινητικότητα για περιόδους εργασίας έφτασε τις 20.002 υποτροφίες μαθητείας κατά την περίοδο 2007-2008 και είναι πιθανό να αυξηθεί στο μέλλον. Ίσως να υπήρξε μια μετακίνηση από την κινητικότητα σπουδών προς την κινητικότητα περιόδων εργασίας στο πλαίσιο του Erasmus.

Επιπλέον, με την εισαγωγή της κατάρτισης προσωπικού το Erasmus απευθύνεται πλέον σε όλους στην ανώτερη εκπαίδευση. Κατά την περίοδο 2007-2008, 4.883 μέλη του προσωπικού ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης μετέβησαν σε επιχειρήσεις και συνεργαζόμενα ιδρύματα στο εξωτερικό για να καταρτιστούν. Ο αριθμός των αναθέσεων διδασκαλίας συνέχισε να αυξάνεται κατά ποσοστό ανώτερο του 5%. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 27.157 διδάσκοντες μετέβησαν στο εξωτερικό για να διδάξουν σε συνεργαζόμενο ίδρυμα. Από τη στιγμή που θεσπίστηκε αυτό το είδος ανταλλαγής, σχεδόν 200.000 διδάσκοντες και λοιπό πανεπιστημιακό προσωπικό έλαβαν μέρος. Με ένα σύνολο 182.697 σπουδαστών κατά την περίοδο 2007-08, η κινητικότητα σπουδαστών Erasmus αυξήθηκε περισσότερο από 5%, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους τύπους σπουδαστικών ανταλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων εργασίας. Συγχρόνως, το επίπεδο της μηνιαίας επιχορήγησης για τους σπουδαστές Erasmus αυξήθηκε σημαντικά, σε πάνω από 250 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο για όλους τους τύπους σπουδαστικής κινητικότητας. Αυτό οφειλόταν στη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού Erasmus για ενέργειες κινητικότητας, σε 372 εκατομμύρια ευρώ το 2007, με την εισαγωγή του προγράμματος της ΕΕ για μάθηση καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου.

Οι χώρες που πρωταγωνιστούν και η θέση της Ελλάδας

Οι χώρες που αποστέλλουν τους περισσότερους σπουδαστές Erasmus ως ποσοστό του σπουδαστικού πληθυσμού τους είναι το Λίχτενσταϊν (6,43%), η Αυστρία (1,77%), η Δημοκρατία της Τσεχίας (1,54 %) και η Ισπανία (1,41%). Τη στιγμή αυτή εκτιμάται ότι ποσοστό 4% των ευρωπαίων σπουδαστών λαμβάνει επιχορήγηση Erasmus σε κάποιο στάδιο των σπουδών του. Το Erasmus δεν φροντίζει μόνο για τους σπουδαστές και το πανεπιστημιακό προσωπικό, αλλά επίσης στηρίζει τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη μεταξύ τους συνεργασία μέσω εντατικών προγραμμάτων, δικτύων, σχεδίων και άλλων μέτρων αλλά και στην προσέγγισή τους με τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία. Με την προσθήκη της Κροατίας και της FYROM κατά το 2009, ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυξήθηκε σε 33.

Η Ελλάδα, με σταθερά αυξητικούς ρυθμούς από χρονιά σε χρονιά, έχει στείλει σε άλλες χώρες 16.012 φοιτητές Erasmus, ενώ έχει υποδεχθεί 11.255 φοιτητές, με μικρότερους ρυθμούς αύξησης από χρονιά σε χρονιά. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τα έτη 2000 ως 2007. Σε επίπεδο ανταλλαγών καθηγητών Erasmus, το σύνολο εξερχόμενων καθηγητών από τη χώρα είναι 2.611, με σαφή αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ το σύνολο εισερχόμενων καθηγητών είναι 4.011, πάλι για τα έτη 2000 ως 2007. Από την έναρξη όλων των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών, το 1994, ως το 2007, έχουν επισκεφθεί άλλες χώρες για εκπαιδευτική περίοδο συνολικά 33.917 φοιτητές από την Ελλάδα, που αναλογούν σε ποσοστό 1,82% του συνόλου των φοιτητών της Ευρώπης που έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχο πρόγραμμα. Πρωταθλητές στη συνολική συμμετοχή αναδεικνύονται η Δανία (15,52%), η Γαλλία (15,47%), η Ισπανία (13,97%) και η Ιταλία (11,19%).

***

Το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ και η ΠΑΣΠ

Ελαφρώς αμήχανη εμφανίζεται σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΠ ΤΕΙ μπροστά στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή νόμο για τα ΤΕΙ. «Έκπληκτοι» δηλώνουν οι σύντροφοι της ΠΑΣΠ ΤΕΙ διά του γραμματέα τους Αλέξανδρου Θεοδωράκου με το προσχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα για θέματα του πανεπιστημιακού και του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Αναρωτιούνται για ποιον λόγο η ΝΔ φέρνει ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο εν μέσω καλοκαιριού και μάλιστα βιάζεται να το ψηφίσει κιόλας πριν από την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Και καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση φοβάται τις αντιδράσεις των φοιτητών, έχει κρυφή ατζέντα και παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια εις βάρος των χιλιάδων σπουδαστών των ΤΕΙ και των οικογενειών τους. Παράλληλα σημειώνουν τα σημεία του νόμου που θεωρούν πλήρως ανεπαρκή και αναπτύσσουν τις απόψεις και τις διεκδικήσεις τους, καλώντας (φυσικά) τους σπουδαστές «σε επαγρύπνηση απέναντι στο συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου, αλλά και συνολικά στην αντεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ». Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες ούτε για τον νόμο ούτε για τις αντιδράσεις, διότι έχουν γίνει γνωστές και μπορείτε να τις βρείτε εύκολα. Απλώς σημειώνουμε ότι ο νομοθετικός και πολιτικός θερινός οίστρος της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας προκαλεί αντιδράσεις, τις οποίες οι ηγεσίες της αντιπολίτευσης θέλουν να δουν να μεταμορφώνονται γρήγορα σε κινητοποιήσεις από Σεπτέμβρη…

«Πράσινες» κόντρες μέσω Βρυξελλών

Ο Κρίτων Αρσένης, ο νεώτερος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει στις Επιτροπές Περιβάλλοντος, Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ Τούμπας ενημερωθήκαμε ότι οι πρώτες επτά ερωτήσεις που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο αφορούν την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης, που έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στη βιοποικιλότητα. Ειδικότερα οι ερωτήσεις αφορούν τη ρύπανση του Θερμαϊκού, το επικίνδυνο για την υγεία νέφος της Θεσσαλονίκης, τις απειλές για το Σέιχ Σου, την καταστροφή της λίμνης Κορώνειας, τις απειλές για το Δέλτα Αξιού, τη ρύπανση τους υπεδάφους της δυτικής Θεσσαλονίκης από επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, τη χαμηλή αναλογία πρασίνου ανά πολίτη στη Θεσσαλονίκη και το γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται για τη δημιουργία πράσινων ελεύθερων χώρων τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα της πόλης. Να αναμένουμε άραγε καταιγισμό ευρωκοινοβουλευτικής δράσης από τον Κρίτωνα Αρσένη, με έμφαση στα θέματα της Βόρειας Ελλάδας και του Αιγαίου; Αυτό δείχνουν οι πρώτες κινήσεις. Ή μήπως έχουμε τα πρώτα δείγματα μιας «πράσινης» κόντρας με τον θεσσαλονικιό ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλη Τρεμόπουλο; Πάντως, οι «πράσινες κακές γλώσσες» λένε ότι μέχρι σήμερα ο Κρίτων δεν είχε καμία σχέση με τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ στη συμπρωτεύουσα και η κοινωνική του δράση μάλλον δεν είναι και πολύ μεγάλη. Ωστόσο, μετά την εκλογή του όλοι ελπίζουν σε μια πολιτικά επωφελή συνεργασία…

Πέντε χρόνια Ρεύμα και Σοσιαλισμός

Μετά την ολοκλήρωση του κάμπινγκ στη Χαλκιδική, το Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών εορτάζει τα πέντε χρόνια από τη συγκρότησή του. Με έντονη παρουσία αυτά τα χρόνια στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, στην ΠΑΣΠ και στο Κίνημα, με αρκετές εκδηλώσεις, με πολιτικά κείμενα, με αποχωρήσεις αλλά και προσχωρήσεις στελεχών, με αγώνες αλλά και διασκέδαση, το ΡΝΣ έχει χαράξει τη δική του, ξεχωριστή πορεία στα εσωτερικά της σοσιαλιστικής νεολαίας. Για όλα αυτά κυκλοφόρησαν μια επετειακή έκδοση με τίτλο «Πέντε χρόνια Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών», την οποία θα βρείτε προς το παρόν στα διαδικτυακά τους στέκια. Ωστόσο, ετοιμάζουν και έντυπη έκδοση από Σεπτέμβρη, μαζί με τη δραστηριοποίησή τους στα τραπεζάκια της ΠΑΣΠ. Εμείς ευχόμαστε καλή και ουσιαστική συνέχεια…

Πρόταση από ΟΝΝΕΔίτες για δουλειές στην Κορινθία

Στην περυσινή απόλυτα επιτυχημένη έκθεση «Κορινθία 2008», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κορινθίας με την υποστήριξη της ΔΕΘ, η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας συμμετείχε στις συνεδριακές εκδηλώσεις και στις ημερίδες που έλαβαν χώρα στους χώρους της έκθεσης. Στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Τα οφέλη από την παρουσία σε εμπορικές εκθέσεις», κατέθεσαν μια μελετημένη πρόταση για τη δημιουργία μιας «Ημέρας Καριέρας – Career Day» στην Έκθεση του 2009, που θα φέρει σε άμεση επαφή τις κορινθιακές επιχειρήσεις με νέους και νέες που αναζητούν εργασία στον νομό και που έχουν τα προσόντα να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στις επιχειρήσεις αυτές. Για τα μέλη της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, οι νέες και οι νέοι του νομού έχουν καταφέρει, σε μεγάλο βαθμό, να διαθέτουν πλήρη βιογραφικά, με πλούσια τυπικά προσόντα, και πρέπει ο τόπος να τους κρατήσει κοντά του και να μην αναζητούν μια καλύτερη σταδιοδρομία έξω από αυτόν. Τότε, η πρότασή τους αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βασίλειο Νανόπουλο, ο οποίος την αποδέχθηκε με θέρμη. Πριν από λίγες ημέρες, λοιπόν, η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την υλοποίηση της «Ημέρας Καριέρας», περιγράφοντας πιο συγκεκριμένα κάποιες πτυχές της. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν να συμβάλουν όσο περισσότερο μπορούν στη διεξαγωγή της πρώτης «Ημέρας Καριέρας» στην ιστορία της Κορινθίας, μέσα στον κατ’ εξοχήν χώρο όπου μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος, που δεν είναι άλλος από την επικείμενη Πανελλήνια Έκθεση «Κορινθία 2009», η οποία θα διεξαχθεί από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου, με τη στήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου Σωληνουργεία Κορίνθου. Η πρόταση της γαλάζιας νεολαίας της Κορινθίας θέτει σε 7 σελίδες τη βάση για την υλοποίηση της ιδέας και δηλώνει έτοιμη να διαθέσει τις (αξιόλογες) δυνάμεις της για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παράλληλα, καλεί δημόσια όλους τους εκθέτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία, ενώ παρακαλεί το ΔΣ του Επιμελητηρίου Κορινθίας να αποδεχθεί την πρότασή της και να συνδράμει στην υλοποίησή της. Τέλος, καλεί δημόσια όλες τις πολιτικές νεολαίες του νομού να συνδράμουν και να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, καθώς και όλους τους φορείς νεολαίας και κυρίως τα Τοπικά Συμβούλια Νέων όλης της Κορινθίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «πιστεύουμε ότι, αν έστω και ένας νέος άνθρωπος βρει εργασία μέσα από αυτήν τη διαδικασία, θα μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία».

Κάμπινγκ διακοπών της ΚΝΕ

Ολοκληρώθηκε χθες το κάμπινγκ διακοπών της ΚΝΕ, μια εναλλακτική και συλλογική πρόταση της οργάνωσης για φθηνές και δημιουργικές διακοπές, «χιλιάδων αστέρων»! Φέτος η οργάνωση στήνει σκηνές με θέα τα άστρα, στο Αχλάδι Ευβοίας, στις εγκαταστάσεις του Παραθεριστικού Τουριστικού Συνεταιρισμού των εργαζομένων στην Τυποεκδοτική (ΠΑΤΟΥΣΥ). Η απόλαυση του ήλιου και της θάλασσας, οι καλά οργανωμένες εγκαταστάσεις, οι συζητήσεις και οι προβολές ταινιών, οι εκδηλώσεις και τα γλέντια στην κατασκήνωση, τα ομαδικά παιχνίδια είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το ψηφιδωτό των εναλλακτικών αυτών διακοπών που οργανώνει και προτείνει η ΚΝΕ. Περίπου 200 κατασκηνωτές συμμετείχαν φέτος, αλλά η ΚΝΕ δεν θεωρεί, βέβαια, ότι με αυτήν την πρωτοβουλία λύνει το πρόβλημα. Ωστόσο, όπως λένε, ανοίγει το ζήτημα της διεκδίκησης διακοπών, που τις έχουν ανάγκη ο λαός και η νεολαία, και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για φτηνές διακοπές με περιεχόμενο που προβάλλει τη συλλογική δραστηριότητα και την επαφή με τη δημιουργία, σε αντίθεση με την κυρίαρχη λογική εμπορευματοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Οι κατασκηνωτές της ΚΝΕ, αλλά και επισκέπτες υποδέχθηκαν μέσα στην εβδομάδα την Αλέκα Παπαρήγα, με το σύνθημα: «Εννιά δεκαετίες αγώνα και θυσίας το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», στην εκδήλωση που έγινε στο κάμπινγκ με θέμα «Αντικομμουνισμός και η επίθεση στο ΚΚΕ». Το πανό που δέσποζε στον χώρο έδινε το στίγμα: Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για οργανωμένη επίθεση στο ΚΚΕ, ιδίως για τα οικονομικά του, αλλά και για γενικότερο πλαίσιο αντικομμουνισμού (που τον ορίζει ως επίθεση στο ΚΚΕ). Ανέφερε ότι το ΚΚΕ λογοδοτεί μόνο στα μέλη του, στα σώματα του κόμματος και στον λαό. Και σημείωσε με νόημα ανάμεσα σε χειροκροτήματα: «Δεν υπογράφουμε δήλωση μετανοίας»!

Αριστερά φεστιβάλ το φθινόπωρο

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κυκλοφόρησε το οριστικό πρόγραμμα του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή, που θα διεξαχθεί φέτος από 17 ως 19 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες από γνωστούς καλλιτέχνες, αλλά και από τις μουσικές ομάδες της ΚΝΕ. Παράλληλα, θα παρουσιάζονται θεατρικά έργα σε διάφορες σκηνές. Τέλος, όπως είναι φυσικό, θα υπάρχουν αρκετές πολιτικές συζητήσεις, ενώ την τελευταία ημέρα θα έχουμε χαιρετισμό του γραμματέα της ΚΝΕ και ομιλία της γραμματέως του κόμματος. Από την άλλη πλευρά, η Νεολαία ΣΥΝ προγραμματίζει φεστιβάλ από τις 2 ως τις 4 Οκτώβρη, αλλά το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, μια και «τρέχει» ακόμη ανοικτή πρόσκληση της οργάνωσης προς νέους καλλιτέχνες, κυρίως εικαστικούς, για συμμετοχή στα δρώμενα.

Από τον Μεταξά στον Βορίδη και στον Καρατζαφέρη

Οι αναγνώστες που είναι φίλοι της Ιστορίας γνωρίζουν ότι την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε την «επέτειο» της δικτατορίας Μεταξά, ή αλλιώς «του εθνικού κινήματος της 4ης Αυγούστου». Επειδή όμως και εμάς μας αρέσει να σκαλίζουμε τα αρχεία μας για ιστορικά γεγονότα και απόψεις στελεχών νεολαίας, αξίζει να αναφέρουμε κάτι σχετικό που θυμηθήκαμε. Ο νυν πρόεδρος της Νεολαίας του ΛΑΟΣ Γιάννης Παναγιωτακόπουλος υπήρξε παλαιότερα, πριν από την προσχώρηση στον ΛΑΟΣ, πρόεδρος της Νεολαίας Εθνικού Μετώπου, του κόμματος του Μάκη Βορίδη. Με αυτήν του την ιδιότητα συνέγραψε άρθρο πριν από μερικά χρόνια με τίτλο «Η 4η Αυγούστου και η Νεολαία ενός Έπους». Όπως αντιλαμβάνεσθε, πρόκειται περί ενός λατρευτικού για τη δικτατορία Μεταξά κειμένου. Σε αυτό ο κ. Παναγιωτακόπουλος μας εξηγεί γιατί το Ελληνικό Έπος του 1940 οφείλεται στη δράση της Ελληνικής Οργάνωσης Νεολαίας, της μεταξικής δηλαδή (και εν πολλοίς υποχρεωτικής…) νεολαίας που ήταν οργανωμένη σε φάλαγγες! Και φυσικά αναφέρεται στην προσφορά του μεταξικού καθεστώτος στην πορεία της Ελλάδος, αλλά και στο λαμπρό έργο της ΕΟΝ σε κάθε τομέα! Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι και σήμερα στη Νεολαία του ΛΑΟΣ υπάρχουν πολλοί που θαυμάζουν απεριόριστα τον Ιωάννη Μεταξά. Δυστυχώς, η ανάγνωση της Ιστορίας μέσα από πολιτικά και ιδεολογικά πρίσματα -και όχι μέσα από τα γεγονότα- δεν είναι προνόμιο μόνο ενός πολιτικού χώρου, ούτε η μυωπία έχει χρώμα…

Η ΝΕΟΣ για τον Ίωνα Δραγούμη

Πάντως, η ΝΕΟΣ συμμετείχε στη διοργάνωση και στην υλοποίηση εκδήλωσης στη μνήμη του Ίωνα Δραγούμη για την επέτειο της δολοφονίας του. Τόσο η ΝΕΟΣ όσο και ο ΛΑΟΣ επιθυμούν άλλωστε να αναδειχθεί ο Δραγούμης σε ύψιστη μορφή της ελληνικής ιστορίας, αλλά και να συνδέσουν τις ιδεολογικοπολιτικές τους αναζητήσεις με το έργο του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το τελευταίο τεύχος της «Απόδρασης», του επίσημου περιοδικού της ΝΕΟΣ, που κυκλοφορεί με την εφημερίδα του προέδρου Καρατζαφέρη «Α1», είναι αφιερωμένο στον Ίωνα Δραγούμη. Μάλιστα, σε κείμενά τους προσπαθούν να συνδέσουν τα κείμενα του Δραγούμη με πιο πρόσφατες μορφές και στιγμές του Ελληνισμού, όπως τη θυσία των Ισαάκ – Σολωμού. Νομίζουμε ότι αξίζει να αναζητήσετε το περιοδικό τους.

Είχε πανσέληνο και πήγαν στο κάστρο

Το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων – παράρτημα Λαυρεωτικής και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Κερατέας, με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο, διοργάνωσαν εξόρμηση στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου Κερατέας. Το Οβριόκαστρο είναι ένα ελληνιστικό κάστρο χτισμένο στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, ενώ λόγω της φυσικής στρατηγικής του θέσης, αλλά και της ασφάλειας που παρείχε κατοικήθηκε όχι μόνο κατά την ύστερη αρχαιότητα, αλλά τόσο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα όσο και κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας. Η βραδιά συνεχίστηκε στο φυλάκιο στους πρόποδες του λόφου, υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, με όλες τις σχετικές εκπλήξεις…

Παράπονα ΤΟΣΥΝ Ξυλοκάστρου

Παράπονα εκφράζουν οι εκπρόσωποι του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Ξυλοκάστρου. Με ανοικτή τους επιστολή προς τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, που κοινοποιήθηκε σε ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, αναφέρουν ότι καταθέτουν συνεχώς, από τον Φεβρουάριο, προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο μια πρότασή τους για κίνητρα ανακύκλωσης στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων. Η πρόταση είναι ομόφωνη από το Συμβούλιο του ΤΟΣΥΝ και βάσει νόμου έχουν το δικαίωμα να θέτουν τις απόψεις τους υπ’ όψιν του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, φαίνεται ότι η δημοτική αρχή δεν έχει πάρει ζεστά το θέμα -ή δεν το θεωρεί σοβαρό- οπότε δεν το έχει συζητήσει. Και το ΤΟΣΥΝ Ξυλοκάστρου αναρωτιέται αν υπάρχει «στρατηγική απαξίωσης του ΤΟΣΥΝ Ξυλοκάστρου» ή απλώς «αδιαφορία». Παιδιά, δεν θέλουμε να σας απογοητεύσουμε, αλλά μην περιμένετε πολλά. Όσο ο θεσμός των ΤΟΣΥΝ παραμένει νομικό μόρφωμα και υβρίδιο πολιτικής συμμετοχής, ο κάθε δήμαρχος θα κάνει ό,τι τον βολεύει. Εκτός αν μόνοι σας πάρετε την τύχη σας στα χέρια σας.

***

Μεγάλη διάκριση για το περιβάλλον στις Πρέσπες

Ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα προγράμματα της Ευρώπης έκρινε η Κομισιόν την περιβαλλοντική διαχείριση που εφαρμόζεται στις Πρέσπες. Η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών βραβεύτηκε στις Βρυξέλλες για την υλοποίηση του προγράμματος για την προστασία των σπάνιων πτηνών που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία 7 χρόνια τριπλασιάστηκε η έκταση λιβαδιών όπου φωλιάζουν τα πτηνά, ενώ αντιμετωπίστηκαν όλα τα προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος και αυξήθηκαν τα ψάρια και οι υδρόβιοι οργανισμοί στις λίμνες. Πρόκειται για την 3η σημαντική διάκριση για τις Πρέσπες μετά το βραβείο που κέρδισαν οι φορείς της περιοχής το 1999 για την εφαρμογή της Σύμβασης Ραμσάρ και τα βραβεία που κέρδισαν οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών το 2001 από την ΕΕ. Τέσσερα ακόμη ευρωπαϊκά προγράμματα από την Ισπανία, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία βραβεύτηκαν ως τα καλύτερα προγράμματα για την περίοδο 2007-2008. Το ισπανικό πρόγραμμα τοπικής αυτοδιοίκησης της Ανδαλουσίας αφορά στη διάσωση του ιβηρικού λύγκα. Από τη Φινλανδία βραβεύτηκαν δύο προγράμματα. Το πρώτο αποσκοπεί στην αποκατάσταση αρκτικών δασών και δασωμένων υγρότοπων στη νότια Φινλανδία. Το δεύτερο σχετίζεται με τη διαχείριση υγρότοπων κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούν τα αποδημητικά πουλιά επάνω από τον Κόλπο της Φινλανδίας. Το ουγγρικό πρόγραμμα αφορά τη διάσωση από την εξαφάνιση της ουγγρικής οχιάς των λιβαδιών.

***

ΚουIζ

για δυνατούς «πράσινους» λύτες

Ποια στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ προορίζονται για τα ψηφοδέλτια του Κινήματος; Ποιοι νέοι εκτός νεολαίας έχουν προσεγγισθεί για να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια; Ποιοι νεολαίοι του Κινήματος θέλουν να πολιτευθούν; Η συνέχεια την επόμενη εβδομάδα, που είναι και Δεκαπενταύγουστος, μπας και κάνει η Παναγία το θαύμα της για κάποιους από τους ενδιαφερόμενους…


Σχολιάστε εδώ