Τον Σουφλιά θέλει ο Γιώργος!

Ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απολαμβάνει ήρεμες διακοπές στη Λευκάδα, οι εξελίξεις και -κυρίως σε αυτήν τη φάση- οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διεργασίες γύρω απ’ την προεδρική εκλογή, που συναρτάται πλέον άμεσα με τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών, είναι εργώδεις.

Μετά και την αποκάλυψη του «Π» την περασμένη Κυριακή, ότι εναντίον της επανεκλογής Παπούλια κινούνται (προς το παρόν, παρασκηνιακά…) και «διεθνείς κύκλοι» λόγω των θέσεων του σημερινού Προέδρου στα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στο επιτελείο του να «πέσουν οι τόνοι» γύρω απ’ την προεδρική εκλογή, αφού διαπίστωσε ότι:

– Πρώτον, η προεδρολογία όπως έχει μέχρι σήμερα γίνει φαίνεται να ευνοεί την κυβέρνηση.

– Δεύτερον, η υψηλότατη δημοφιλία του Κάρ. Παπούλια εκ των πραγμάτων αποβαίνει υπέρ εκείνου που τονίζει ότι επιθυμεί την επανεκλογή του χωρίς να τη συνδέει με την πρόκληση πρόωρων εκλογών.

– Τρίτον, έχει δημιουργήσει κλίμα και το γεγονός ότι οι συνταγματολόγοι και άλλοι νομικοί που τάχθηκαν εναντίον της πρόκλησης πρόωρων εκλογών με την αξιοποίηση της προεδρικής εκλογής προέρχονται βασικά απ’ τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (Κασιμάτης, Τσάτσος, Ματθίας). Με αποκορύφωμα βέβαια την -επί της ουσίας- συμφωνία και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

– Τέταρτον, από focus groups που έχει κάνει η Ιπποκράτους προκύπτει ότι είναι ακόμα τουλάχιστον μειοψηφία όσοι τάσσονται υπέρ πρόωρων εκλογών τον Μάρτη.

Απ’ την άλλη μεριά ωστόσο «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» αποκαλύπτει σήμερα το περιεχόμενο συζητήσεων που έχουν γίνει στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου και αποκαλύπτουν τις -πραγματικές- προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εν όψει της εκλογής Προέδρου.

Σημειώνουμε ότι αυτές οι συζητήσεις έχουν γίνει «άτυπα», όχι σε συνεδρίαση κάποιου οργάνου (για ευνόητους λόγους…), αλλά, όπως μας υπογράμμισε πολύ στενός συνεργάτης του Γιώργου, «απηχούν τις θέσεις» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και εν πολλοίς (επισημαίνουμε εμείς) ερμηνεύουν και την έως τώρα στάση του στο μείζον έτσι κι αλλιώς θέμα της προεδρικής εκλογής.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σοβαρότατη αποκάλυψη που μας έκανε στέλεχος του επιτελείου του Γ. Παπανδρέου:

• Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί, επειδή έχει τη βεβαιότητα ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, να έχει στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας κάποιο στέλεχος εκ της συντηρητικής παράταξης, που να μην ανήκει στον «καραμανλικό» πυρήνα και να έχει σχετική αυτονομία. Και αυτό το στέλεχος είναι

ο Γιώργος Σουφλιάς!

Ο στόχος του Γιώργου…

Τον Γ. Σουφλιά θέλει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γιώργος, επειδή πιστεύει ότι έτσι:

– Επιτυγχάνει μια διεισδυτικότητα στον χώρο της ΝΔ ανάλογη αυτής που πέτυχε ο Κ. Καραμανλής στον χώρο του ΠΑΣΟΚ προτείνοντας το 2005 τον Κάρ. Παπούλια για Πρόεδρο.

– Θα έχει έναν Πρόεδρο (επαναλαμβάνουμε, ο σχεδιασμός αυτός γίνεται με τη βεβαιότητα ότι θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός) ο οποίος δεν θα διαφωνήσει σε εξελίξεις και «διευθετήσεις» στα εθνικά θέματα, που θα γίνουν επί πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου…

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, ο νυν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει ανεπίσημα βολιδοσκοπηθεί για τις προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ…

Προϋποθέσεις βέβαια για να προχωρήσει σε υλοποίηση το προαναφερθέν σενάριο είναι οι εξής:

• Πρώτον, να αποσυρθεί ο Κάρ. Παπούλιας απ’ τη διεκδίκηση μιας δεύτερης προεδρικής θητείας, δεδομένου ότι ο Γιώργος έχει δεσμευτεί για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του, συνδέοντάς την ωστόσο με την πρόκληση πρόωρων εκλογών.

• Δεύτερον, να έχει ο ίδιος το πάνω χέρι κατά την εκλογή Προέδρου. Δηλαδή ή να έχουν γίνει εκλογές μέχρι τον Μάρτη και να τις έχει κερδίσει ή να «προλάβει» τον Καραμανλή σε περίπτωση απόσυρσης του Κάρ. Παπούλια απ’ τη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας.

Ακριβώς γι’ αυτό, σύμφωνα και με στενούς του συνεργάτες, ο Γιώργος παίζει κατά κόρον το χαρτί της πρόκλησης πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου. Πιστεύει πως έτσι θα εξωθηθεί ο Κάρ. Παπούλιας να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την επανεκλογή του, οπότε διευκολύνονται οι σχεδιασμοί του.

Γι’ αυτό επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θα στηρίξει τον νυν Πρόεδρο αλλά μετά τις εκλογές και «εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί»…

Στο στόχαστρο ο Παπούλιας…

Στο μεταξύ και σε συνέχεια του ρεπορτάζ μας της προηγούμενης Κυριακής, επισημαίνουμε και τα παρακάτω, που έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο.

Όχι απλώς κάποιοι ξένοι διπλωμάτες (κυρίως Αμερικανοί που το εκδηλώνουν ευθέως), αλλά και κάποιοι από τους λεγόμενους εκσυγχρονιστές ελληνικών κομματικών σχηματισμών, εκφράζουν έως και δυσφορία για τις τελευταίες τοποθετήσεις (και κυρίως τους τόνους) Παπούλια για τα εθνικά θέματα. Ακόμη και μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αλλά ευτυχώς σε πολύ περιορισμένο κύκλο) έχουν διατυπωθεί τελευταία και σε αρκετές περιπτώσεις επικριτικές αναφορές. Θεωρώντας (αυτά τα στελέχη) ότι οι θέσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν βρίσκονται στην επιθυμητή γραμμή και δεν βοηθούν (!) το κλίμα ύφεσης που απαιτούν οι περιστάσεις, προκειμένου να αποτραπούν ελληνοτουρκικές οξύνσεις ή «εντάσεις με άλλους γείτονες». Εννοώντας σαφώς τους Σκοπιανούς και τις υποχωρήσεις και συμβιβασμούς που πρέπει να κάνουμε…

Παρέμβαση στελέχους της πρεσβείας των ΗΠΑ

Όσον αφορά τους Αμερικανούς, να αναφερθεί ότι ακόμη και προ εβδομάδος υψηλόβαθμο στέλεχος της πρεσβείας έκανε σχετική μνεία σε γεύμα του (με συμμετοχή βουλευτών και από τα δύο μεγάλα κόμματα), χωρίς να αναφέρει όμως το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάποιοι συνδαιτυμόνες του εσιώπησαν, άλλοι όμως επέδειξαν κατανόηση! Κατ’ ακρίβεια συμφώνησαν ότι «δεν επιτρέπεται αυτήν τη στιγμή ένταση λόγων, αλλά υποβάθμιση οξύνσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά παριστάμενος. Το γεύμα έγινε στο Χίλτον.

Πρέπει εν πάση περιπτώσει να λεχθεί ως προς αυτό ότι από πλευράς Αμερικανών δεν αποκρύπτονται σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, όπου αναμένονται περαιτέρω μάλιστα οξύνσεις, οι οποίες και μπορεί να αποβούν ανεξέλεγκτες, εάν εκφύγουν κάποιων ορίων.

Αιχμές Τσάτσου για άσκηση ψυχολογικής βίας

Ο συνταγματολόγος Δημ. Τσάτσος, με άρθρο του στην «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή, απαντά στους επικριτές της άποψής του (που είναι άποψη και άλλων συνταγματολόγων και νομικών) ότι είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά συνταγματική εκτροπή η πρόκληση πρόωρων εκλογών μέσω της αξιοποίησης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κάνει λόγο για «άσκηση ψυχολογικής βίας κατά του δημόσια εκφερόμενου επιστημονικού λόγου».

Αναφέρεται σε «κυρίους και κυρίες» που «ελλείψει επιχειρημάτων επιδίδονται συστηματικά και ανενδοίαστα σε δίκες προθέσεων», υπαινισσόμενος προφανώς και ορισμένες «κυρίες» απ’ το

ΠΑΣΟΚ που του επιτέθηκαν άμεσα ή έμμεσα (Δαμανάκη, Β. Παπανδρέου, Λ. Κατσέλη).

Καταγγέλλει ακόμα τον «ακραίο, άκριτο και (ευτυχώς) παρωχημένο κομματικό φανατισμό» και υπογραμμίζει ότι «ανήκω σε εκείνους που εξακολουθούμε να οραματιζόμαστε μια πολιτική η οποία αντέχει στον δημόσιο διάλογο με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα και κυρίως με σεβασμό και ευπρέπεια»…


Σχολιάστε εδώ