Τι δείχνουν τα μυστικά γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ

Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι ο Κώστας Καραμανλής αργά ή γρήγορα θα προκηρύξει εκλογές το φθινόπωρο, καθώς η οικονομία κάθε άλλο παρά δείχνει σημάδια ανάκαμψης και οι νέοι φόροι δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα.

Βεβαίως, μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Αυγούστου που θα κρίνουν την απόφαση του πρωθυπουργού. Αν η διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ είναι πάνω από 4,5%, λένε στο ΠΑΣΟΚ, τότε δύσκολα ο Καραμανλής θα προκηρύξει πρόωρες, αν όμως κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, τότε είναι πιθανόν το Μαξίμου να προσφύγει στις κάλπες.

Τι είπε στον Μαχμούντ Αμπάς για Παπούλια

Ο Παπανδρέου επανέλαβε την απόφασή του να μη συναινέσει στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην Παλαιστίνη. Μάλιστα, ο πρόεδρος των Παλαιστινίων θυμήθηκε ότι όταν ο Παπανδρέου είχε προσκαλέσει στην οικία του στο Καστρί τον Παπούλια και τον ίδιο, είχαν κάνει μια πολύ καλή συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και διεθνώς. Ίσως και γι’ αυτό ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής να ρώτησε τον Παπανδρέου για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τού μετέφερε την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να γίνουν στη χώρα μας ακόμη και τον Σεπτέμβριο, αλλά οπωσδήποτε, επειδή υπάρχει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται, ο Μαχμούντ Αμπάς ρώτησε τον Παπανδρέου γιατί δεν συναινεί στην εκλογή του Παπούλια.

Η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι τιμά τον Παπούλια, άλλωστε μετέφερε και τους χαιρετισμούς του στον Αμπάς, ότι οι προσωπικές τους σχέσεις είναι παραπάνω από άριστες, αλλά προέχει η χώρα να αλλάξει κατεύθυνση:

Εμείς έχουμε ζητήσει εκλογές, είναι η μόνη διέξοδος για τη χώρα, είμαστε έτοιμοι γι’ αυτές και δεν μπορούμε να τις αποκλείσουμε για τον Σεπτέμβριο… φέρεται να είπε ο Παπανδρέου στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Δύσκολη η αυτοδυναμία

Ο Παπανδρέου έχει δώσει εντολή όλα τα στελέχη να βρίσκονται στην Αθήνα 17 Αυγούστου, ενώ έχουν αρχίσει να κόβονται άδειες σε εργαζομένους που βρίσκονται δίπλα σε κορυφαία στελέχη. Αυτήν την ώρα στην Ιπποκράτους διεξάγουν δημοσκόπηση κυρίως για να δούνε αν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη, ή αν αυτή προσπερνά τις όποιες πρωτοβουλίες και τις υποσχέσεις που μοιράζουν οι υπουργοί.

Από τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν, όπως λένε, προκύπτει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν πιάσει τόπο, δεν έχουν ωριμάσει στη συνείδηση της κοινής γνώμης.

Στην ίδια δημοσκόπηση, την οποία εξετάζει ο συνεργάτης του Παπανδρέου Παύλος Γερουλάνος, μελετούν με προσοχή τις ανάγκες διαφόρων κοινωνικών ομάδων, έτσι ώστε να γνωρίζουν πώς να απευθυνθεί σ’ αυτές ο Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

Από τις απαντήσεις που έχουν μέχρι στιγμής στα χέρια τους από την έρευνα αυτή προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία:

Α) Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται της ΝΔ με μεγαλύτερο ποσοστό από το 4,4% που έλαβε στις ευρωεκλογές.

Β) Όσοι πήγαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές δεν έχουν αλλάξει στάση και συμπεριφορά απέναντι στον Καραμανλή.

Γ) Ο πρωθυπουργός αντέχει ακόμη στους αναποφάσιστους και σε όσους τον ψήφισαν στις ευρωεκλογές, καθώς κρατάει ακόμη τους ψηφοφόρους κοντά του.

Δ) Επιβεβαιώνεται ότι η αποχή προέρχεται από όλα τα κόμματα και όχι μόνο από τα δύο μεγαλύτερα.

Ε) Είναι δύσκολη η αυτοδυναμία για το ΠΑΣΟΚ, ιδίως αν η αποχή είναι στα ίδια επίπεδα.

ΣΤ) Στα μικρότερα κόμματα, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι, συμπεριφέρονται ως δυνάμει ΠΑΣΟΚ στην κριτική τους απέναντι στην κυβέρνηση.

Γκρίνια για Κατσέλη – φόβοι για τη γρίπη

Φοβούνται ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι πέρα από τα μέτρα που εξαγγέλλει καθημερινά η κυβέρνηση, το Μαξίμου θα επιχειρήσει να εντάξει στον επικοινωνιακό του σχεδιασμό και την υπόθεση της γρίπης.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι θα προσπαθήσουν να φοβίσουν τον κόσμο με ενέσεις πανικού για την πανδημία, ώστε να μην ενδιαφέρεται για τις πολιτικές εξελίξεις και την αναγκαιότητα των εκλογών. «Το χαρτί αυτό θα το παίξουν γερά, ιδίως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, γι’ αυτό εμείς θα πρέπει από τώρα να το αποδομήσουμε», έλεγαν συνεργάτες του Παπανδρέου, που δεν έκρυβαν την ανησυχία τους, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση… «τι θα μπορούσαμε να πούμε», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε παροξυσμό εξαγγελιών, στο ΠΑΣΟΚ άκουσαν τη Λούκα Κατσέλη να κάνει αυστηρή κριτική στα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο για δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, και άρχισαν να κατσουφιάζουν, έλεγαν μάλιστα ότι δεν χρειαζόταν τόσο σκληρή κριτική, να μιλήσει για επιταγές χωρίς αντίκρισμα, για ένα μέτρο που πραγματικά μπορεί να κινήσει την αγορά που έχει βαλτώσει. Λίγες ώρες μετά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωνε ότι πραγματικά μας ανησυχεί τι κατάσταση θα βρούμε στην οικονομία, καθώς όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι στο κόκκινο. Και μάλιστα επεσήμαινε πως το ΠΑΣΟΚ δικαιώθηκε στην κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση για τα 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες, αφού το μέτρο για τα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, ύψους 2 δισ. ευρώ, αποδεικνύει ότι τα 28 δισ. δεν αξιοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε.

Σε οργανωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο πάντως λένε ότι είναι έτοιμοι στην Ιπποκράτους. Στα ψηφοδέλτια θα υπάρξουν μερικές εκπλήξεις, τις οποίες ήδη συζητούν, οργανωτικά αναμένεται να κινηθούν όπως στις ευρωεκλογές, ενώ για τα επικοινωνιακά, που τα έχει αναλάβει η ίδια ομάδα του κόμματος υπό τον κ. Γερουλάνο, υποστηρίζουν ότι αν χρειαστεί στις 17 Αυγούστου να βγάλουν στον «αέρα» το πρώτο τηλεοπτικό σποτ, θα το κάνουν, γιατί θα το έχουν έτοιμο και θα αφορά την οικονομία. Τι έλεγε ο Καραμανλής και τι έγινε στην πραγματικότητα.

Έτσι οικονομία, γρίπη και προεδρική εκλογή είναι το μενού της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με φόντο φυσικά την προσωπική κόντρα Καραμανλή – Παπανδρέου, που και οι δύο παίζουν τα γερά τους χαρτιά για την πολιτική τους επιβίωση.


Σχολιάστε εδώ