Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

– Σε τράπεζες και μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης «πιστεύει» η αγορά. Και στις καλές και στις κακές της ημέρες. Εν προκειμένω, στις «καλές» της ημέρες, μια και η εβδομάδα που πέρασε ήταν -αναλογικά- μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες των τελευταίων μηνών. Με το ΧΑ να ακροβατεί ανάμεσα στην απόλυτη «ευτυχία» και το νέο του υψηλό 10 μηνών και την είδηση περί Alapis να αποδεικνύει πόσο ευμετάβλητη είναι η ψυχολογία των επενδυτών και πόσο εύθραυστη η αγορά μας. Και… επιρρεπής στους εύκολους ενθουσιασμούς και στη μεγέθυνση των προβλημάτων!

– Για την ιστορία, πάντως, αυτή εδώ η στήλη εδώ και μήνες έχει επισημάνει την «απειλή» που συνιστούν για την αγορά μας οι αλλεπάλληλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι εισηγμένες…

– Η ψυχολογία των επενδυτών, λοιπόν, είναι εκείνη που «κάνει παιχνίδι» στο ΧΑ και όποιος εξακολουθεί να πιστεύει πως δεν υφίσταται ο διαχωρισμός ανάμεσα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και τους… λοιπούς καλά θα κάνει να παρατηρήσει προσεκτικά τη συνεδρίαση της Τετάρτης! Όταν έγινε νωρίς νωρίς φανερό πως η αγορά θα έκλεινε στα κόκκινα, οι μετοχές του 20άρη υποαπέδιδαν και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια αντέδρασαν αστραπιαία ρευστοποιώντας τυχόν θέσεις τους σε χαρτιά της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης, χαρτιά στα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε καταγραφεί αξιοσημείωτη κινητικότητα και σχετικά κέρδη. Τα οποία φυσικά και δεν θέλουν ιδιαίτερη αφορμή για να τα κατοχυρώσουν όσοι τα επιτυγχάνουν!

– Σε κάθε περίπτωση, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που εξακολουθεί να δίνει τον τόνο των εξελίξεων, ενώ δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή μας πως τις προηγούμενες ημέρες το ΧΑ έσπασε ανοδικά ρεκόρ μηνών με σχετικά χαμηλό τζίρο, με πρωταγωνιστές συγκεκριμένες μετοχές και πάντως με την… απουσία των δύο τρίτων των εισηγμένων. Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί πως υπάρχει πλέον και επισήμως μια αγορά δύο ή τριών ταχυτήτων, στην οποία μάλιστα οι ιδιώτες επενδυτές δυσκολεύονται πια να παρακολουθήσουν όχι την… πρώτη ταχύτητα, αλλά ίσως και τον ρυθμό με τον οποίο εναλλάσσονται οι πρωταγωνιστές στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις!

– Και για να μη χρεωθεί η στήλη ότι φιλοξενεί μόνον απαισιόδοξες απόψεις, σκεφτείτε ότι ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι αναλυτές εκτιμούν πως η αγορά κινείται ουσιαστικά με 40 – 50 τίτλους που στις καλές ημέρες επιτυγχάνουν αποδόσεις μεγαλύτερες ή ίσες του 3% κατά μέσο όρο, ενώ παράλληλα σημειώνουν πως το πλέον πιθανό σενάριο είναι η συνέχιση της κίνησης της αγοράς επί τη βάσει των μακροοικονομικών και εταιρικών νέων κάθε ημέρας, ή έστω εβδομάδας! Και πάντως δηλώνουν πως απαραίτητη προϋπόθεση συνέχισης της ανοδικής κίνησης είναι η επί μακρόν διατήρηση του ημερήσιου τζίρου σε επίπεδα μεγαλύτερα των 100 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε ακόμα και όταν μεγάλα χαρτοφυλάκια ρευστοποιούν «χοντρά κομμάτια» η προσφορά τίτλων να απορροφάται…


Σχολιάστε εδώ