Πολλά λεφτά δίνει ο ΑΝΤ1 για εθελουσία έξοδο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο πρόθυμοι να μπουν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου είναι οι τεχνικοί και από τους δημοσιογράφους κυρίως οι αρχισυντάκτες.

Από τις προτάσεις που έγιναν το συμπέρασμα είναι ότι ο ΑΝΤ1 προσφέρει πολλά λεφτά! Συγκεκριμένα στους εργαζόμενους με 15 έως 19 χρόνια υπηρεσίας προσφέρεται αποζημίωση 14 μισθών συν άλλους 14.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός τεχνικών και δημοσιογράφων που θα δεχθούν τελικά να υπαχθούν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Στο μεταξύ, το πρόγραμμα εθελουσίας του ΑΝΤ1 ανάγκασε την Ένωση Συντακτών να κάνει συνεδρίαση του ΔΣ μέσα στον Αύγουστο. Ενώ όμως χαρακτηρίζει τις οικειοθελείς αποχωρήσεις «σχέδιο μαζικών εκκαθαρίσεων», καταδικάζει απλώς, χωρίς να λαμβάνει κάποια δυναμική απόφαση αποτροπής των μαζικών απολύσεων. Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ σημειώνει ότι «στόχος της εργοδοσίας είναι η συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, η εντατικοποίηση της απασχόλησης και η μετατροπή των εργαζομένων σε ”εργολάβους” ανεξαρτήτως ποιον λεκτικό εξωραϊσμό χρησιμοποιεί, όπως “εθελουσία έξοδος”, που σημαίνει πριμοδοτούμενη απόλυση. Αποκαλυπτικό των σχεδίων της ιδιοκτησίας του ΑΝΤ1 είναι το γεγονός ότι αποφεύγει να αποσαφηνίσει τους όρους και τους οικονομικούς στόχους του εγχειρήματος».

***

Απουσία παρέμβασης στο «τσουνάμι» των απολύσεων

Την απουσία συνολικής και δυναμικής παρέμβασης των σωματείων, που αδυνατούν να συνεργαστούν για να σταματήσουν οι μαζικές απολύσεις σε τηλεοπτικούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και σε περιοδικά-εφημερίδες, εκμεταλλεύονται οι εργοδότες, που μέσα στο καλοκαίρι βρήκαν την ευκαιρία να «απαλλαγούν» από εκατοντάδες εργαζομένους τους.

Η εθελουσία στον Alpha συνεχίζεται χωρίς καμία αντίδραση από την ΕΣΗΕΑ, προστέθηκε το πρόγραμμα των επιδοτούμενων απολύσεων από τον ΑΝΤ1, μέσα στο καλοκαίρι ανακοινώθηκαν 34 απολύσεις από το Alter, ενώ 300 είναι οι άνεργοι του «Ελεύθερου Τύπου», που έβαλε λουκέτο χωρίς η Ένωση Συντακτών να εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση για την ενέργεια της Γιάννας Αγγελοπούλου.

Στο «τσουνάμι» αυτό το μόνο που έκανε η ΕΣΗΕΑ είναι να βγάλει μια σύντομη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως «εν μέσω θερινών διακοπών σημειώνονται απολύσεις συναδέλφων από εργοδότες οι οποίοι παραβιάζουν κατάφωρα την εργατική νομοθεσία. Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν απολύσεις από διάφορα ΜΜΕ, αποκαλύπτοντας το ανάλγητο πρόσωπο της εργοδοσίας, η οποία πλέον δεν σέβεται τίποτε και στέλνει στην ανεργία πλήθος εργαζομένων με διάφορα, κατά καιρούς, προσχήματα».

Στην εν λόγω ανακοίνωση δεν ονοματίζεται καν ο ραδιοφωνικούς σταθμούς Λάμψη, που απέλυσε συνάδελφο με ειδικές ανάγκες. Γράφει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: «Χαρακτηριστικότερη, όμως, είναι η απόλυση συναδέλφου η οποία, λόγω σοβαροτάτου τροχαίου ατυχήματος, κατέστη ανάπηρη, με συνέπεια να εργάζεται καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι!». Παρά την προειδοποίηση που απευθύνει το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών ότι «θα περιφρουρήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει το δικαίωμα στην εργασία και την προστασία των συμφερόντων των συναδέλφων», μέχρι τώρα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε, με εξαίρεση μια 3ωρη στάση εργασίας κάτω από την πίεση των εργαζομένων του «Ελεύθερου Τύπου» στο τέλος Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει απόφαση των δέκα σωματείων που μετέχουν στο Διασωματειακό για κήρυξη 48ωρης απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ. Στην απόφαση αυτή καλείται να προσχωρήσει και η ΕΣΗΕΑ, με αίτημα να μπει φραγμός στις μαζικές απολύσεις με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Εξάλλου, παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα ενίσχυσης των εκδοτών από την κυβέρνηση, ενώ η κρατική διαφήμιση ρέει άφθονη προς όλα τα ΜΜΕ. Δεν μπορεί λοιπόν τα ΜΜΕ που στηρίζονται ποικιλοτρόπως από το κράτος και επιδοτείται η λειτουργία τους να προχωρούν μονομερώς σε απολύσεις προσωπικού.


Σχολιάστε εδώ