Ο Δαίμονας των δημαρχείων
Πριν καλά καλά κολλήσουν στο έδαφος οι κυβόλιθοι που τοποθέτησε ο δήμος, για την ανάπλαση του δρόμου, η ΔΕΗ έσκαψε τμήμα της οδού για έργα στο δίκτυό της. Η εταιρεία δεν είχε πάρει την άδεια του δήμου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη, ο οποίος μίλησε για κανίβαλους…
– «Άβατον» για κάθε είδους τροχοφόρα θα είναι σε λίγο καιρό η κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου, καθώς, με τα έργα που γίνονται τους τελευταίους μήνες για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης, το δημοτικό συμβούλιο συζητάει την πλήρη ενοποίηση της περιοχής γύρω από την πλατεία και την απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων. Οι παρατάξεις είναι θετικές προς την παραπάνω κατεύθυνση. Όσο αφορά τον δήμαρχο Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, όπως μαθαίνουμε τα έχει μαζεμένα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα σε κάποιες Διευθύνσεις του, οι οποίες, όπως καταγγέλλει, κωλυσιεργούν σε κάθε αίτημα του δήμου.
– Ούτε ψύλλος στον κόρφο της δημάρχου Νέας Ερυθραίας Βασιλικής Ταμβάκη… Εκεί που είχε υποσχεθεί σε όλους ότι η πόλη θα έμπαινε στον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταφορών για τη διαδημοτική συγκοινωνία των βορείων προαστίων, ανακοινώθηκαν οι λίστες με τους δήμους που συμμετέχουν και η Νέα Ερυθραία απουσιάζει… Θέλετε και το καλύτερο; Ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, καθηγητής του ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγος Δημήτρης Τσαμπούλας, είναι κάτοικος της Νέας Ερυθραίας! Όλα στρωμένα ήταν για τη δημοτική αρχή. Πώς τα κατάφερε να μείνει απʼ έξω;
– Αίσθηση έχουν προκαλέσει στην κοινωνία του Καπανδριτίου οι καταγγελίες που κάνει ο εργολάβος που πρόσφατα ανέλαβε την κατασκευή κεντρικής πλατείας της πόλης. Σύμφωνα με όσα λέει, το έργο ανατέθηκε σε υπεργολάβο από την Κοινότητα Καπανδριτίου, με το κόστος του προϋπολογισμού να φτάνει τα 300.000 ευρώ. Από αυτά, ο εργολάβος, όπως καταγγέλλει, είναι να πάρει μόλις… τα 40.000 και αυτά δεν τα έχει δει ακόμα! Η διαφορά ανάμεσα στα ποσά υπεργολάβου και εργολάβου είναι τεράστια και γεννώνται πολλά ερωτήματα. Η κοινοτάρχης Ευδοξία Κελίδου αποδίδει σε δάκτυλο των πολιτικών της αντιπάλων τις καταγγελίες του εργολάβου. Να σημειωθεί ότι η πλατεία βρίσκεται έξω από το σπίτι πρώην υπουργού της κυβέρνησης.
– Τη στιγμή που ο υπουργός Περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενος στο αίτημα της υπερνομάρχου Αθηνών – Πειραιώς Ντίνας Μπέη, αποφάσισε την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στη Ζώνη Β΄ του Υμηττού, έχουν ήδη αρχίσει να οικοδομούνται 36 κατοικίες κατώτερων αξιωματικών της Αεροπορίας χωρίς οικοδομική άδεια! Για τον λόγο αυτόν, οι 15 δήμοι μέλη του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Για να μην… ξεχνιόμαστε όμως, το ΓΕΑ για να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του χώρου βασίστηκε σε νόμο που είχε… βγάλει το ΠΑΣΟΚ το 1987, ο οποίος προέβλεπε ότι οι εντός στρατοπέδου κατοικίες δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Πολεοδομίας! Το ωραίο είναι πως για το θέμα είχε υποβάλει ερώτηση στη Βουλή η πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (επί
ΠΑΣΟΚ) Βάσω Παπανδρέου. Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;…
– Τραγικές ελλείψεις που είναι αδύνατον να καλυφθούν με τα χρήματα που διαθέτει το κράτος έχουν τα σχολεία του Κερατσινίου, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής. Σε σχετική ανακοίνωσή του μάλιστα τονίζει μεταξύ άλλων: «Το κράτος έχει την υποχρέωση για την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση. Απαιτούμε 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία. Οι γονείς πρέπει να πάψουμε πια να είμαστε χορηγοί του υποτιθέμενου συστήματος της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Θέλουμε σύγχρονα, ασφαλή σχολεία σε πρωινή λειτουργία, με καλυμμένες έγκαιρα όλες τις ανάγκες, σε αίθουσες, σε βοηθητικό προσωπικό κ.λπ., όχι σχολεία ανώνυμες εταιρείες μέσω ΣΔΙΤ, όπου οι ιδιώτες θα εκμεταλλεύονται τα σχολικά συγκροτήματα για τα επόμενα 30 χρόνια».
– Είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο μας ότι οι παραλίες της Ακράτας και της Αιγείρας κάποια συγκεκριμένη ώρα το μεσημέρι μετατρέπονται σε… μίνι χαβούζες! Αντί να… διορθωθεί το κακό, την εβδομάδα που πέρασε έγινε… χειρότερο! Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι δεν… τολμάει άνθρωπος να πλησιάσει τη θάλασσα από τη δυσοσμία! Λέγεται ότι επειδή τα οχήματα μεταφοράς λυμάτων των δύο δήμων δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, οι βόθροι των παραλιακών μαγαζιών και ξενοδοχείων αδειάζουν στη θάλασσα!
Επιπλέον, σε παρακείμενη χαράδρα που «βγαίνει» στην ακτή λέγεται ότι λειτουργεί παράνομη χωματερή!
Επειδή φαίνεται πως οι τοπικοί φορείς είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα, μήπως θα έπρεπε να ασχοληθεί ο νομάρχης ή ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας; Διαφορετικά η πανέμορφη αυτή ακτή θα γίνει… Σκαραμαγκάς!
ΥΓ.: Αλήθεια, οι ποικιλώνυμες οικολογικές οργανώσεις που βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα, δεν… ασχολούνται με την κατάσταση αυτή; Ή μήπως ασχολούνται με… πιο προβεβλημένα μέρη;
***
Οργή λαού…
Πέρασε από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Αμαρουσίου η έγκριση της μελέτης για την ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής του Κάτω Σωρού, που ιδιοκτήτες οικοπέδων την περίμεναν χρόνια για να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Δεν έλειψαν όμως ούτε τώρα οι εντάσεις, σε ένα φαινομενικά κοινά αποδεκτό θέμα, συνηθισμένο πλέον φαινόμενο στα συμβούλια του Δήμου Αμαρουσίου. Όλα άρχισαν όταν η αντιδήμαρχος Ρένα Χαλιώτη παρουσίασε μια διαφοροποιημένη εισήγηση σε σχέση με τη μελέτη της Πολεοδομίας: οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα καταλαμβάνουν το 30%, ο συντελεστής δόμησης διαμορφώνεται στο 0,65, η ποσόστωση αμιγούς κατοικίας επί της γενικής κατοικίας στον παράδρομο της Αττικής Οδού θα είναι της τάξης του 25%. Οι διαφοροποιήσεις προκάλεσαν την αντίδραση του συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργου Συκαμιώτη αλλά και του επικεφαλής της παράταξης «Για ένα Νέο Μαρούσι» Δορύλαου Κλαπάκη, οι όποιοι όμως, με τη σειρά τους, αποδοκιμάστηκαν από τους δεκάδες παρευρισκόμενους ενδιαφερόμενους για τον Κάτω Σωρό πολίτες, σε σημείο μάλιστα που λίγο έλειψε να γίνουν και επεισόδια. Αναγκάστηκαν οι δύο να αποχωρήσουν και όσοι έμειναν στο συμβούλιο ψήφισαν ομόφωνα την πρόταση της δημοτικής αρχής.