Ο Άη Βασίλης ζητάει λεφτά…
– Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είχε γίνει γνωστός στο ευρύτερο κοινό σαν… Άγιος Βασίλης του Τύπου και των ΜΜΕ, σκορπώντας εκατομμύρια σε πιθανές και απίθανες εξαγορές και συνεργασίες. Αυτή την εβδομάδα, όμως, οι μικρομέτοχοι της φαρμακοβιομηχανίας Alapis, που ελέγχουν συνολικά το 43% των μετοχών, με το μεγαλοεπιχειρηματία να περιορίζεται σε ποσοστό 22%, είδαν τον Άη Βασίλη να… ζητάει λεφτά. Και όχι λίγα: 450 εκατ. ευρώ, με την έκδοση ποταμού νέων μετοχών, σε αρκετά χαμηλή τιμή. Εύλογο ήταν να σπεύσουν ουκ ολίγοι μέτοχοι στην έξοδο και η μετοχή της Alapis να δεχθεί ισχυρές πιέσεις.
– Πώς, όμως, ο Άη Βασίλης (για την ακρίβεια: η εταιρεία συμφερόντων του) ξαφνικά ζητάει λεφτά; Το μυστικό κρύβεται σε δύο αριθμούς. Στο τέλος του 2007, η Alapis όχι μόνο δεν χρώσταγε, αλλά τα μετρητά στο ταμείο της υπερκάλυπταν τις υποχρεώσεις κατά 204,7 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2008, ύστερα από ουκ ολίγες εξαγορές, το χρέος είχε φθάσει τα 687,7 εκατ. ευρώ.
– Το ερώτημα στην αγορά είναι αν αυτή η αύξηση κεφαλαίου της Alapis μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με την… πονεμένη ιστορία της πώλησης της Νεοχημικής, από τον Λ. Λαυρεντιάδη, στο συγκρότημα της αμερικανικής Carlyle, γνωστής και από τις σχέσεις της με τα ρεπουμπλικανικά «τζάκια» των ΗΠΑ. Όπως είναι γνωστό, οι Αμερικανοί δεν πλήρωσαν τίποτα στην πραγματικότητα, αλλά φόρτωσαν το κόστος της εξαγοράς στην ίδια τη Νεοχημική, που χρωστάει τώρα περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ είχε το 2008 ζημιές και αρνητική καθαρή θέση. Ποιος θα τα πληρώσει; Οι τράπεζες, με πρώτη την Εμπορική, πιέζουν αφόρητα, ενώ οι Αμερικανοί λένε ότι οι όροι του συμβολαίου πώλησης επιβάλλουν την επιστροφή των μετοχών στον κ. Λαυρεντιάδη. Μήπως το πρόβλημα λυθεί με την εξαγορά της Νεοχημικής από την Alapis, τώρα που θα μπουν 450 εκατ. ευρώ «ζεστά» στη φαρμακοβιομηχανία του κ. Λαυρεντιάδη; Ίδωμεν…
– Το Ξυστό, που διαχειριζόταν σε άλλες εποχές η Intralot του Σ. Κόκκαλη, επανέρχεται στο προσκήνιο. Το Δημόσιο προκήρυξε διαγωνισμό και περιμένει να βρει δύο ιδιωτικούς φορείς που θα διαχειριστούν το νέο στιγμιαίο λαχείο, προς όφελος των ιδίων και του δημόσιου κορβανά. Διαβάζοντας το σχέδιο προκήρυξης του διαγωνισμού που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, σταθήκαμε στον όρο που επιβάλλει στους υποψηφίους να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στα στιγμιαία λαχεία ή τις λοταρίες, με πωλήσεις τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων λαχείων ή 500 εκατ. λαχνών λοταρίας την τελευταία τριετία. Σωστό, ασφαλώς, να ζητείται εμπειρία από τους υποψηφίους. Κάτι μας λέει, πάντως, ότι από τους εγχώριους «παίκτες», μόνο η Intralot πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.
– Άλλαξε την Πέμπτη η… μισητή στα ανώτατα κλιμάκια του ΟΤΕ ηγεσία της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που με σειρά αποφάσεών της μπλοκάριζε τα σχέδια Βουρλούμη και Γερμανών για ενίσχυση της ήδη δεσπόζουσας θέσης του Οργανισμού στην αγορά. Τώρα που αποχωρεί ο κ. Αλεξανδρίδης, ίσως αξίζει να θυμηθούμε μια ρήση του: οι Γερμανοί, είχε πει πριν από μερικούς μήνες ο τέως πρόεδρος της ΕΕΤΤ, θα στήσουν ανδριάντα στον κ. Βουρλούμη αν καταφέρει να κλείσει τους εναλλακτικούς παρόχους. Για να δούμε, λοιπόν, θα στηθεί άραγε ο ανδριάντας; Δεν το βλέπουμε και τόσο εύκολο, με βάση τα νέα ονόματα που μπήκαν στη διοίκηση της ΕΕΤΤ.