Ολοκληρώνεται «Σχέδιο Ενδιάμεσης Συμφωνίας Αρχών»
Το «ΠΑΡΟΝ» είναι σε θέση να φέρει στο φως διασταυρωμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αμερικανο-βρετανικός παράγοντας προωθεί αυτό το σχέδιο Συμφωνίας μέσω των Ηνωμένων Εθνών, η ηγεσία των οποίων (και προσωπικά ο γ.γ. Μπαν Γκι Μουν) το υιοθετεί ως διέξοδο, αναμένοντας τι θα προκύψει στο μεταξύ από τις συναντήσεις Χριστόφια-Ταλάτ το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, θα πρόκειται για Συμφωνία του τύπου που είχε συνομολογηθεί το 1977 μεταξύ Μακαρίου – Ντενκτάς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Με τη διαφορά ότι αυτή θα είναι αρκετά πιο προχωρημένη και θα διαλαμβάνει λεπτομέρειες συμφωνηθέντων, όπως όσον αφορά τα θέματα νομής της εξουσίας (εκ περιτροπής προεδρία), τις δομές της χαλαρής ομοσπονδίας (σε βαθμό συνομοσπονδίας), τον έλεγχο της δημογραφικής κατανομής (θέμα εποίκων και διασφαλίσεως πλειοψηφιών στις δύο ζώνες), καθώς και άλλα συναρτημένα ζητήματα.
Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών «δεν βλέπουν με κακό μάτι» (!) τέτοια εξέλιξη, ενώ αντιθέτως η ηγεσία του υπουργείου ατύπως την αναμένει, χωρίς να τοποθετείται. Αντιθέτως, στη Λευκωσία κύκλοι του προεδρικού περίγυρου, και ιδιαιτέρως των συγκυβερνώντων, φοβούνται «σαλαμοποίηση του προβλήματος», που μπορεί να αποβεί εκ των πραγμάτων μοιραία για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Αναμένουν όμως σοβαρές πιέσεις από πλευράς των ιδίων κέντρων ισχύος (Λονδίνο και Ουάσινγκτον) για την αποδοχή ενός τέτοιου ενδεχομένου, για το περιεχόμενο του οποίου έχουν ήδη αρχίσει βολιδοσκοπήσεις.
Πρέπει να υπογραμμισθεί το γεγονός ότι παρά την αντίδραση του ιδίου του Προέδρου Χριστόφια προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κάποιοι από τους στενούς του συμβούλους (τα ονόματα των οποίων κατέχουμε) σε τελευταίες επαφές τους με αμερικανούς διπλωμάτες έδειξαν να πείθονται και να συναινούν, μάλιστα, εκθύμως! Ένας δε από αυτούς (με αποφασιστικό ρόλο) ανέφερε κατά τη διάρκεια κλειστού γεύματος προς ξένον διπλωμάτη πως «αντιλαμβανόμεθα ότι επείγει να το κλείσουμε (όχι να το λύσουμε) για να μη βρεθούμε προ διχοτομικών αιφνιδιασμών»!
Ειδικότερα ως προς αυτές τις περίεργες θέσεις, υπάρχουν και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανάλογες εκθέσεις από αρμόδιους διπλωμάτες, οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις. Και σε αυτές προβλέπονται όχι απλώς κρίσιμες τροπές στο ελληνοκυπριακό, αλλά κι επιπτώσεις στο εσωτερικό ελληνοκυπριακό μέτωπο. Κάτι που θα γίνει αισθητό αμέσως μετά τον Αύγουστο, οπόταν και η Λευκωσία θα βρεθεί ενώπιον καταλυτικών πλέον διλημμάτων, υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να λάβει έως και ιστορικές αποφάσεις.
Η Άγκυρα θα κλιμακώσει τις εκβιαστικές απειλές σε όλο το φάσμα των ελλαδικών και κυπριακών διαφορών και προβλημάτων, ενώ οι Βρυξέλλες -και κάποιοι εταίροι της ΕΕ ιδιαιτέρως- θα παρέμβουν πιεστικότερα προς τη Λευκωσία (και στην Αθήνα για ν’ ασκήσει την επιρροή της σ’ αυτήν) ώστε να μην μπλοκαριστούν οι τουρκο-κοινοτικές διαπραγματεύσεις.
Προεξοφλώντας κατ’ αρχάς ότι από πλευράς Κύπρου δεν θα παρεμβληθούν δυσκολίες κατά τη «χαλαρή αξιολόγηση» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, που θα επιχειρηθεί πριν από το τέλος του έτους.
Η απειλή που εκτοξεύεται ήδη από διάφορες πλευρές είναι ότι ενδεχομένως οι αντιδράσεις της Άγκυρας να αποβούν έως και ανεξέλεγκτες, σε περίπτωση που αντιληφθεί ότι ο ενταξιακός της συρμός θα εκτροχιασθεί λόγω Κυπριακού!
Υπό το φως αυτών των προοπτικών, ο ερχόμενος Οκτώβρης και ο Νοέμβρης θα είναι οι κρισιμότεροι μήνες από απόψεως εξελίξεων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεσολαβήσουν και άλλα γεγονότα που θα σχετίζονται με αυτά.