Οι ΧΥΤΑ βάζουν τέρμα στις χωματερές

Ένα όμως είναι εκείνο που έχει προτεραιότητα: Να προχωρήσει αμέσως η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, για να λυθούν όλα τα προβλήματα και να σταματήσουν οι κόντρες ένθεν και ένθεν, που ταλαιπωρούν τις τοπικές κοινωνίες και δεν προσφέρουν τίποτα.

Είναι γεγονός ότι η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η κοινωνία, ο πολιτικός κόσμος, οι τοπικοί φορείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούν δράση τώρα!

Η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής θα λύσει οριστικά το κορυφαίο αυτό πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών.

Ήδη με τα έργα ολοκλήρωσης των εγκαταστάσεων διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό και στην Κερατέα φτάνουμε πιο κοντά στον στόχο. Το μέλλον στο αττικό περιβάλλον θα είναι κατά πολύ καλύτερο σε λίγο. Γιατί τα έργα που θα γίνουν δεν θα είναι αποσπασματικά.

Θα αποτελούν μέρος ευρύτερου πλαισίου που θα αναβαθμίσει το περιβάλλον της Αττικής και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πολύ καλύτερη ζωή στην πόλη.

Η σημασία των έργων

Η σημασία των έργων είναι τεράστια γιατί:

• Κλείνουν όλες οι παράνομες χωματερές, που απειλούν άμεσα την υγεία των κατοίκων της Αττικής. Είναι γεγονός ότι στην Αττική λειτουργούν εκατοντάδες παράνομες χωματερές, οι οποίες αποτελούν εστίες μόλυνσης γιατί σ’ αυτές δεν βρίσκει κανείς μόνο συνήθη απορρίμματα, αλλά και τοξικά απόβλητα! Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο απαραίτητο είναι να κλείσουν οι χωματερές αυτές.

• Διασφαλίζεται η προστασία των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, του εδάφους και της ατμόσφαιρας. Όλοι γνωρίζουμε πως οι υδροφόροι ορίζοντες, αλλά και τα τρεχούμενα νερά επηρεάζονται από την ύπαρξη σκουπιδότοπων δίπλα τους. Πόσω μάλλον όταν οι σκουπιδότοποι αυτοί περιέχουν ενίοτε και τοξικά απόβλητα. Δεδομένη, για τους ίδιους λόγους, και η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

• Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Η λειτουργία των εργοστασίων ολοκληρωμένης επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων απαιτεί σίγουρα προσωπικό. Φυσικά, το προσωπικό αυτό δεν πρόκειται να έρθει από μακρινές περιοχές της χώρας. Έτσι, θα προτιμηθούν εργαζόμενοι από γειτονικούς δήμους και κοινότητες. Οπότε, θα υπάρξει και λύση του προβλήματος της ανεργίας στην περιφέρεια της Αττικής.

• Προστατεύεται το περιβάλλον και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής στην Αττική. Εδώ μιλάμε για το αυτονόητο. Μια Αττική χωρίς παράνομες χωματερές, με σωστή και υγιεινή διαχείριση των απορριμμάτων της, θα είναι μια Αττική καθαρή, φιλική προς το περιβάλλον και άψογη απέναντι στους κατοίκους της. Θα είναι η Αττική που θέλουμε όλοι. Η Αττική που μας αξίζει!

• Διασφαλίζεται το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας. Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η ολοκλήρωση των έργων στο Γραμματικό και στην Κερατέα δίνει σύγχρονες και αποτελεσματικές λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Λύσεις που προστατεύουν το περιβάλλον, για καλύτερη ζωή.

***

Ολοκληρωμένη επεξεργασία και όχι μόνο ΧΥΤΑ

Με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Αττικής, το 2006 προβλέπεται η δημιουργία ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, με όλες τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες επεξεργασίας.

Έτσι, τόσο στο Γραμματικό όσο και στην Κερατέα, δεν θα δημιουργηθούν μόνο ΧΥΤΑ. Θα δημιουργηθούν:

– Χώρος Υγειονομικής Ταφής.

– Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

– Μονάδα Κομποστοποίησης.

Οι σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας, σε συνδυασμό με την ανακύκλωση, που προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην Αττική, όπου ήδη λειτουργούν πέντε Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού, διασφαλίζουν τη λειτουργία των εγκαταστάσεων χωρίς επιβαρύνσεις για το περιβάλλον και τους κατοίκους των δύο περιοχών.


Σχολιάστε εδώ