Να μπαίνουν ελεύθερα στο FIR τα τουρκικά μαχητικά, προτείνουν οι ΗΠΑ!
Επιδιαιτησία και πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στην κατεύθυνση της «συνδιαχείρησης», κομίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερ φον Ράσμουσεν, κατά την πρώτη και κρίσιμη επίσκεψή του στην Αθήνα (26 Αυγούστου) και στην Άγκυρα. Έμπειροι πολιτικοί, διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι, από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανακοινώθηκε η «εσπευσμένη» απόφαση του κ. Ράσμουσεν να είναι η Ελλάδα και η Τουρκία οι πρώτες χώρες που θα επισκεφθεί υπό την νέα του ιδιότητα, έθεταν το ερώτημα: «Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;».
Ο ίδιος ο κ. Ράσμουσεν είπε πως αυτό το ταξίδι θα αποτελέσει μια προσπάθεια προώθησης της λύσης του Κυπριακού και της βελτίωσης της συνεργασίας ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Η ανακοίνωση της επίσκεψης συμπίπτει με την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, λόγω των μονομερών ενεργειών και της επαναφοράς των αμφισβητήσεων της Τουρκίας στο status quo του αρχιπελάγους, με τις μαζικές παραβιάσεις, τη δημοσίευση της απόφασης του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου για πετρελαϊκές έρευνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω των συζητήσεων Χριστόφια – Ταλάτ για το Κυπριακό, αλλά και με την πρόσφατη αιφνιδιαστική αντικατάσταση της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας, έπειτα από εσπευσμένη συνεδρίαση και απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Έμπειροι διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα, επισημαίνουν πως ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ πιθανότατα κομίζει αμερικανικό σχέδιο για «συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο για την αποκλιμάκωση της έντασης». Αυτό δε, θα μπορούσε να περνάει και μέσω ΝΑΤΟ, ακόμα και στο πλαίσιο της γνωστής συζήτησης σε επίπεδο πρέσβεων, υπό τον εκάστοτε γ.γ. του ΝΑΤΟ, για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι, οι Η.Π.Α έχουν επεξεργαστεί ένα κατ’ αρχήν σχέδιο, περί του οποίου βολιδοσκοπούν τις δύο χώρες. Η αμερικανική ιδέα είναι η Ελλάδα να μην αναχαιτίζει τα τουρκικά μαχητικά όταν εισέρχονται στο FIR Αθηνών και η Τουρκία να δεσμευτεί ότι θα σταματήσει τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ουσιαστικά δηλαδή οι Αμερικανοί δικαιώνουν την Τουρκία. Εκβίασαν με τις… παραβιάσεις και ως αντάλλαγμα παίρνουν το ελευθέρας να μπαίνουν στο FIR!
Η άποψη της Ουάσινγκτον είναι ότι η χώρα μας κακώς αναχαιτίζει τα τουρκικά μαχητικά που δεν υποβάλλουν σχέδια πτήσης στο FIR ευθύνης της, διότι δεν δικαιούται να ασκεί έλεγχο σε πολεμικά αεροσκάφη, παρά μόνο σε πολιτικά. Σύμφωνα με το αμερικανικό σκεπτικό, αν η Άγκυρα δεσμευτεί ότι δεν θα προβαίνει σε παραβιάσεις, τότε δεν υπάρχει λόγος να απογειώνονται ελληνικά μαχητικά για αναχαίτιση, όταν τουρκικά εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Η αμερικανική προσέγγιση παρακάμπτει τον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η αμφισβήτηση του status quo συνολικά στο Αιγαίο, την οποία η Τουρκία διατυπώνει πλέον ανοιχτά, ζητώντας εκ νέου «ανάγνωση» των συνθηκών και «ειδική» ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου για την περιοχή.