Κάτω στον Πειραιά

Βέβαια, την ευκαιρία την έδωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάκης Αβραμίδης, ο οποίος έφερε στο συμβούλιο προς ψήφιση, ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, τον αντίστοιχο απολογιστικό πίνακα που απαιτείται να συνοδεύει την αίτηση για το δάνειο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και ο οποίος πρέπει να έχει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.
Σ’ αυτήν ακριβώς τη… λούμπα βούτηξε ο Αβραμίδης. Γιατί έφερε βιαστικά το θέμα, χωρίς να λογαριάσει πως για να εγκριθεί έπρεπε να συγκεντρώσει 21 ψήφους, αφού ήρθε προ ημερήσιας διάταξης, ενώ αν είχε μπει κανονικά στην ημερήσια διάταξη θα απαιτούνταν μόλις 13 ψήφοι! Έτσι, δεν είχε γίνει η απαραίτητη κινητοποίηση και το θέμα δεν πέρασε! Βέβαια, το καταψήφισε μόνο ο συνδυασμός της ΝΔ, αλλά το γεγονός ότι ο συνδυασμός Φασούλα έχει μείνει μόνο με 21 συμβούλους μέτρησε αποφασιστικά, αφού ο Αντωνάτος έκανε… χρήση της άδειας που έδωσε στον εαυτό του, ο Μαλτέζος ήταν στο εξωτερικό και οι Καρβουνάς και Μπόκοτα έλειπαν σε διακοπές.
Το θέμα λοιπόν δεν… πέρασε και τα προβλήματα στον δήμο οξύνονται. Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε πως με έλεγχο και προσωπική παρέμβαση Φασούλα και με ανάκληση του διευθυντή Οικονομικών Γ. Γκάτσου από την άδειά του, βρέθηκαν χρήματα και πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στο Κανάλι 1, ενώ αποφεύχθηκε η διακοπή των ρυθμίσεων που είχε πετύχει η πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Στ. Καρύδη με τα ασφαλιστικά Ταμεία! Εκείνο που έλεγε δηλαδή παλιά ο Έβερτ, ότι δηλαδή κάποιοι παράγοντες της εξουσίας προσφέρουν καλύτερη υπηρεσία στην παράταξή τους και στον τόπο όταν… λείπουν από τα γραφεία τους απ’ ό,τι όταν βρίσκονται σ’ αυτά, επιβεβαιώθηκε πλήρως… Τι να πούμε, τι…

// Εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα έφερε και η Νίτσα Βλασσοπούλου, με πρόταση να γίνουν προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών στα δημοτικά ιατρεία. Το θέμα έγινε αφορμή να… πλακωθούν οι γιατροί που βρίσκονταν στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς άλλοι διαφωνούσαν και άλλοι συμφωνούσαν! Ο Κυριάκος Μανωλάκος υποστήριξε πως μπορεί να γίνει συμφωνία με το Τζάνειο και το Μεταξά ώστε οι ειδικευόμενοι γιατροί που έχουν να απασχολούνται και στα δημοτικά ιατρεία, ώστε να γλιτώνει ο δήμος τη μισθοδοσία τους. Η Βλασσοπούλου απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν είναι νόμιμο. Υπέρ της άποψης αυτής τάχθηκε και ο Χρυσοφάκης, ενώ θετικά εκφράστηκε και ο Νίκος Λεγάκης, επικεφαλής της ΑΚΙΚΑΠ. Το κρίσιμο ερώτημα το έθεσε πάντως ένας μη γιατρός (σ.σ.: δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και διαφορετικά) ο Γ. Βουτσινάς, ο οποίος ζήτησε να μάθει πώς θα διασφαλιστεί το ότι οι γιατροί που θα προσληφθούν στα δημοτικά ιατρεία δεν θα κατευθύνουν στη συνέχεια τους ασθενείς που τους επισκέπτονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία… Τελικά το θέμα πέρασε με τις ψήφους του συνόλου των παρευρισκόμενων συμβούλων απ’ όλες τις παρατάξεις, πλην όσων ανήκουν στον συνδυασμό της ΝΔ.

// Πότε για να μαζευτούν οι σύμβουλοι, πότε για να σταματήσουν οι… αψιμαχίες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΔΣ Κώστας Ρεσβάνης έκανε τρία… διαλείμματα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Σαν… πολλά δεν είναι;

// Μια και μιλάμε όμως για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, να πούμε ότι ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εκλογές. Όχι για τις δημοτικές, αλλά για τις βουλευτικές. Μια μεγάλη ταμπέλα στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας πάνω από το μαγαζί «Συν-ουσία» στην Τερψιθέα, σε χρώμα πράσινο και άσπρο, μας πληροφορεί ποιος είναι ο Κώστας Ρεσβάνης. Τον… φωτογραφίζει δηλαδή ως υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ανεβαίνει το ψηφοδέλτιο…
// Πέρασα τις προάλλες, κατεβαίνοντας από την Καλλίπολη, από τον χώρο όπου έχει τοποθετηθεί το αντίγραφο του «Λέοντος του Πειραιά», του αγάλματος δηλαδή που κοσμούσε την είσοδο του λιμανιού επί αιώνες, πριν το αρπάξουν οι Βενετοί και το βάλουν να… φυλάει τον ναύσταθμό τους.
Ειλικρινά, στη μικρή πλατειούλα, που μοιάζει με… θεωρείο του λιμανιού, έψαξα αρκετή ώρα να βρω το άγαλμα! Τελικά το βρήκα… θαμμένο ανάμεσα σε κιόσκια και σταθερές κατασκευές του μαγαζιού που έχει βάλει τραπεζοκαθίσματα στον χώρο! Απ’ ότι έμαθα, την άδεια για τις πέργκολες και τα κιόσκια που… έθαψαν το λιοντάρι, αλλά και κακοποιούν ένα από τα ωραιότερα σημεία του λιμανιού, την έδωσε ο ΟΛΠ! Άραγε κανένας από τους αρμόδιους που επέτρεψαν να γίνει αυτό το ανοσιούργημα δεν πήγε να δει πού θα τοποθετηθούν οι πέργκολες, πού θα μπουν οι τέντες, πού θα βάλουν πατώματα και ομπρέλες; Έτσι απλά άφησαν τον μαγαζάτορα να κάνει ό,τι ήθελε και να… φυλακίσει ανάμεσα σε πανιά και ξύλα το άγαλμα-σύμβολο του Πειραιά; Δεν λέμε, καλά τα μαγαζιά, καλά τα τραπέζια και τα καφεδάκια πάνω από το λιμάνι, αλλά καλύτερη η αισθητική μας, που προσβάλλεται από τέτοιες κατασκευές. Δεν μας ενοχλεί το μαγαζί ούτε τα τραπέζια του. Ίσα ίσα χρειάζονται και είναι και πολύ ποιοτικά. Μας ενοχλεί όμως που «θάφτηκε» το λιοντάρι και που χάθηκε η θέα του λιμανιού. Και, σε τελευταία ανάλυση, από πού κι ως πού αυτός ο μικρός χώρος, το ταρατσάκι, ανήκει στον ΟΛΠ; Δεν του φτάνουν όλα όσα έχει πάρει από τον Πειραιά και τα τρελά χρήματα που βγάζει από το λιμάνι του, ακόμα κι αυτή τη… γωνιά θέλει να εκμεταλλεύεται; Ήμαρτον!

// Αυτόν τον Παπαδημητρίου, που είχε ομολογήσει δημόσια ότι καταχραζόταν λεφτά συμφοιτητών του όταν ήταν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για να… γεμίζει τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και φυσικά τον πέταξε από δίπλα του και ο Φασούλας, που τον είχε σύμβουλο, μια και του τον είχαν… πλασάρει ως «ειδήμονα» περί τα αυτοδιοικητικά, τον βλέπουμε συνέχεια τους τελευταίους μήνες στον Πειραιά μαζί με τον… βλογιοκομμένο και το λαμόγιο. Δεν ξέρουμε τι… ετοιμάζουν, αλλά η παροιμία που λέει «κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι» επιβεβαιώνεται πλήρως.

// Με ένα νέο μοντέλο διοίκησης θα πάει στις εκλογές τον Δήμο Πειραιά ο δήμαρχος. Αμέσως μετά τις διακοπές θα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, τροποποίηση του Οργανισμού του δήμου, που θα προβλέπει ίδρυση νέων διευθύνσεων, μεταξύ των οποίων Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου και Διεύθυνση Καταστημάτων, η οποία θα έχει αρμοδιότητα να εκδίδει αλλά και να ανακαλεί άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι η Δημοτική Αστυνομία θα απελευθερωθεί από την αρμοδιότητα αυτή και θα περιοριστεί αυστηρά στα αστυνομικά της καθήκοντα, με κύρια κατεύθυνση την ασφάλεια και τη διευκόλυνση του πολίτη.

// Τη γραμμή του συνδυασμού της ΝΔ ακολουθεί με… θρησκευτική ευλάβεια ο Βασίλης Βουγιουκλάκης, ο οποίος είναι από τους πλέον συνεπείς δημοτικούς συμβούλους. Αυτό έχει εκτιμηθεί, όπως μαθαίνουμε, από τα αρμόδια κλιμάκια της ΝΔ και φαίνεται ότι παρά τις αντιδράσεις έχει… καπαρώσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της γαλάζιας παράταξης στη Βʼ Πειραιά.

// Έκανε τη δουλειά που έπρεπε στο Σχιστό το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά την έκανε… μισή. Δεν μας αρέσει να… γκρινιάζουμε, αλλά συνεργεία του υπουργείου, μετά τις παρεμβάσεις του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγ. Γουρδομιχάλη και τα δημοσιεύματα της στήλης, έσπευσαν την περασμένη εβδομάδα στη λεωφόρο Σχιστού και την καθάρισαν. Όμως, αντί να κόψουν τα δέντρα στις νησίδες των πάρκινγκ, που «έκρυβαν» όσους άδειαζαν σκουπίδια σ’ αυτά, έκλεισαν τις εισόδους και τις εξόδους τους με τσιμέντο και τα… κατάργησαν! Το θέμα δεν είναι να καταργηθούν τα πάρκινγκ, γιατί χρειάζονται. Απλώς θα έπρεπε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να ξαναγίνουν… χωματερές. Κι αυτό θα γινόταν μόνο αν κόβονταν τα δέντρα και οι θάμνοι από τις νησίδες που κάλυπταν όσους άδειαζαν τα σκουπίδια τους στους παράδρομους.

// Δεν γνωρίζουμε ποιος μας ρωτά γιατί δεν γράφουμε τίποτα για την υπόθεση Μάθεση, αλλά οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι την υπόθεση αυτή πριν από τρία χρόνια εμείς την αποκαλύψαμε με το σκάνδαλο της προκήρυξης θέσης… χιονοδρόμου στον δήμο. Όσον αφορά την τωρινή εξέλιξη, η ίδια η κ. Μάθεση μας ανέφερε τα γεγονότα και μας ζήτησε προσωπικά να τη βοηθήσουμε, κάτι που κάναμε, και μάλιστα φτάσαμε μέχρι το δημαρχείο μαζί της. Επειδή όμως είδαμε το θέμα πρακτικά και, όπως μας είπε, εκείνο που την ενδιέφερε δεν ήταν να γίνει… ντόρος στις εφημερίδες, αλλά να αποκατασταθεί στη θέση της για να μπορέσει να μεγαλώσει το παιδί της, κάναμε αυτό που νομίζαμε σωστό για να επιτευχθεί ο στόχος της, κάτι που εν μέρει έχει γίνει. Όταν λοιπόν «κουμπώσει» το θέμα και τεκμηριωθεί νομικά, να είναι σίγουροι όλοι όσοι εξέφρασαν απορίες ότι θα τα γράψουμε όλα με το νι και με το σίγμα, όπως κάνουμε πάντα. Λίγη υπομονή, λοιπόν, και… εδώ είμαστε!

***

// Ο μόνος που κατάλαβε σε ποιον αναφερόμαστε στο δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής ήταν ο… σπιούνος! Που έσπευσε να κάνει παράπονα όχι επειδή τον χαρακτηρίσαμε έτσι (σ.σ.: φαίνεται μάλλον ότι συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό) αλλά επειδή γράψαμε ότι άμα έχει «κολλητούς» κάποιους σαν κι αυτόν ο δήμαρχος, δεν θα πρέπει να αισθάνεται και πολύ σίγουρος για το μέλλον του στον Πειραιά! Βέβαια έψαχνε όλη τη βδομάδα να βρει ποιοι είναι και εκείνοι που αναφέρθηκαν ως «βλογιοκομμένος» και «βλάκας», αλλά δεν το βρήκε. Αυτό δα έλειπε… Είπαμε, σπιούνος είναι, όχι και έξυπνος…

***

Ύποπτες κινήσεις Χαραγκιώνη για ΧΡΩΠΕΙ!

– Πάει στα… μουλωχτά να βγάλει άδεια οικοδομής
– Αντιπερισπασμός του δήμου για να τον εμποδίσει και… αντιδράσεις Δρίτσα

Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκεται ο νομικός και πολιτικός μηχανισμός του δήμου, μια και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται «κινητικότητα» στο θέμα των οικοπέδων της ΧΡΩΠΕΙ! Ο όμιλος Χαραγκιώνη προσπαθεί να βγάλει άδεια οικοδόμησης, δηλαδή τσιμεντοποίησης του χώρου, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αποκλειστική χρήση του χώρου ως τόπου αναψυχής και αθλοπαιδιών, απαγορευόμενης κάθε άλλης, οχλούσας ή μη, δεν την έχει εγκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και το ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών δεν έχει εγκρίνει ακόμα το δάνειο για την απαλλοτρίωση των οικοπέδων, όπως έχει επίσης αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Για να αποφύγει κάποια δυσάρεστη… έκπληξη, ο δήμος έφερε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην ευρύτερη περιοχή των οικοπέδων, για να μην υπάρχει δυνατότητα ισχυρισμού από πλευράς ομίλου Χαραγκιώνη περί… φωτογραφικής διάταξης που στοχεύει αποκλειστικά στο να… αχρηστέψει την περιουσία τους.

Το γεγονός δεν αντελήφθη ο συνδυασμός του ΣΥΝ «Λιμάνι της Αγωνίας», με αποτέλεσμα να καταψηφίσει το θέμα και έμμεσα να πάρει το μέρος του ομίλου Χαραγκιώνη! Την άποψη ότι δεν έπρεπε να γίνει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο και ο πρώην επικεφαλής του συνδυασμού και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, Θοδωρής Δρίτσας, που βρέθηκε αποκλειστικά γι’ αυτόν τον λόγο στο συμβούλιο!

Μπορεί η έκταση στην οποία επεβλήθη η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών να είναι μεγαλύτερη και να προβληματίζει ορισμένους ιδιοκτήτες, ωστόσο αυτό μπορεί να διορθωθεί. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να καταγγέλλουν ότι «αχρηστεύει» ο δήμος περιουσίες ανυποψίαστων πολιτών η διαφορά είναι μεγάλη.


Σχολιάστε εδώ