Η Τουρκία διενεργεί έρευνες για πετρέλαια και στα νότια της Κύπρου!

Η Άγκυρα διενεργεί έρευνες για την ανεύρεση πετρελαίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής ζώνης της Κύπρου, και μάλιστα, όπως παραδέχεται ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Αντώνης Πασχαλίδης, είναι εντός θαλάσσιου πετρελαϊκού οικοπέδου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ουσία, οι Τούρκοι διενεργούν έρευνες και στον νότο!

Αυτή δεν είναι η μόνη τουρκική πρόκληση. Άγκυρα και τουρκοκυπριακή ηγεσία προχωρούν σε νομιμοποίηση εποίκων και επιμένουν στον καθορισμό χρονοδιαγράμματος και λύση βρέξει- χιονίσει εντός του 2010.

Έποικοι

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που, όπως λέγεται, διεξάγονται συνομιλίες λύσης του Κυπριακού. Την περασμένη βδομάδα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ζήτησε, στο πλαίσιο των συνομιλιών, από τον Πρόεδρο Χριστόφια όπως δεσμευτεί ότι θα καταλήξουν οι συνομιλίες το 2010 και ότι το ίδιο έτος θα πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα.

Στην πραγματικότητα, ο κ .Ταλάτ ζήτησε τη συμφωνία επί ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, που θα βολεύει την τουρκική πλευρά, και δη τον κ. Ταλάτ, να διεκδικήσει εν νέου τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα και να γίνει συμπρόεδρος με τον κ. Χριστόφια σε μια λύση τύπου Ανάν, που θα κατοχυρώνει κυρίως τους εποίκους.

Ήδη, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Ντερβίς Έρογλου συνεχίζει να προσφέρει ιθαγένεια σε εποίκους της Ανατολίας αφενός για να κερδίζει οπαδούς, αφετέρου για να μπορεί να ελέγξει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να τους νομιμοποιήσει σε περίπτωση λύσης.

Απογοήτευση

Η Τουρκία με τον πλέον εμφανή τρόπο επιδιώκει να αλλάξει τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου και φαίνεται να την έχει πατήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος αποδέχθηκε ως βάση συζήτησης τους 50.000 εποίκους.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας παραδέχεται ότι είναι απογοητευμένος από τη στάση του κ. Ταλάτ, ο οποίος είναι πλήρως εναρμονισμένος με την Άγκυρα, που τραβά τα πράγματα στα άκρα, δηλαδή πέραν του Σχεδίου Ανάν, για να μπορεί προφανώς, όταν θα αρχίσει ο δεύτερος και ο τρίτος γύρος συνομιλιών και το πάρε-δώσε, να έχει βάθος διαπραγμάτευσης. Αντιθέτως, με τις εκ των προτέρων υποχωρήσεις του Προέδρου Χριστόφια, η ελληνοκυπριακή πλευρά εκτιμάται ότι θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.


Σχολιάστε εδώ