Η προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής γλώσσας
Επιθυμώ με την παρούσα επιστολή μου να ενημερώσω μέσω του «ΠΑΡΟΝ», της μόνης εφημερίδας που μάχεται σθεναρά και ασταμάτητα για να στηρίξει και να προβάλει τα ιδανικά της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας, το τρισυπόστατο πάνω στο οποίο δομήθηκε η ελληνική Ιστορία, τους φίλους αναγνώστες για την ύπαρξη μιας ομάδας που τα μέλη της διακηρύσσουν ότι είναι λάτρεις της ελληνικής γλώσσας, ενώ κάνουν το παν να τη διασύρουν και μειώσουν διεθνώς, με ό,τι διαδίδουν εις βάρος της στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Ο επικεφαλής της ομάδας, κάποιος Ν. Σαραντάκος, συγγραφεύς-μεταφραστής τιτλοφορείται, από Λουξεμβούργο διατηρών ιστοσελίδα, και η ομάδα του υποστηρίζουν συγκεκριμένα:
1. Ότι δήθεν η αγγλική γλώσσα είναι η… πλουσιότερη του κόσμου. Όταν έγινε αντιληπτό ότι αυτό ήταν χονδροειδής υπερβολή, ο εν λόγω κύριος, με επιστολή του, παραδέχθηκε σε εφημερίδα την άποψη του F. R. Adrados, κορυφαίου γλωσσολόγου και ελληνιστή, που θεωρεί τις ευρωπαϊκές γλώσσες κρυφοελληνικές (βλ. έργο του «Ιστορία της ελληνικής γλώσσας από τις αρχές ως τις μέρες μας») διαλέγοντας από τον πρόλογο του βιβλίου να δεχθεί ότι η ελληνική είναι «η πρώτη γλώσσα του κόσμου».
2. Όταν ο αριθμός των λεκτικών τύπων της ελληνικής γλώσσας μπορεί να φτάσει τα 90 εκατομμύρια (όπως εξετιμάτο από τους υπεύθυνους του Πανεπιστημίου του Irvine) και δημοσιεύτηκε, τον αμφισβήτησαν (και μάλιστα κατά χλευαστικό τρόπο). Τους πληροφορώ λοιπόν ότι η καθηγήτρια Μ. Παντελιά, διευθύντρια του προγράμματος «Thesaurus Linguae Graecae (TLG)» σε πρόσφατη συνέντευξη στον Αθήνα 984 Free Press και την εφημερίδα «City Press» της 2/7/09 δήλωσε ότι ο αριθμός των λέξεων, που αρχικώς είχαν καταγραφεί, ήταν περίπου 50.000.000, σήμερα όμως ανέρχεται σε 105.000.000 (εκατόν πέντε εκατομμύρια) λέξεων, που κατά την εν λόγω ομάδα και τον επικεφαλής της «ανήκουν στη σφαίρα της αχαλίνωτης φαντασίας». Αποδεικνύεται λοιπόν ότι είναι πολύ κατώτερος της πραγματικότητας. Στον πλούτο της ελληνικής γλώσσας επανειλημμένως έχουν αναφερθεί διακεκριμένοι φιλόλογοι, γλωσσολόγοι και ακαδημαϊκοί παγκοσμίου κύρους. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι μόνο από ένα πλήρες λεξικό, όπως είναι οι λεγόμενοι θησαυροί (εν προκειμένω ο TLG) και όχι από λήμματα ενός συνήθους χρηστικού λεξικού μπορεί να εκτιμηθεί ο πλούτος της γλώσσας μας, όπως κατ’ επανάληψιν τους έχει τονιστεί.
Μετά τα ανωτέρω, αν ο κ. Ν. Σ. και η ομάδα του όντως είναι λάτρεις της ελληνικής γλώσσας, όπως διατείνονταν και θέλουν την απομυθοποίησή της και την αλήθεια, τους καλώ να αναμορφώσουν και διορθώσουν τα όσα με πάθος γράφουν και διαδίδουν σε βάρος της ελληνικής γλώσσας, ενημερώνοντας την ιστοσελίδα τους και τους αποδέκτες των επιστολών τους σχετικά. Αν δεν το πράξουν θα είναι έκθετοι στην κοινή γνώμη.
Θεόδωρος Ανδρεάκος
Πρ. γεν. επιθ/τής Αν. Παιδείας,
ομότιμος καθηγητής