Διεθνές οικονομικό βαρόμετρο
1 Η απόφαση της κινεζικής ηγεσίας να μονοπωλήσει το νεοδύμιο (neodymium), ένα σπάνιο μέταλλο, απαραίτητο στις αεροτουρμπίνες και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δείχνει την απόφαση της Κίνας να μπει ορμητικά στο πεδίο της παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, που μέχρι τώρα αποτελούσαν μονοπώλιο της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Αυτό προκάλεσε πανικό στις ΗΠΑ, μέχρι αντικινεζική υστερία. Θεωρούν αδιανόητο να αρχίσει η Κίνα να παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, που να έχουν μάλιστα σχέση και με πολεμικούς εξοπλισμούς. Έτσι, το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε την επιβολή δασμού 55% επί της αξίας των εισαγόμενων στις ΗΠΑ ελαστικών αυτοκινήτων. Η απόφαση αυτή, που περιμένει την επικύρωσή της από τον Πρόεδρο Ομπάμα, προκάλεσε οργή στην κινεζική ηγεσία. Πανικός στις ΗΠΑ, οργή στην Κίνα! Θα ξεσπάσει οικονομικός πόλεμος μεταξύ των δύο αυτών μεγάλων δυνάμεων; Όχι βέβαια, καθώς οι δύο αυτές χώρες παρουσιάζουν κοινότητα συμφερόντων. Η Κίνα αποκομίζει τεράστια οφέλη από τις εξαγωγές προϊόντων της στις ΗΠΑ και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκουν στην Κίνα πρόθυμους αγοραστές των δολαριακών πιστωτικών τίτλων (ομόλογα που χρηματοδοτούν τα ελλείμματα του αμερικανικού Δημοσίου). Δηλαδή, η Κίνα στηρίζει το δολάριο. Αν ρίξει στην αγορά τα αποθέματα δολαρίου που κατέχει, η αμερικανική οικονομία θα καταρρεύσει, αλλά ασφαλώς θα καταρρεύσουν και οι εξαγωγές της Κίνας.
2 Η Κίνα προχωράει γοργά στην ανάκαμψη της οικονομίας με καλομελετημένες κινήσεις και με σχέδια κινεζικής σοφίας. Η μείωση των εξαγωγών της λόγω της διεθνούς κρίσης προκάλεσε μείωση της παραγωγής και του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας. Εκατοντάδες εκατομμύρια εργάτες βρέθηκαν άνεργοι και ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής ήταν ορατός. Η κυβέρνηση εφάρμοσε πρόγραμμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και καταπολέμησης της ανεργίας συνολικού ύψους 580 δισ. δολαρίων και επιπλέον υποχρέωσε τις κινεζικές τράπεζες να εφαρμόσουν πολιτική πιστωτικής επέκτασης (δηλαδή, αύξηση της χορήγησης δανείων) προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, για την εντατικοποίηση της κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών. Τα αποτελέσματα ήρθαν γρήγορα, γρηγορότερα απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές της κινεζικής οικονομίας. Το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 6,1% το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και 7,9% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το ΑΕΠ των αντίστοιχων περιόδων του 2008. Η τόνωση της ζήτησης και της κατανάλωσης προκάλεσε και ανάκαμψη των ξένων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία (ξένες άμεσες επενδύσεις), οι οποίες τον Ιούνιο του 2009 έφτασαν στα 9 δισ. δολάρια. Και λαμβανομένης υπόψη της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, το ποσόν αυτό θεωρείται αρκετά υψηλό και υπερκαλύπτει τις εκτιμήσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων. Αυτά συμβαίνουν στην Κίνα, όταν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη πυκνώνουν τα σύννεφα της ύφεσης. Έχουν λοιπόν δίκιο οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές που πιστεύουν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από τη σημερινή κρίση θα ξεκινήσει με πρωταγωνιστή την Κίνα.
3 Οι αμερικανικές τράπεζες, αφού ρούφηξαν τον κρατικό προϋπολογισμό του αμερικανικού κράτους (τζάμπα χρήμα), τώρα άρχισαν να εμφανίζουν τεράστια κέρδη. Ξαφνική ανάρρωση; Απίθανο. Ποτέ δεν βρέθηκαν σε κρίση. Απλώς προκάλεσαν την κρίση για να αποκομίσουν κέρδη. Τα πακέτα στήριξης των Μπους και Ομπάμα ήταν η αμοιβή τους για τη συμμετοχή στην εφαρμογή του σχεδίου. Ο τέως Πρόεδρος Μπους ευσυνείδητα ενήργησε, ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα, λόγω απειρίας, τρομοκρατήθηκε και έπεσε στην καλοστημένη παγίδα που έστησαν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι άνθρωποι της Γουόλ Στριτ. Αυτή είναι κατά την προσωπική μας γνώμη η τραγική πραγματικότητα. Πώς δικαιολογείται διαφορετικά η Goldman Sachs το 2008 να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, να παίρνει δισεκατομμύρια δολάρια από το κράτος με το σχέδιο στήριξης του Πόλσον (που πριν γίνει υπουργός Οικονομικών του Μπους ήταν ανώτατος υπάλληλός της με αστρονομικές απολαβές) και το 2009 να παρουσιάζει κερδοφορία ρεκόρ; Τα κέρδη της, σύμφωνα με δική της ανακοίνωση, ανήλθαν στα 3,4 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, ενώ στις αρχές Ιουνίου επέστρεψε στο αμερικανικό Δημόσιο 10 δισ. δολάρια από την επιχορήγηση που είχε πάρει από το πακέτο στήριξης Πόλσον. Φέτος προγραμματίζει να μοιράσει και πλούσια μπόνους στο προσωπικό της. Η άλλη «εκλεκτή» τράπεζα επενδύσεων, η JP Morgan, ανακοίνωσε προ δεκαπέντε ημερών τα κέρδη του δεύτερου διμήνου (Μάρτιος – Απρίλιος 2009) ύψους 2,7 δισ. δολαρίων. Και με θρασύτητα ο διευθύνων σύμβουλός της ζήτησε από την κυβέρνηση τη μείωση των εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα συμπεράσματα δικά σας, φίλοι αναγνώστες!