Αυγουστιάτικες φουρτούνες στην Εκκλησία

Η πώληση στα κρυφά από την ΕΚΥΟ τον περασμένο Ιούνιο των τριών ακινήτων, έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ, έχει πολύ μεγάλο παρασκήνιο και οι εξελίξεις στον στενό κύκλο των συνεργατών του Ιερωνύμου αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι από τον Σεπτέμβριο ραγδαίες. Πολλοί Μητροπολίτες που έμαθαν λεπτομέρειες της πώλησης από τις εφημερίδες (!), είναι έντονα ενοχλημένοι και, όπως λένε, πρόκειται να ζητήσουν αναλυτική και πλήρη ενημέρωση για την υπόθεση στη Σύνοδο της Ιεραρχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Υποστηρίζουν ότι το «μελανό» σημείο της υπόθεσης δεν είναι μόνο η πώληση των ακινήτων από την ΕΚΥΟ (όπως είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» στις 19/7), αφού υπήρχε η συνοδική απόφαση και επομένως οι κινήσεις του διευθυντή της κ. Ζαμπέλη είχαν την «κάλυψη» του Αρχιεπισκόπου και των μελών της Συνόδου. Πολλά ερωτήματα προκαλούνται, λένε, γιατί η ΕΚΥΟ εισηγήθηκε την πώληση των ακινήτων σε έναν άνθρωπο με τον οποίο η Εκκλησία βρισκόταν επί σειρά ετών στα δικαστήρια και ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα κέρδιζε την υπόθεση και θα κατοχύρωνε τα ακίνητα (η υπόθεση βρισκόταν ήδη στον Άρειο Πάγο και άρα σύντομα η Εκκλησία θα τα είχε τελεσίδικα στην κατοχή της). Αναρωτιούνται επιπλέον για ποιο λόγο τα συγκεκριμένα ακίνητα πουλήθηκαν μετά από λίγα λεπτά (όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Ν. Παπαδημητρίου και η εφημερίδα «Free Sunday») στα γραφεία της ΕΚΥΟ (!) κατά 1,5 εκατομμύριο ακριβότερα σε τρεις εταιρείες κυπριακών συμφερόντων. Μάλιστα, οι επιταγές που είχαν δοθεί από τον «καταπατητή» για να αγοραστούν οι εκτάσεις από την Εκκλησία, τις είχαν προκαταβολικά δώσει οι εκπρόσωποι των κυπριακών εταιρειών! Με λίγα λόγια, οι εκτάσεις της Εκκλησίας άλλαξαν χέρια μέσα σε λίγα λεπτά στο γραφείο του κ. Ζαμπέλη (και όπως φαίνεται και μπροστά στα μάτια του), με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η Εκκλησία ένα πολύ σημαντικό ποσό με το οποίο θα μπορούσε να δίνει συσσίτια στις Εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής για τρία και πλέον χρόνια! Και το ερώτημα είναι πώς ΕΠΕΤΡΕΨΕ ο διευθυντής της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, που υποτίθεται προστατεύει το συμφέρον της Εκκλησίας, να γίνει ενώπιόν του αυτή η συναλλαγή που ζημίωσε την Εκκλησία.

Η «παραίτηση»

Ενδιαφέρον έχει και η άμεση «παραίτηση» του νομικού συμβούλου του Αρχιεπισκόπου, Αργ. Παπασπύρου, μόλις δημοσιοποιήθηκε η πώληση των οικοπέδων. Όπως όλα δείχνουν, η απομάκρυνσή του συνδέεται στενά με την υπόθεση. Τα σενάρια που κυκλοφορούν για τη διακοπή της συνεργασίας του κ. Παπασπύρου είναι δύο:

Από το οικογενειακό περιβάλλον του κ. Παπασπύρου λέγεται ότι ο νομικός δεν συναίνεσε στις κινήσεις του κ. Ζαμπέλη και εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του στον Αρχιεπίσκοπο για την πώληση. Ο κ. Ζαμπέλης υποστήριζε ότι τα ακίνητα είναι ευκαιρία να δοθούν στον «καταπατητή», αφού, σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και αν κατοχυρώνονταν οριστικά στην Εκκλησία, δύσκολα θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει, αφού θα τα διεκδικούσε και ο Δήμος Βουλιαγμένης για να τα κάνει χώρο πρασίνου.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, λένε στην ΕΚΥΟ, θα παρέμεναν ανεκμετάλλευτα, οπότε η καλύτερη λύση ήταν η πώληση. Ο κ. Παπασπύρου, υποστηρίζουν στο περιβάλλον του, διαφώνησε μ’ αυτήν την τακτική (του συμβιβασμού με τον «καταπατητή») που ακολουθούσαν ο κ. Ζαμπέλης και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων (ο οποίος εισηγήθηκε στη Σύνοδο ότι πρέπει να πωληθούν τα ακίνητα) και αφού είδε ότι δεν υπήρχε αλλαγή πλεύσης, αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του.

Το δεύτερο σενάριο που υποστηρίζουν στην ΕΚΥΟ σχετικά με την απομάκρυνση του κ. Παπασπύρου είναι ότι ο νομικός διαφώνησε όχι για τη διαδικασία, αλλά για το συγκεκριμένο πρόσωπο που αγόρασε τις εκτάσεις, καθώς ο ίδιος μετέφερε το ενδιαφέρον κάποιου άλλου επιχειρηματία που επιθυμούσε να αποκτήσει τα ακίνητα-φιλέτα.

Αυτή η διαφωνία οδήγησε σε σύγκρουση τον κ. Ζαμπέλη με τον κ. Παπασπύρου, με αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος να ζητήσει την παραίτηση (άγνωστο για ποιον λόγο) του δεύτερου. Να σημειωθεί πάντως ότι ο νομικός σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου παρείχε αμισθί τις υπηρεσίες του και συμπατριώτες του λένε ότι έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, σύμφωνα δε με συνεργάτες του, δεν θα έμπαινε σε διαδικασία που θα εξέθετε τον Αρχιεπίσκοπο και τη θέση που του είχε εμπιστευτεί για να υποστηρίξει τα συμφέροντα ενός ιδιώτη.

Οι αρχιερείς εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι για την τροπή της υπόθεσης. Στη Σύνοδο της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο πολλοί από αυτούς έχουν αποφασίσει να θέσουν τόσο το συγκεκριμένο θέμα όσο και τον συνολικότερο τρόπο λειτουργίας της ΕΚΥΟ και το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, με ποια κριτήρια πωλούνται ακίνητα κ.λπ. Ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προχωρήσει σε «διακριτικές» αλλαγές στον κύκλο των συνεργατών του για να μην υπάρχουν πρόσωπα που αμαυρώνουν κάθε τόσο την εικόνα της Εκκλησίας. Ιδιαίτερα τώρα που θέλει να ξεκινήσει ένα αξιόλογο έργο (νέα ιδρύματα για καρκινοπαθείς, αυτιστικά παιδιά κ.λπ.).

Αλλαγές σε πρόσωπα

Ο κ. Ιερώνυμος μελετά ήδη την πορεία που έχουν διαγράψει τον τελευταίο χρόνο οι στενοί του συνεργάτες σε όλα τα επίπεδα και πρόκειται να πάρει τις αποφάσεις του. Θα λάβει, λένε, πολύ σοβαρά υπόψη του και όλες τις καταγγελίες που υπάρχουν ιδίως για οικονομικά θέματα. Ο κ. Ζαμπέλης, πάντως, τουλάχιστον προς το παρόν, παραμένει αμετακίνητος και όπως λέει ο ίδιος απολαύει της απολύτου εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου, έχοντας εντολή «να προχωρήσει κανονικά το έργο του». Άγνωστο όμως είναι τι θα ζητήσει η Ιεραρχία τον Οκτώβριο…

Αλλαγές πρόκειται να υπάρξουν στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου, αφού ο νυν αρχιγραμματέας το φθινόπωρο θα εκλεγεί πιθανότατα Μητροπολίτης, ενώ νέα πρόσωπα σε επίπεδο στελεχών ακούγονται και για πολλούς άλλους τομείς της Εκκλησίας (ραδιοφωνικός σταθμός, ΣΥΜΕΑΝ, «Αλληλεγγύη», νομική υπηρεσία κ.ά.).

Απογοητευμένος εμφανίζεται ο Ιερώνυμος και από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής, επειδή, όπως λένε κληρικοί, εξακολουθεί να διατηρεί σχέσεις με πρόσωπα που άλλοτε συνεργάστηκαν στενά με τον Μακαριστό Χριστόδουλο!


Σχολιάστε εδώ