Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει την τελική επίθεση ο Καραμανλής

Χαρακτηριστική είναι η φράση: «ό,τι είναι να κάνει ο πρωθυπουργός θα πρέπει να το έχει κάνει μέχρι τις 20 με 25 Αυγούστου. Σύμφωνα με πολύ στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το 2004 ο Κ. Καραμανλής και τα βασικά στελέχη της κυβέρνησής του παρουσιάζουν μια τόσο εργώδη δραστηριότητα εν μέσω του καλοκαιριού δεν παραπέμπει σε εκλογές τον Σεπτέμβρη, όπως πολλοί ισχυρίζονται, αλλά στην κατά το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία αυτής της «αντεπίθεσης».

Η οποία αντεπίθεση, κατά τον ίδιο συνεργάτη του Κ. Καραμανλή, έχει στόχο:

* Την εξάντληση της τετραετίας, δηλαδή το 2011, αλλά σοβαρότατο σταθμό τις αρχές του 2010, αφού αν το

ΠΑΣΟΚ θελήσει να προκαλέσει τότε πρόωρες εκλογές, αξιοποιώντας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

Άλλωστε, όπως επίσης μας επεσήμανε, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν μετά τις ευρωεκλογές δεν είναι -τα περισσότερα- άμεσης απόδοσης, αλλά θα αρχίσουν να γίνονται ορατά απ’ το τέλος του 2009, όπως για παράδειγμα τα έργα του προγράμματος «Θησέας 2» για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Συνεπώς ζήτημα εκλογών τον Σεπτέμβρη δεν τίθεται.

Στην πραγματικότητα και με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αλλάξει τη στάση του, κάτι που πάντως κυβερνητικοί κύκλοι δεν το αποκλείουν (τα πάντα θα κριθούν απ’ τον παράγοντα «δημοσκοπήσεις»…), ζήτημα εκλογών σε άλλο χρόνο πλην του προσεχούς Μάρτη τίθεται, όπως αποκάλυψε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» την προηγούμενη Κυριακή, για τον Γενάρη του 2010.

Κι αυτό επειδή, όπως επισημάναμε, ο Κώστας Καραμανλής αφενός δεν θέλει να σέρνεται η εκλογολογία εφόσον το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει μέχρι τότε αλλάξει στάση, αφετέρου θα θέλει να δείξει ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον ίδιο.

Οπότε, σε μια τέτοια περίπτωση, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, αρχές Γενάρη θα γίνουν οι ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου και εφόσον αποβούν άκαρπες, θα προκηρύξει αμέσως εκλογές. Υπενθυμίζουμε ότι στις δυο πρώτες ψηφοφορίες απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου τουλάχιστον 200 ψήφοι, ενώ στην τρίτη απαιτούνται 180.

Ενδεικτικό άλλωστε της απόρριψης των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα και γραφόμενα, είναι και το γεγονός ότι μετά την κυβερνητική σύσκεψη την περασμένη Τρίτη με εντολή του Κ. Καραμανλή βγήκαν οι υπουργοί Αντ. Σαμαράς και Α. Σπηλιωτόπουλος και έθεσαν τέρμα στα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Τέλη Αυγούστου τα… σπουδαία

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις και «επιθετικές» πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κατά το διάστημα 20 – 25 Αυγούστου, αυτές θα περιλαμβάνουν:

– Ανασχηματισμό, αφού ο Καραμανλής θέλει να πάει στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτέμβρη με μια νέα κυβέρνηση. Αυτήν τη στιγμή ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην έχει καταλήξει στο αν ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς και «ανατρεπτικός» και θα περιλαμβάνει και μετακινήσεις-έκπληξη κορυφαίων ή αν θα περιοριστεί σε δευτερεύουσες διευθετήσεις.

– Ευρείες αλλαγές σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς του Δημοσίου, γενικούς γραμματείς και περιφερειάρχες, όπως είχε αποκαλύψει το «Π» πριν από εβδομάδες. Σε ό,τι αφορά ειδικά τους περιφερειάρχες, άλλοι κάνουν λόγο για 3 – 4 αντικαταστάσεις και άλλοι για μεγάλες ανατροπές, με την αντικατάσταση 7 – 8 περιφερειαρχών.

– Εξαγγελίες, σε όσο το δυνατόν «φιλολαϊκότερη» κατεύθυνση, όσο το επιτρέπουν τα δύσκολα οικονομικά. Πάντως σ’ αυτόν τον τομέα ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα διευκολυνθεί απ’ την παράταση που αναμένεται να δοθεί για τη μείωση του ελλείμματος, παράταση που φαίνεται να έχει διασφαλίσει ο Γ. Παπαθανασίου απ’ τον αρμόδιο επίτροπο Χ. Αλμούνια.

– Ένταση της κατά του ΠΑΣΟΚ επικοινωνιακής επίθεσης με βασικούς άξονες την εκλογολογία και την απουσία σοβαρών προτάσεων για την έξοδο απ’ την οικονομική κρίση.

– Παρουσίαση συγκεκριμένων αξόνων πολιτικής, ώστε η πορεία προς τις εκλογές να είναι σαφής σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της.

Με τα παραπάνω και με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν περί τα τέλη του χρόνου, αφού προηγουμένως θα έχουν αφομοιωθεί απ’ τους πολίτες, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι:

= Αυτό που σήμερα φαντάζει αδύνατο, δηλαδή η μετατροπή ενός χαμένου αγώνα σε «ντέρμπι» με ανοιχτά όλα τα αποτελέσματα, θα μπορέσει να γίνει εφικτό.

Σ’ αυτήν την προσδοκία το Μαξίμου δείχνει να επενδύει και σ’ έναν άλλο παράγοντα:

– Την κόπωση του ΠΑΣΟΚ απ’ τη διαρκή εκλογολογία, αφού αν οι εκλογές πάνε πίσω, το οπλοστάσιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδυνεύει να ακυρωθεί, στον βαθμό που η ετοιμότητα του επιτελείου του Γ. Παπανδρέου έχει ορίζοντα και στρατηγική τα μέσα Οκτώβρη…

Πλήρη ανατροπή προτείνει

ο Σουφλιάς

Μέσα στις επόμενες ημέρες αποφασίζει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής για τις αλλαγές που θα γίνουν στην κυβέρνηση. Με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός επιθυμεί να δημιουργήσει νέα πολιτική ατζέντα που θα λειτουργήσει προς διπλή κατεύθυνση: της αλλαγής του προφίλ της κυβέρνησης με ορισμένα νέα πρόσωπα ή με μετακινήσεις που θα κάνουν αίσθηση και ταυτόχρονα της εφαρμογής σκληρών αποφάσεων από το νέο αυτό κυβερνητικό σχήμα.

Oι σχολές που προτείνουν δύο… διαφορετικούς δρόμους στον Καραμανλή είναι:

1. Η σχολή της πλήρους ανατροπής.

Ο Γιώργος Σουφλιάς λέγεται ότι είναι ένας από τους εισηγητές που προτείνει ριζικές αλλαγές στα περισσότερα κυβερνητικά πόστα και ουσιαστικές αλλαγές σε όλους τους οργανισμούς και τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Μια πλήρης ανατροπή που θα οδηγήσει σε φρεσκάρισμα του κυβερνητικού προφίλ.

2. Η σχολή της ήπιας προσαρμογής, που εκπροσωπούν ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Δημήτρης Σιούφας. Θεωρούν ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικά και με χαρακτήρα πλήρους ανατροπής, γιατί θα δημιουργήσουν έντονες αντιδράσεις που πιθανότατα οι απόηχοί τους να φθάσουν μέχρι και την επικίνδυνη περίοδο του Μαρτίου, μέσα δηλαδή σε μια δυνάμει προεκλογική περίοδο…

Φαίνεται πως ο Κ. Καραμανλής δεν έχει ακόμη πάρει τις τελικές αποφάσεις του. Πέρα όμως από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην υλοποίηση σκληρών αποφάσεων για τις οποίες όλοι πλέον συμφωνούν, αλλά δεν… πιστεύουν ότι μπορεί να εφαρμοσθούν καθώς θα έχουν πολιτικό κόστος.

Κι αν του κάτσει…

Ανάμεσα σ’ αυτές είναι η άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι αυστηρότεροι κανόνες για την πάταξη του κοινού εγκλήματος και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η προώθηση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία και στον νευραλγικό ασφαλιστικό τομέα.

Η Κομισιόν αναμένει τα υπεσχημένα και φαίνεται πως ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο δεν επιθυμούν με κανέναν τρόπο να εμφανισθούν σαν τα κακά παιδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ριζικές ανατροπές θα επιφέρουν και οι αλλαγές που θα γίνουν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των γυναικών με την αύξηση των ορίων ηλικίας. Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει με τα μέτρα αυτά να αντιμετωπίσει την ίδια την κοινωνία και την αναστάτωση που θα προκληθεί. Φαίνεται πως οι καιροί ωρίμασαν, αλλά δεν γνωρίζει κανείς πόσο μπορεί να αντέξει τις κοινωνικές εκρήξεις και πιέσεις μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε έναν βουλευτή… Όλες οι ενδείξεις συμφωνούν ότι ο Κ. Καραμανλής τα δίνει όλα εν όψει πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο… Κι αν του κάτσει…


Σχολιάστε εδώ