Αποσοβείται η καταστροφή των αρχείων του ΕΣΡ
Τα αρχεία αυτά αποτελούν μεγάλο κομμάτι της ιστορίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και μπορούν να αποθηκευθούν -γιατί αυτό ήταν το επιχείρημα, η έλλειψη χώρου- και να ΔΙΑΣΩΘΟΥΝ και να αποτελούν μάρτυρα της
αξιοπιστίας και της διαδρομής καναλιών και ραδιοφώνων, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, όπως προτείνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) κ. Ροδόλφος Μορώνης, απαντώντας σε σχετική επιστολή του προέδρου του ΕΣΡ κ. Ιωάννη Λασκαρίδη.
Κατόπιν αυτού αδιέξοδο δεν υπάρχει, η καταστροφή δεν πρέπει να γίνει και επομένως η ευθύνη για τη διατήρησή τους ανήκει μεν στο ΕΣΡ, πρωτίστως όμως στον αρμόδιο υπουργό κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν.
Άλλωστε ο κ. Λασκαρίδης δεσμεύεται για τη σωτηρία των αρχείων, με επιστολή που μας έστειλε και στην οποία τονίζει χαρακτηριστικά:
«Το ΕΣΡ θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αποθηκεύσεως ή ψηφιοποίησης» των αρχείων.
Η δυνατότητα πλέον της αποθήκευσης υπάρχει, είναι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Απομένει η απάντηση για την ψηφιοποίησή τους από την Κοινωνία της Πληροφορίας, στην οποία εκτός από το ΙΟΜ έστειλε ανάλογη επιστολή ο πρόεδρος του ΕΣΡ.
Δεν μπορεί να έχουν ψηφιοποιηθεί τα αρχεία Καραμανλή, Μητσοτάκη κ.ά. και να μην είναι δυνατόν αυτό να γίνει και για τα αρχεία του ΕΣΡ.
Στην επιστολή του προς το «Π» ο κ. Λασκαρίδης σημειώνει:
«Κύριε Διευθυντά,
Κατόπιν δημοσιεύματος στο υπ’ αριθμ. 874/2 Αυγούστου ’09 φύλλο της εφημερίδας σας επισυνάπτονται τα ΑΠ 7600/29 και 7601/29-07-09 έγγραφα του ΕΣΡ προς το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και την Κοινωνία της Πληροφορίας, αντιστοίχως, με ερώτημα συμβολής στην αποθήκευση ή την ψηφιοποίηση τμημάτων των αρχείων του ΕΣΡ που αφορούν υποβληθέντα στοιχεία κατά τη διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών έτους 2003 και πιστοποιητικών διαφάνειας των οποίων έπαυσε πλέον η έκδοση.
Επισυνάπτεται επίσης η από 31 Ιουλίου 2009 αρνητική απάντηση του ΙΟΜ.
Ασφαλώς το ΕΣΡ θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αποθηκεύσεως ή ψηφιοποίησης των ως
άνω στοιχείων».
Στην επιστολή με ημερομηνία 29/7/2009 προς το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, ο πρόεδρος του ΕΣΡ γράφει:
«Ως γνωστόν, η διαδικασία
αδειοδοτήσεως τηλεοπτικών σταθμών του έτους 2003 ματαιώθηκε, λόγω ακυρώσεως των σχετικών προκηρύξεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εξάλλου τα πιστοποιητικά διαφάνειας έχουν καταργηθεί και εντεύθεν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έπαψε να εκδίδει τοιαύτα.
Όμως υφίστανται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τα ογκώδη στοιχεία που υποβλήθηκαν για την έκδοση αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών του έτους 2003 καθώς και τα στοιχεία που είχαν υποβληθεί για την έκδοση των πιστοποιητικών διαφάνειας στο παρελθόν, τα οποία καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που παρεμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία του.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, εάν έχετε δυνατότητα, όπως συμβάλετε στην ψηφιακή αρχειοθέτηση των εν λόγω στοιχείων ή στην παραχώρηση χώρων προς εναποθήκευσή των».
Την ίδια επιστολή έστειλε ο κ. Λασκαρίδης και στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστολές αυτές στάλθηκαν μετά τα δημοσιεύματα των «Τυπολογιών» που αποκάλυπταν την καταστροφή των αρχείων που σχεδιάζεται.
Το ΙΟΜ προτείνει
Η απάντηση του ΙΟΜ, με ημερομηνία 31 Ιουλίου, κάθε άλλο παρά αρνητική είναι, όπως υποστηρίζει ο κ. Λασκαρίδης στην επιστολή που μας έστειλε και παραθέτουμε πιο πάνω. Αντιθέτως προτείνει να διερευνηθεί η παράδοση του αρχείου στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Η επιστολή του ΙΟΜ έχει ως εξής:
«Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 29ης Ιουλίου 2009.
Δυστυχώς, το Ινστιτούτο δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να ψηφιοποιήσει, ούτε να αποθηκεύσει τα αρχεία του ΕΣΡ.
Θα πρότεινα να διερευνηθεί η περίπτωση παράδοσης των αρχείων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στα οποία φυλάσσονται μεταξύ άλλων και “αρχεία, έγγραφα και χειρόγραφα”, που έχουν σχέση “με τη διοικητική, οικονομική και κοινωνική ζωή του ελληνικού κράτους”.
Καλό καλοκαίρι.
Ο Πρόεδρος
Ροδόλφος Μορώνης»