Αμήχανη παρακολουθεί τις προκλήσεις η υπ. Εξωτερικών

Αμήχανη και εγκλωβισμένη στην εσωτερική προσωπική πολιτική της ατζέντα, η υπουργός Εξωτερικών παρακολουθεί την Άγκυρα να διευρύνει και να θέτει πιεστικά την ατζέντα των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.
Η κ. Μπακογιάννη υποχρεώθηκε από την εσωτερική πίεση να αναβάλει την επίσκεψη που διακαώς επιθυμούσε να πραγματοποιήσει στην Άγκυρα, παρά τη σαφή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ ακόμη και μέχρι τώρα επιμένει στη θέση ότι η Ελλάδα είναι ο πιο πιστός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Παρ’ όλα αυτά, και με δεδομένο ότι ουδείς γνωρίζει τι συζητά κατ’ ιδίαν με τους τούρκους υπουργούς Εξωτερικών ούτε και τι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί έναντι των Αμερικανών για εκτόνωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η υπουργός προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, κάτι που εκμεταλλεύεται η Άγκυρα.
Τα όσα συνέβησαν στη Ρω την περασμένη εβδομάδα είναι αποκαλυπτικά της πρόθεσης της τουρκικής κυβέρνησης να μην αφήσει -εάν δεν είναι η ίδια που τα κατευθύνει- τέτοια περιστατικά ανεκμετάλλευτα.
Οι δημοσιογράφοι του Kanal D και της «Σαμπάχ» οι οποίοι περιέπλεαν τη Ρω φωτογραφίζοντας και βιντεοσκοπώντας εγκαταστάσεις και άνδρες ασφαλείας που σταθμεύουν στο νησί προκάλεσαν νευρική ταραχή στην Αθήνα, καθώς στο (ευρισκόμενο σε διακοπές) υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να ερμηνεύσουν ό,τι συνέβαινε.
Oι τούρκοι δημοσιογράφοι στα ρεπορτάζ τους εκτός της υποτιθέμενης στρατιωτικής παρουσίας στη Ρω πρόβαλαν και τον ισχυρισμό ότι η Ρω δεν ανήκει στην Ελλάδα.
Την ελληνική κυριαρχία στη Ρω όμως δεν την έχει αμφισβητήσει επισήμως η Τουρκία, μια και το νησί αναφέρεται ρητά στην Ιταλοτουρκική Συνθήκη του 1932 και έτσι θεωρητικά… εξαιρείται από τις «γκρίζες ζώνες». Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Οζουγκεργκίν να εμφανισθεί με διαλλακτικό προσωπείο αφού ασκώντας… κριτική στους δημοσιογράφους διέψευσε τα ρεπορτάζ που αμφισβητούσαν τη Ρω, αλλά βρήκε την ευκαιρία να θέσει επικαιροποιημένη πλέον τη διεκδίκηση της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου.
Ο τούρκος διπλωμάτης μάλιστα προειδοποίησε ότι η «Τουρκία μελετά τα νομικά κείμενα που καθιερώνουν την υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης» και με τον τρόπο αυτό στέλνει το μήνυμα ότι εν όψει συζητήσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή σε διμερές επίπεδο με τη μεσολάβηση των Αμερικανών, εφόσον τεθεί το θέμα της έντασης στο Αιγαίο, η Άγκυρα θα επιμείνει στην υποτιθέμενη παραβίαση των συνθηκών με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών από την Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όμως προχώρησε περαιτέρω και, μιλώντας με θερμά λόγια για τη βούληση της Τουρκίας να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, ζήτησε την έναρξη διαλόγου για την αντιμετώπιση και την επίλυση όλων των προβλημάτων υπό μορφή πακέτου, υποστηρίζοντας ότι θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, η ΑΟΖ, το FIR και το Δικαίωμα Έρευνας και Διάσωσης είναι αλληλένδετα και δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν αποσπασματικά.
Η αντίδραση της Αθήνας θα μπορούσε να θεωρηθεί και μη αντίδραση, καθώς ο ομόλογος του κ. Οζουγκεργκίν, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αναφέρθηκε γενικώς και αορίστως σε σταθερές ελληνικές θέσεις που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε το ευχολόγιο ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι η βάση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», αφήνοντας να αιωρούνται οι τουρκικοί ισχυρισμοί.
Σε μια ευνομούμενη χώρα η αξιωματική αντιπολίτευση θα είχε ήδη ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών. Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα είναι ο κ. Παπανδρέου που ξεκίνησε, με τις ευλογίες του κ. Σημίτη, τις διερευνητικές επαφές. Επομένως, είναι μάλλον δύσκολο να ελέγξει τώρα την κ. Μπακογιάννη για τα όσα μεθοδεύονται στο Αιγαίο.


Σχολιάστε εδώ