Αιγαίο και υφαλοκρηπίδα

Αν διάβαζαν όμως οι αρμόδιοι των δύο υπουργείων πιο προσεκτικά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, θα αντιλαμβάνονταν δύο πράγματα. Αφενός μεν ότι οι τουρκικές θέσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου ουδόλως μεταβλήθηκαν, αφετέρου δε ότι κατά την Άγκυρα υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα στο Αιγαίο! Μ’ άλλα λόγια δηλαδή, η γειτονική χώρα όχι μόνο δεν ρίχνει τον τόνο, αλλά αντίθετα προσπαθεί να επαναφέρει το σύνολο των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο! Μέσα μάλιστα σ’ ένα κλίμα συνεχούς έντασης, με αμφισβητήσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας!

Συγκρατούμε όμως ιδιαίτερα τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί Αιγαίου. Είναι ο ίδιος εκπρόσωπος που φέτος στις 15 Ιουλίου είπε ότι όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο θα μπορούσαν να επιλυθούν εφόσον ληφθούν υπόψη «ως σύνολον»!

Εξ όσων όμως γνωρίζουμε, ως τώρα πάγια ελληνική θέση ήταν ότι το μοναδικό αντικείμενο της ελληνοτουρκικής διαφοράς ήταν αποκλειστικά η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ποιας υφαλοκρηπίδας όμως; Της υφαλοκρηπίδας ασφαλώς μεταξύ των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου που αναφέρονται στην προσφυγή μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 1976 και των ακτών της Ανατολίας. Βλέπουμε όμως τελευταία ότι γίνεται λόγος για την οριοθέτηση γενικά της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς η προς οριοθέτηση περιοχή. Αφορά δηλαδή ολόκληρο το Αιγαίο κι όχι μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των ακτών της Ανατολίας.

Επιβάλλεται άμεσα η υπουργός Εξωτερικών να καταστήσει σαφέστατη τη θέση μας, ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αφορά συγκεκριμένη περιοχή για να πάψουν να έχουν αυταπάτες οι… φίλοι μας οι Τούρκοι…


Σχολιάστε εδώ