XΡΗΜΑτιστήριο

> Θετικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Microsoft – Amazon.com, οι πιέσεις που άσκησε η βουτιά της Ericsson και το sell off της Merck δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το καλό κλίμα που δημιούργησαν τόσο οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το επικείμενο ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών, όσο και το έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.344,04 μονάδες, με άνοδο της τάξης του 0,55% και αξία συναλλαγών στα 137,3 εκατ. ευρώ. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν Κατασκευές, Βιομηχανικά προϊόντα και Εμπόριο, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν Ταξίδια – Αναψυχή, Κοινή Ωφέλεια και Τρόφιμα-ποτά. Την επομένη, παρά τα μικρά κέρδη της Wall, μετά τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα της Aetna και την αύξηση των δεικτών της Ευρωζώνης, ελέω της ενίσχυσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Μεγάλη Βρετανία, οι εγχώριες πιέσεις, με επίκεντρο τις τράπεζες και τα blue-chips, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.286,15 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 2,47%. Από τον 20άρη, μεγάλες οι ζημιές για Τιτάν, ΔΕΗ, Marfin Popular, Πειραιώς, Eurobank και Μυτιληναίο, ενώ από τον Mid Cap, στο βαθύ κόκκινο οι ΔΟΛ, Μηχανική, ΣΩΛΚ και ΕΧΑΕ. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία οι ακροάσεις της CFTC για την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις αγορές ενέργειας, η άνοδος των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση των αποθαρρυντικών αποτελεσμάτων από την Office Depot, η επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος για δεύτερο διαδοχικό μήνα, οι δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της BP για αργή ανάκαμψη, επηρέασαν το εγχώριο επενδυτικό κλίμα, με αποτέλεσμα το όποιο ενδιαφέρον να περιοριστεί σε επιμέρους τίτλους και ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κινηθεί υποτονικά με χαμηλό τζίρο και στενό εύρος διακύμανσης, κλείνοντας στις 2.276,18 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 0,44%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,85%, της μεσαίας κινήθηκε ανοδικά κατά 0,58% και της μικρής πρασίνισε 1,32%. Την επομένη η πτώση των αμερικανικών δεικτών, μετά τα στοιχεία για την αύξηση των αποθεμάτων του αργού, την υποχώρηση των ομολόγων και τις πιέσεις που δέχτηκε ο τεχνολογικός κλάδος, η άνοδος των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, ελέω των καλύτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων των Peugeot
Citroen, Akzo και το θετικό πρόσημο με το οποίο διαπραγματευόταν η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του Χ.Α, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείσει με σημαντικά κέρδη.
> Η πτώση του συνολικού ύψους των διανεμόμενων μερισμάτων οφείλεται από τη μια στη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα ενίσχυσης των 28 δισ. ευρώ και από την άλλη στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα κέρδη των εταιρειών! Αν αναλογιστούμε πάντως το περιβάλλον που διαμορφώνεται στις καταθέσεις και στα ομόλογα, τότε μόνο ικανοποιητικές θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις μερισματικές αποδόσεις των εγχώριων εισηγμένων.
> Κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν! Αλήθεια, ποια ήταν τα αποτελέσματα της ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας της G.P.O, για λογαριασμό εγχώριου πιστωτικού ιδρύματος; Με ποιον τρόπο, υπό ποίες διαδικασίες και από ποια μέλη έγινε η αξιολόγηση των προσφορών; Πόσο κόστισε; Ποιοι υπέγραψαν την ανάθεση; Ποιοι έλεγξαν τα δείγματα; Από ποια στελέχη της τράπεζας παρελήφθηκε το έργο; Με ποιον τρόπο έγιναν οι πληρωμές;
> «… Εξόφλησε τον φόρο εισοδήματος και την έκτακτη οικονομική εισφορά φυσικών προσώπων με πιστωτική κάρτα εφάπαξ έως 6 δόσεις…». Μέσω sms οι νέες τραπεζικές υπηρεσίες! Στους κερδισμένους αφενός η κυβέρνηση, που θα παρουσιάσει ενίσχυση των κρατικών εσόδων, και αφετέρου οι τράπεζες, που θα τα τσεπώσουν χοντρά από τα υψηλά επιτόκια.
> Εδώ δεν έχει ακόμη καταφέρει να ιδρύσει τη δική της εταιρεία ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να αξιοποιήσει το μεγάλο της χαρτοφυλάκιο, και φέρεται να μεσολαβεί στις διαδικασίες ρευστοποίησης, πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου. Περί της Εθνικής Τράπεζας ο λόγος.
> Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων! Αν τελικά επιβεβαιωθεί η τάση σταθεροποίησης των επισφαλειών, που είχε αρχίσει να παρατηρείται μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2009, τότε θα αποτελεί μια πολύ καλή είδηση τόσο για τα επιτελεία των τραπεζών, όσο και για τους επενδυτές της Σοφοκλέους.
> Δώρον άδωρο για την πλειονότητα των μικρομεσαίων! Μόνο τυχαίες δεν είναι οι τεχνικές, νομικές, κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες, που παρουσιάζουν τα επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα των υπουργείων, τα οποία υποτίθεται ότι απευθύνονται στους απλούς πολίτες.
> Άλλα μας λέει η κυβέρνηση και άλλα δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας! Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης προς το σύνολο των εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση τον Ιούνιο του 2009 και διαμορφώθηκε σε 7,6%, από 9,4% τον Μάιο του 2009 και 15,9% το Δεκέμβριο του 2008.
> Και εκεί που όλα ήταν έτοιμα, η διοίκηση της μιας επιχείρησης ζήτησε από την άλλη να εγγυηθεί τα στοιχεία του ισολογισμού της, με το αιτιολογικό ότι επρόκειτο για συγχώνευση και ότι οι μέτοχοι της υπό απορρόφηση εταιρείας θα έπρεπε να νιώθουν ασφαλείς για την επένδυσή τους, με αποτέλεσμα όλα να χαλάσουν.
> Όσο πάει και μειώνεται ο αριθμός των εταιρειών στο ταμπλό της Σοφοκλέους! Το 2008 κατατέθηκαν δημόσιες προτάσεις για τις μετοχές των εταιρειών, Λάμψα, Crown Hellas, Everest, Olympic Catering, Νεοχημική, Ρόκας, Πειραιώς Leasing και Μινωικές Γραμμές. Την ίδια χρονιά υπεβλήθησαν αιτήματα εξαγοράς για τις μετοχές των Everest, Νεοχημική, Πειραιώς Leasing, Cosmote και Ρόκα.
> Εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου η τιμή της βενζίνης εκτοξεύθηκε στα ύψη! Οι μέσοι όροι των τιμών λιανικής, διυλιστηρίου και χονδρικής σημείωσαν αυξήσεις, σε σχέση με τις τελευταίες εβδομάδες, ξεπερνώντας τα 1,05, 0,358 και 0,995 ευρώ ανά λίτρο αντίστοιχα.
> Και νέες αυξήσεις στις υπηρεσίες, από 6 έως και 30%! Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εταιρεία επιβατικών και εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών, μας «ενημερώνει» ότι από την 1η Αυγούστου 2009 εφαρμόζει νέα πολιτική τόσο στα δρομολόγια όσο και στα τιμολόγια.
> Ο υψηλός δανεισμός αποτελεί την «αχείλιο πτέρνα της»! Κατά τα άλλα, πάντως, μια χαρά φαίνεται να τα πηγαίνει η ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία όλων των τύπων, διατηρώντας την πρώτη θέση στην παγκόσμια πυραμίδα του κλάδου, την πέμπτη της διεθνούς κατάταξης και την πρώτη σε τονάζ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
> Και τώρα τι κ. Καπράλο; Παρά την ενίσχυση των προμηθειών από τις πολλές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και το μονοπώλιο που έχει στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, η ΕΧΑΕ «κατάφερε το ακατόρθωτο», να παρουσιάσει δηλαδή σημαντική πτώση στα καθαρά της κέρδη.
> Μπορεί να αποτελεί εργαλείο εξασφάλισης ρευστότητας, αλλά! Εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο των μεταχρονολογημένων ακάλυπτων επιταγών, που προεξοφλούνται από τις τράπεζες καλύπτοντας προσωρινά τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, βρίσκονται αυτήν την περίοδο οι περισσότεροι από τους εγχώριους επιχειρηματίες.
> Απέχουμε πολύ από το εφικτό και ακόμα περισσότερο από το επιθυμητό! Πόσα έργα έχει εγκρίνει έως τώρα η Διυπουργική Eπιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου με Ιδιωτικό Τομέα και σε πόσα εξ αυτών έχουν προκηρυχθεί ήδη οι διαγωνισμοί; Περίπου 52 συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων «προχωρούν» τα 16 έργα προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ.
> Τα blackout συνεχίζονται, οι επαναπροκυρήξεις εσωτερικών διαγωνισμών καλά κρατούν, ενώ το ρεύμα ακριβαίνει ολοένα και περισσότερο! Παρά ταύτα «γαλαντόμα» αποδείχτηκε η διοίκηση της ΔΕΗ και στην προσφορά, που είχε να κάνει με την απόκτηση ποσοστού στο ενεργειακό μονοπώλιο του Μαυροβουνίου, «χτυπώντας» με 11,10 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 8,4 ευρώ που προσέφερε η αμέσως επόμενη επιχείρηση.
> Το θέμα δεν είναι αν θέλουν, αλλά αν μπορούν! Ποιες τράπεζες αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα τα χρήματα που έλαβαν ως ενίσχυση από το ελληνικό Δημόσιο, υπό τη μορφή των προνομιούχων μετοχών, και ποιες όχι; Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι ιδιωτικές, που θέλουν να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς και στη δεύτερη οι κρατικά εποπτευόμενες.
> Παρά τις προοπτικές υπεραξιών που πηγάζουν από τη διαχείριση του νερού, η «μανία καταδιώξεως» που έχει πιάσει τη γαλάζια διακυβέρνηση, προκειμένου να ξεπουλήσει όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δεν λέει να κοπάσει! Ελληνικές και ξένες εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του 23,02% της ΕΥΑΘ, με τις δεσμευτικές τους προσφορές να αναμένονται εντός δύο μηνών.
> Εγγυήσεις Δημοσίου υπέρ της αναδόχου εταιρείας, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων των συμβολαίων ζωής! Προς όφελος ποιων ασφαλιστικών επιχειρήσεων κατατέθηκε η πρόσφατη «φωτογραφική» τροπολογία στη Βουλή, που θέτει τις βάσεις ώστε να υπάρξουν λουκέτα με τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές συνέπειες;
> Μικρότερη από την προσδοκόμενη! Ο λόγος για τη δυνατότητα επανεπένδυσης από τους μετόχους της MIG, της επιστροφής κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, που είχε προταθεί από τη διοίκηση της εταιρείας και καλύφθηκε «μόνο» κατά 25,92%, με το ποσό να αγγίζει «μόλις» τα 35,63 εκατ. ευρώ.
> Είτε ευθύνεται η επιχειρούμενη αναδιάρθωση είτε οι αμαρτίες του πρόσφατου παρελθόντος, οι Γάλλοι της Εμπορικής θα πρέπει να έχουν μετανιώσει πικρά την απόφασή τους να επενδύσουν στην Ελλάδα! Στα 358,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της τράπεζας στο α΄ εξάμηνο, με τις συνολικές προβλέψεις να ανέρχονται στα 370,3 εκατ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες να είναι μειωμένα και τις καταθέσεις των πελατών να σημειώνουν πτώση.
> Παράτυπο δεν είναι, αλλά σίγουρα χρειάζονται περισσότερες διευκρινήσεις, κυρίως προς ενημέρωση των υπολοίπων πιστωτών της εταιρείας! Ο λόγος για την Altec, που προχώρησε στην πώληση ακινήτων σε ανώνυμη εταιρεία συμφερόντων των τραπεζών που της έχουν χορηγήσει το κοινοπρακτικό δάνειο.
> Μπαλάκι μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών, εισηγμένης επιχείρησης και Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας, φαίνεται να έχουν γίνει οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, καθώς η πρώτη παρουσιάζει εικονικό ενδιαφέρον, οι δεύτερες εκταμιεύουν με το σταγονόμετρο, η τρίτη οχυρώνεται πίσω από τις αναβολές των γενικών συνελεύσεων και την εκπόνηση ενός προβληματικού business plan και ο τέταρτος απλώς γέρνει υπέρ των ισχυρών.
> Οι εταιρείες που διαθέτουν ρευστότητα και πρόσβαση σε κεφάλαια, έχουν σοβαρό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού! Lannet, Altec Telecoms και Teledome ήταν τα πρώτα θύματα της κρίσης, ενώ η εταιρεία On Telecoms οδηγήθηκε σε αύξηση κεφαλαίου και η HOL σε αναδιάρθρωση δανεισμού.
> Τα τεράστια ελλείμματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία απειλούν να τινάξουν στον αέρα τα δημόσια οικονομικά, επηρεάζοντας όχι μόνο τους συνταξιούχους και τους εργαζομένους, αλλά και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, καθώς μέρος της περιουσίας τους είναι επενδεδυμένο σε μετοχές και ομόλογα.
> Πάει πολύ να διαμαρτύρονται! Δεν ξέρουμε ποια κίνητρα έχουν και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν όσοι απειλούν με αποχώρηση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αυτό πάντως που γνωρίζουμε είναι τα «καουμποϊλίκια τους έχουν αρχίσει να κουράζουν» τόσο τους πολιτικούς τους προϊστάμενους, όσο και τους συναδέλφους τους που έχουν να λένε για την προνομιακή τους μεταχείριση στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων καταναλωτικών ομάδων.
> Από τις 95 εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν διαγραφεί από το 2004 έως σήμερα, 36 αφορούν περιπτώσεις συγχωνεύσεων, 16 δημοσίων προτάσεων, ενώ οι υπόλοιπες 43 εταιρείες διαγράφηκαν έπειτα από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και έχοντας παραμείνει σε αναστολή για διάστημα από 6 μήνες έως κάποια χρόνια.
> Κάποιος πρέπει να παρέμβει! Τι και αν η εταιρεία Betanet δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2008, η ετήσια γενική της συνέλευση, που συνήλθε στις 30 Ιουλίου του 2009, εξέλεξε το νέο τετραμελές διοικητικό της συμβούλιο, με πενταετή θητεία.
> «Μάννα εξ ουρανού»! Την προσωρινή αναστολή της πληρωμής του μισού προστίμου, από το συνολικό, ύψους 3.379.654 ευρώ, που έχει επιβληθεί στην κοινοπραξία ακτοπλοϊκών εταιριών G. Α. Ferries, επειδή δεν απέδωσε στο ΝΑΤ ασφάλιστρα επιβατών και αυτοκινήτων τη διετία 2001-2003, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
> Ύφεση και ανεργία στο 9,5% προβλέπει για το 2009 η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα! Μεταξύ άλλων προβλέπει τη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλό επίπεδο, αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο -1,3% για το 2009, αλλά και σημαντική πτώση στις εισαγωγές και τις εξαγωγές της χώρας.

***
> Το σίγουρο είναι ότι «δεν θα μπει μέσα»! Από τη στιγμή που η Probank είναι σε θέση να δανείζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 100% άτοκα, γιατί να μην μπορούν να πράξουν αναλόγως και οι κρατικά εποπτευόμενες τράπεζες που έχουν λάβει την ενίσχυση των 28 δισ. ευρώ;

***
> «Ε, όχι να μας βγει και από πάνω»; Αν και οι διαρροές κάνουν λόγο για ρήτρες που προέβλεπε η συμφωνία πώλησης της Νεοχημικής στην Carlyle, εντούτοις κάποιοι από τους κονδυλοφόρους της διαπλοκής προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο πολυδιαφημισμένος και δημοσιοσχετίστας κ. Λαυρεντιάδης περιμένει την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να αγοράσει ξανά, «ως σωτήρας», την εταιρεία που εξακολουθεί να καταγράφει τεράστιες ζημίες.

***
> «Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» λέει ο λαός και δεν αναφέρεται μόνο στον κ. Σουφλιά, αλλά σε όλη την κυβερνητική επιτροπή που με το υστέρημα του λαουτζίκου αποφάσισε να κάνει πλούσιους τους εισαγωγείς! Πάνω από 1.000 ευρώ τον χρόνο θα κληθούν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, προκειμένου να εξασφαλίσουν το σήμα των τελών κυκλοφορίας, που συμπεριλαμβάνει ετήσια, πράσινα και ειδικά τέλη.

***
> Και τώρα ποιος το πιάνει; Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε την ίδρυση τριών θυγατρικών εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται στους τομείς του real estate, του leasing και στην παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας, στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης έργων, για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

***
> Κόλαφος η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή! Τα πιστωτικά ιδρύματα έγιναν αδικαιολόγητα πλουσιότερα εις βάρος της περιουσίας των δανειοληπτών, του ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, καθώς η διακύμανση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων από το 2003 και μετά δεν ακολούθησε την αντίστοιχη των παρεμβατικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

***
> Κάπως έτσι λειτουργούν αυτοί που θέλουν να φτάσουν «το μαχαίρι στο κόκαλο»! Τι και αν αποτελεί το άντρο του καπιταλιστικού συστήματος, τι και αν θεωρείται συνυπεύθυνος για τα τοξικά των τραπεζών, τι και αν εξακολουθεί να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο Λευκός Οίκος άναψε τελικά το πράσινο φώς που επιτρέπει σε κρατικούς φορείς να εμποδίζουν την καταβολή αποζημιώσεων σε στελέχη τραπεζών, όταν αυτά ενθαρρύνουν τη ανάληψη ακατάλληλου ρίσκου.


Σχολιάστε εδώ