1.000.000 εμβόλια έρχονται στις 15 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με απόλυτα έγκαιρες πληροφορίες του «Π» μέχρι 15/9 θα έχουν έρθει στην Ελλάδα 1 εκατομμύριο στελέχη εμβολίων, που αποτελούν την πρώτη παρτίδα από τις μεγάλες παραγγελίες που έχει δώσει η κυβέρνηση στις εταιρείες που τα παρασκευάζουν.

Οι πρώτες ομάδες πληθυσμού που θα κάνουν το εμβόλιο είναι οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό χώρο, το προσωπικό του Τομέα Δημόσιας Τάξης, οι απασχολούμενοι σε βασικές υπηρεσίες και βέβαια οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τα παιδιά μέχρι 13 ετών και τα άτομα από 35 μέχρι 55 ετών. Το ζήτημα που προκύπτει με την παραλαβή των πρώτων εμβολίων είναι πως δεν θα έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος θα δώσει πιστοποίηση σε εμβόλιο περί τα τέλη Οκτώβρη. Ο εμβολιασμός θα γίνεται στις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών όλης της χώρας, στα σχολεία, στα κέντρα υγείας, τα ιατρεία του ΙΚΑ, στα δημοτικά ιατρεία και στους υγειονομικούς σταθμούς. Στους εμβολιασμούς θα συμμετέχουν εθελοντικά και γιατροί από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους.

Ξεπούλησαν…

Στο μεταξύ ο πανικός που προκάλεσε στον κόσμο η νέα γρίπη: έχει αποτέλεσμα να… εξαφανισθούν τα εμβόλια πνευμονιόκοκκου, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι αν «θωρακίσουν» τον οργανισμό τους έναντι του πνευμονιόκοκκου θα έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές σε περίπτωση που προσβληθούν από τη νέα γρίπη! Έτσι, το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν υπάρχει ούτε για… δείγμα και ήδη παραγγέλθηκαν άλλα 100.000 στελέχη του εμβολίου τα οποία όμως θα έλθουν τον Οκτώβριο.

Ήδη έχουν διατεθεί 70.000, τη στιγμή που μέχρι σήμερα κάθε χρόνο τα εμβόλια που απορροφούσε η ελληνική αγορά δεν ξεπερνούσαν τις 50.000!

Εκτιμάται πάντως πως θα απορροφηθούν άλλα 200.000 εμβόλια φέτος!

Τέλος Αυγούστου, όπως πληροφορηθήκαμε, η ΒΙΑΝΕΞ θα φέρει 60.000 στελέχη εμβολίων και θα τα διαθέσει αμέσως στην αγορά.

Σε διπλάσια τιμή

Στην προσπάθειά του να καλύψει τη ζήτηση, ο ΕΟΦ απευθύνθηκε σε γερμανικές και ελβετικές εταιρείες παραγωγής του εμβολίου, για την αγορά εμβολίων, τα οποία θα έρθουν τον άλλον μήνα και θα διανεμηθούν στην αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διπλάσια τιμή!

Συγκεκριμένα η τιμή του εμβολίου ως τώρα ήταν 10 ευρώ και η νέα τιμή θα είναι 19 με 23 ευρώ!

***

– Επιτέλους η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με το μεγάλο θέμα της διακίνησης των φαρμάκων. Ανακοίνωσε τη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής, καθώς και νέο τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων. Μια τέτοια σημαντική πρωτοβουλία θα περίμενε κανείς να στηριχθεί εντός και εκτός Βουλής από όλους όσοι εμπλέκονται στο φάρμακο.

Κι όμως δεν μίλησε κανείς. Και ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος να ενημερώσει για το θέμα. Μίλησε στη Βουλή δίνοντας διάφορα στοιχεία.

Μήπως πρέπει τελικά να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους; Η φαρμακευτική δαπάνη έγινε βραχνάς, όχι μόνο για τα Ταμεία, αλλά και για την ίδια την οικονομία. Και όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο υφυπουργός στη Βουλή, η τιμή των φαρμάκων δεν είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Τι ήθελε να πει ο ποιητής; Ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους σε κάθε φάση της διακίνησης των φαρμάκων. Δεν πάει άλλο.


Σχολιάστε εδώ