ΤΟ Δ.Ν.Τ. ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αγωνίζεται όσο μπορεί για να καταστήσει τον «βίο αβίωτο» στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Το ύποπτο είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία με την πλειοψηφία της μιας ψήφου και τη φανερή στήριξη του ετέρου κόμματους της Δεξιάς, του ΛΑΟΣ. Έτσι καθημερινά η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με ιδιαίτερη θρασύτητα λαβαίνει αποφάσεις εξόντωσης των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Για την εξαθλίωση του δύσμοιρου έλληνα μικροεισοδηματία δεν φταίει μόνον η οικονομική κρίση. Απλά η σημερινή κρίση έγινε αφορμή για να ληφθούν μέτρα που τα επιδίωκαν οι γνωστοί κύκλοι της αντίδρασης και των σκοτεινών παρασκηνίων, που χαλκεύουν δεσμά για τους ανήμπορους πολίτες.

Ας ξεκινήσουμε από τα πλέον πρόσφατα γεγονότα της περίφημης «πράσινης ανάπτυξης» που υιοθέτησε η κυβέρνηση. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας, ανάλογη με την παλαιότητα των αυτοκινήτων. Ποιοι όμως κυκλοφορούν με παλιά Ι.Χ. αυτοκίνητα; Όχι βέβαια οι αξιότιμες κυρίες των πλούσιων βορείων προαστίων, γιατί αυτές κυκλοφορούν με πανάκριβα καινούργια τζιπ. Ο κοσμάκης κυκλοφορεί με παλιά αυτοκίνητα, που τα απέκτησε με χίλιες δυο στερήσεις. Και η αύξηση των τελών κυκλοφορίας είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει την όρεξη και στις ασφαλιστικές εταιρείες για να βοηθήσουν κι αυτές στην «πράσινη ανάπτυξη» αυξάνοντας τα ασφάλιστρα. Έτσι θα ολοκληρωθεί η κλοπή του εισοδήματος των φτωχών νοικοκυριών. Έχουμε και το μέτρο της απόσυρσης των παλαιών Ι.Χ. αυτοκινήτων. Βέβαια η εφαρμογή του δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά η αύξηση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας των παλιών αυτοκινήτων, με τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης (μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης), των τελών κυκλοφορίας, των ασφαλίστρων και του αυξημένου κόστους των ανταλλακτικών και του σέρβις, ασφαλώς θα οδηγήσουν τα νοικοκυριά στην απόφαση να εγκαταλείψουν τη χρησιμοποίηση του αυτοκινήτου τους. Και οι τράπεζες καραδοκούν. Δάνεια για απόσυρση! Πολλοί ίσως θα πιστέψουν στη μεγαθυμία των τραπεζών και θα σπεύσουν για δάνειο. Και μετά για την εξόφληση του δανείου θα εξαθλιωθούν. Αυτά είναι μέτρα που πλήττουν τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά. Μέτρα καλομελετημένα που σχεδιάστηκαν για να ευνοήσουν τις ευρωπαϊκές και ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες, τους εισαγωγείς και εμπόρους επιβατικών αυτοκινήτων και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Και ασφαλώς δεν έχουν καμία σχέση με την «πράσινη ανάπτυξη». Μάλλον κατατάσσονται στη «μαύρη ανάπτυξη». Στην ανάπτυξη των στυλοβατών του κατεστημένου οικονομικού συστήματος. Ας θυμηθούμε όμως και το άλλο μέτρο για τα αυτοκίνητα. Τη μείωση κατά 50% του τέλους ταξινόμησης. Το Δημόσιο ζημιώθηκε αρκετά από τη μείωση του τέλους ταξινόμησης και μάλιστα σε μια εποχή που έχει τόση ανάγκη για αύξηση εσόδων και λαβαίνει έκτακτα φορολογικά μέτρα, η δεύτερη δέσμη των οποίων θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο και η τρίτη δέσμη θα προικοδοτήσει τον προϋπολογισμό του 2010. Το τελευταίο αυτό μέτρο αποτελεί δώρο της κυβέρνησης και πάλι στις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, στους ντόπιους εισαγωγείς και εμπόρους αυτοκινήτων και τους υψηλοεισοδηματίες που προμηθεύτηκαν πολυτελή αυτοκίνητα με γενναία έκπτωση σε βάρος του Δημοσίου, δηλαδή σε βάρος των φορολογουμένων. Η φετινή δημοσιονομική συμπεριφορά της κυβέρνησης απέκτησε και ένα επιπλέον κουσούρι. Έγινε σχιζοφρενική. Η κυβέρνηση μοιράζει στους «Ηρακλείς του συστήματος» τα κόλλυβα του πεθαμένου κρατικού προϋπολογισμού!

Τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και μετά τη… θριαμβευτική κατάκτηση από τη ΝΔ της δεύτερης θέσης, άλλα μεν πλήττουν αποκλειστικά τις εύπορες τάξεις, όπως για παράδειγμα η έκτακτη εισφορά σε βάρος των φορολογουμένων με ετήσιο εισόδημα άνω των 60.500 ευρώ, άλλα όμως πλήττουν και τα χαμηλά εισοδήματα, όπως η αύξηση του ΕΦΚ, καυσίμων. Και ροκανίζουν το ανεπαρκές εισόδημα των εργαζομένων. Αυτά τα είπαμε εκτενώς όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα αυτά. Γνωστή επίσης είναι και η εισοδηματική πολιτική, που τα τελευταία 25 χρόνια κρατάει καθηλωμένα τα εισοδήματα των μισθωτών. Επίσης γνωστή είναι και η αύξηση των φορολογικών βαρών και η μετατόπισή τους στους ώμους των εργαζομένων, με παράλληλη ελάφρυνση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών. Το αξέχαστο πρώτο μέτρο του Αλογοσκούφη μόλις ορκίστηκε τσάρος της οικονομίας! Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση τους Έλληνες, που εργάζονται πλέον για να πληρώνουν φόρους, πρόστιμα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, εισφορές και τόκους δανείων στις τράπεζες. Αντιμετωπίζουν τις βιοτικές τους ανάγκες με κάτι λίγα ευρουδάκια που τους απομένουν και με τις πιστωτικές τους κάρτες που ανακυκλώνουν την εξαθλίωση. Και την επιδεινώνουν!

Ας πούμε όμως και μερικά για τις «υποδείξεις» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.). Κατ’ αρχάς ρωτάμε ποιος έδωσε το δικαίωμα στους ημιμαθείς λογιστές-εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα και να συντάσσουν κατάλογο μέτρων. Οι ακριβοπληρωμένοι αυτοί στυλοβάτες του οικονομικού κατεστημένου με τις τυποποιημένες συνταγές, με ποιο ηθικό και επιστημονικό κύρος ασχολούνται με τα προβλήματα της οικονομίας μας; Γνωρίζουν αυτοί οι ταξιδιώτες καλύτερα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας από τους έλληνες οικονομολόγους που ζουν στην Ελλάδα και πονάνε για την ελληνική οικονομία; Αν η κυβέρνηση είχε πράγματι ανάγκη από συμβουλές για την αντιμετώπιση των οικονομικών μας προβλημάτων, γιατί δεν ζήτησε βοήθεια από έλληνες ειδικούς;

Ας δούμε όμως τι εισηγούνται οι «σοφοί» επισκέπτες του ΔΝΤ. Για να στηρίξουν τη γνωστή συνταγή τους για «μαύρη ανάπτυξη» βλέπουν για φέτος μείωση του ΑΕΠ -1,7% και 0,9% για το 2010 και από το 2011 αύξηση του ΑΕΠ (2011= +0,6%, 2012= +1,2%, 2013= +1,6% και 2014= +1,8%). Και καθόσον αφορά τη διαμόρφωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, προβλέπουν τρομερά ελλείμματα μέχρι και το 2014. Για φέτος προβλέπουν έλλειμμα -10,9% του ΑΕΠ, για το 2010 -10,4% και από το 2011 αρχίζει να κατεβαίνει κάτω από το -10% για να φτάσει στο -8,9% το 2014! Και φυσικά την εξέλιξη όλων των υπόλοιπων μακροοικονομικών στοιχείων τη μαγειρεύουν ανάλογα, ώστε να πείθει ότι οι προβλέψεις τους για το ΑΕΠ και το έλλειμμα είναι τάχα θεμελιωμένες! Και στηρίζονται σε γερές βάσεις. Αυτοί οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ είναι σκέτοι τρομοκράτες. Κάνουν προβλέψεις για να παρασύρουν τις κυβερνήσεις των οικονομικά αδύναμων κρατών να εφαρμόζουν τα γνωστά προγράμματά τους, που βύθισαν στην εξαθλίωση τους λαούς όπου γης εφαρμόστηκαν. Είναι οι νεκροθάφτες της ευημερίας των λαών και γι’ αυτό ακριβοπληρώνονται! Και τι προτείνουν οι «σοφοί» του ΔΝΤ για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας; Μια δέσμη μέτρων «μαύρης ανάπτυξης». Για να εξελιχθούν τα μακροοικονομικά μεγέθη σύμφωνα με τις προβλέψεις τους. Η συνταγή τους είναι από χρόνια γνωστή. Λιτότητα για τους εργαζόμενους και υψηλά κέρδη για τους πάσης φύσεως κερδοσκόπους των αγορών! Οι εισηγήσεις τους φτάνουν μέχρι του σημείου να προτείνουν και μείωση της κυρίας σύνταξης και ολοσχερή κατάργηση των επικουρικών συντάξεων! Άραγε δεν γνωρίζουν οι κύριοι αυτοί ότι οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, δεν είναι «δώρο» ούτε «παροχή»; Είναι ανταπόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων και δεν αποτελούν κοινωνικό βάρος. Φαντάζεστε πόση εξαθλίωση θα προκαλέσει η περικοπή μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων στις πλέον αδύναμες οικονομικά κατηγορίες των πολιτών; Και πού θα καταλήξουν οι περιουσίες, τα αποθεματικά των Ταμείων που σήμερα χορηγούν τις επικουρικές συντάξεις; Οι γνωστοί άγνωστοι ετοιμάζουν από καιρό την κατασπάραξη της πλούσιας αυτής… κληρονομιάς.

Αυτήν την εποχή, και με πρόφαση την οικονομική κρίση, γίνονται κακουργήματα σε βάρος των λαών και ειδικά σε βάρος των οικονομικά αδυνάτων. Στις ΗΠΑ οι τράπεζες και οι άλλες χρηματοπιστωτικές – τοκογλυφικές επιχειρήσεις, αφού φάγανε τα λεφτά των φορολογουμένων με τα πακέτα στήριξης, τώρα ετοιμάζονται να αρχίσουν να μοιράζουν και πάλι αστρονομικά μπόνους στα στελέχη τους, όπως για παράδειγμα η γνωστή μας Goldman Sachs, η πρώτη που εξασφάλισε πλούσια επιδότηση από το αμερικανικό δημόσιο, τώρα ανακοίνωσε ότι φέτος θα μοιράσει μπόνους στο προσωπικό της ύψους τουλάχιστον 11,4 δισ. δολαρίων! Είναι η αμοιβή ευγνωμοσύνης για την κρίση που προκάλεσαν! Εκατομμύρια εργαζόμενοι πετάγονται στον δρόμο και οι οικογένειες τους υποφέρουν. Και όσοι παραμένουν στη δουλειά τους αναγκάζονται να δεχθούν αύξηση των ωρών εργασίας με παράλληλη μείωση των αποδοχών τους. Αυτή η κρίση είναι μια πρόβα του καπιταλισμού, για να μετρήσει την αντοχή των λαών στη «μαύρη ανάπτυξη» και στην εφαρμογή των απάνθρωπων μέτρων που σκοπεύουν να θεσμοθετήσουν. Οι εργασιακές σχέσεις τινάζονται στον αέρα, το ασφαλιστικό σύστημα το οδηγούν στην κατάρρευση, όπως επίσης και το ΕΣΥ και εν γένει την κοινωνική πολιτική. Κακουργήματα από τους πάντα αμετανόητους μεγιστάνες του πλούτου και τους ανίκανους πολιτικούς που κυβερνάνε σήμερα. Ελπίζουμε ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα επιτρέψει να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα τα σενάρια της «μαύρης ανάπτυξης» που επεξεργάζονται κάποιοι και τα προωθεί η ΕΕ, που άνοιξε στο ΔΝΤ την πόρτα για να μπει στην Ευρώπη, και όλοι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί. Τα δεκανίκια του οικονομικοκοινωνικού κατεστημένου.


Σχολιάστε εδώ