ΣΥΝ: Σίγουρη η διάσπαση, ερώτημα τα… κομμάτια!
Στην καλοκαιρινή ραστώνη επαφίενται πλέον τα στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να περάσει η μπόρα της πρόσφατης έντονης εσωκομματικής αναταραχής, αλλά το μόνο που ρεαλιστικά μπορούν να περιμένουν είναι μια αναστολή «λόγω θέρους» της αντιπαράθεσης που κατά κύματα ζουν μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που πυροδότησε και τη σχετική αναταραχή.
Τα μέτωπα στο -πολύπλοκο έτσι και αλλιώς- εσωτερικό του χώρου παραμένουν ανοιχτά και αναμένεται να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις το φθινόπωρο όταν θα συγκληθεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα πάρει αποφάσεις για τον οργανωτικό χαρακτήρα του σχήματος. Η επιμονή του Α. Αλαβάνου στη Συνδιάσκεψη αυτή να πάρουν μέρος «μέλη που θα έχουν την κόκκινη κάρτα του συνέδρου» οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, κάτι που αποτελεί «αιτία πολέμου» για την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ (εσωκομματική τάση με ηγετική μορφή τον Φ. Κουβέλη) αλλά βρίσκει αντίθετη και την υπό τον Α. Τσίπρα πλειοψηφία του ΣΥΝ. Η διαφαινόμενη «αυτονόμηση» του Α. Αλαβάνου -ο οποίος δεν ξεκαθαρίζει εάν θα είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές- δημιουργεί αντισυσπειρώσεις μέσα στον ΣΥΝ ο οποίος βλέπει -σε περίπτωση που ευοδωθούν τα σχέδια Αλαβάνου- να χάνει τον ηγεμονικό ρόλο που είχε μέχρι σήμερα στη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Α. Τσίπρας βλέποντας ότι ο μέχρι χθες πνευματικός του πατέρας επιδιώκει τη μεταφορά του κέντρου βάρους των αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να συσπειρώσει το κόμμα του και στην προσπάθεια αυτή ανοίγεται σε όλα τα στελέχη του ΣΥΝ θέλοντας να δείξει ότι είναι πρόεδρος όλου του κόμματος και όχι μόνο της πλειοψηφίας του Αριστερού Ρεύματος που τον ανέδειξε. Έτσι μέσα στην εβδομάδα συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με τον Φ. Κουβέλη και συζήτησαν για τη νέα πορεία του ΣΥΝ, ενώ επαφές είχε και με ηγετικά στελέχη του Αριστερού Ρεύματος.
Κοινή συνιστώσα των συζητήσεων στον ΣΥΝ είναι ότι εάν η προοπτική του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπει σε μια πολιτική βάση και συνεχιστεί η συζήτηση για καθαρά οργανωτικά ζητήματα (πού θα παίρνονται οι αποφάσεις, με ποιες πλειοψηφίες κ.λπ.) τότε το φθινόπωρο τα αδιέξοδα θα είναι εκρηκτικά.
Ήδη η Ανανεωτική Πτέρυγα έχει ξεκαθαρίσει με δηλώσεις στελεχών της ότι η -με οποιαδήποτε μορφή- μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αποχώρησή της από τον ΣΥΝ και στη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού μαζί με τους Οικολόγους. Κάποια προωθημένα σενάρια έκαναν λόγο ακόμα και για «νεκρανάσταση» της ΕΑΡ (Ελληνικής Αριστεράς) που είχε ιδρυθεί από τον Λ. Κύρκο μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ εσωτερικού και διαλύθηκε μετά την ίδρυση του ενιαίου ΣΥΝ στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Από την πλευρά του, ο Α. Αλαβάνος φαίνεται να είναι αμετακίνητος στη θέση του ότι η δραστηριοποίησή του θα κινείται αποκλειστικά στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ, πόσω μάλλον εάν αυτός από το φθινόπωρο αρχίσει να αποκτά και οργανωτική υπόσταση με τη δημιουργία τοπικών οργανώσεων και τη συμμετοχή μελών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ανήκουν σε καμία από τις σημερινές «συνιστώσες» της συμμαχίας που στην πράξη λειτουργούν ως κλειστά κλαμπ και ορίζουν «εξ οφίκιο» τους εκπροσώπους τους.
Όσο ο Α. Αλαβάνος δεν ξεδιαλύνει το τοπίο σχετικά με το ποιος θα είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, τόσο το κλίμα στο εσωτερικό της συμμαχίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμένει θολό με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη βιωσιμότητά του. Όπως είναι γνωστό, η ηγεσία του ΣΥΝ επιμένει ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ -με βάση την ιδρυτική του συμφωνία- είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ και εν προκειμένω ο Α. Τσίπρας. Εάν πάντως δεν λυθεί έγκαιρα το θέμα αυτό, είναι πιθανό οι αντιμαχόμενες τάσεις -που θυμίζουν φατρίες- να αντιπαρατίθενται για «ένα πουκάμισο ανοιχτό» αφού τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο όριο για την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση.