Στο ίδιο έργο θεατές…

Από πλευράς κυβέρνησης διαψεύδεται κατηγορηματικά, αλλά όλες οι κινήσεις του πρωθυπουργού, όσο και οι υπουργικές εξαγγελίες, έχουν προεκλογική χροιά. Το βέβαιο είναι ότι το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών είναι πάντα στο συρτάρι του πρωθυπουργού και θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αρχές του φθινοπώρου αν θα το βγάλει για να το ρίξει στο τραπέζι. Στο ΠΑΣΟΚ πάλι βλέπουν εκλογές μέσα στο 2009 και για τον λόγο αυτό ο Γ. Παπανδρέου έχει ζητήσει ο κομματικός μηχανισμός να τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα από τις 17 Αυγούστου. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν την «κόντρα» στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με το Μαξίμου να κάνει λόγο για καταστρατήγηση του Συντάγματος και ασέβεια στο πρόσωπο του κ. Παπούλια και την Ιπποκράτους να επιμένει ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, αλλά πολιτικό και ότι προέχει η αλλαγή κυβέρνησης. Αμηχανία και εκνευρισμό στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Β. Βενιζέλος ως προς την τακτική που ακολουθεί το κόμμα στο θέμα των εκλογών, ενώ τήρησε αποστάσεις από τις «επιθέσεις» εναντίον των συνταγματολόγων Γ. Κασιμάτη και Δ. Τσάτσου.

«Αντάρτες»

Στην αντίπερα όχθη δυσφορία σε Μαξίμου και Ρηγίλλης προκάλεσε η… «ανταρσία της Λάρισας». Η επιστολή 16 κομματικών στελεχών που ζητούν από τον πρωθυπουργό «σαρωτικές αλλαγές» σε κυβέρνηση και κόμμα ήρθε να ταράξει τα νερά. Μάλιστα η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν σχολιάζει «τις θέσεις μεμονωμένων πολιτών» προκάλεσε την οργή των στελεχών (σʼ αυτούς περιλαμβάνεται και ο γνωστός συνδικαλιστής Θ. Κοκκινούλης). Διεμήνυσαν στον κ. Αντώναρο ότι σε αντίθεση με εκείνον που είναι διορισμένος, εκείνοι εκλέγονται από τους πολίτες και εκφράζουν τις απόψεις τους. Προειδοποιούν ακόμη ότι αν δεν γίνει κάτι τώρα, αργότερα θα είναι πολύ αργά και «απειλούν» να περάσουν στην αντιπολίτευση, αν ο κ. Καραμανλής δεν προχωρήσει σε αλλαγές. Αλλαγές πάντως ζητούν επίσης βουλευτές και κομματικά στελέχη που επιμένουν ότι πρέπει να έχουν ανακοινωθεί πριν από τη ΔΕΘ. Και μέσα σε όλα ο Γ. Μανώλης ανακοίνωσε εκ νέου ότι στις 7 Σεπτεμβρίου θα παραιτηθεί από βουλευτής, κάτι που κάθε άλλο παρά δυσαρέστησε τη Ρηγίλλης.

Πολιτική κόντρα

ΠΑΡΑ τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, αλλά και των επιστημόνων, ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, η γοργή εξέλιξη της γρίπης συνεχίζει να προκαλεί τις έντονες ανησυχίες των πολιτών. Ανησυχίες που ενισχύονται από μεμονωμένες φωνές, αλλά και από την υπερβολική προβολή του θέματος με… κινδυνολογική διάθεση, από τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης. Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, ενώ όλοι προβλέπουν ότι το πρόβλημα θα φθάσει στην κορύφωσή του κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και θάνατοι από την επιδημία. Αδιευκρίνιστο παραμένει το πότε ακριβώς θα έρθουν τα πρώτα εμβόλια, ενώ απορίες προκάλεσε η δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου ότι θα εμβολιασθεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, Έλληνες και μετανάστες δηλαδή. Το θέμα προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση, με το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο και τον κ. Αβραμόπουλο να κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι καλλιεργεί τον πανικό στον κόσμο και υπονομεύει το σύστημα περίθαλψης.

ΔΙΠΛΗ… επίθεση από Αθήνα και Λευκωσία κατά της Τουρκίας. Στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντ. Μπακογιάννη και Μ. Κυπριανού έθεσαν το ζήτημα των προκλήσεων της γειτονικής χώρας και κατήγγειλαν την αδιάλλακτη στάση της. Στις δηλώσεις της η κ. Μπακογιάννη κάλεσε την Τουρκία να τηρήσει τις συμφωνίες και ότι αν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. πρέπει να το αποδείξει με πράξεις. Παράλληλα επέκρινε τις προκλήσεις στο Αιγαίο είτε με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου είτε με τη διενέργεια ερευνών για πετρέλαιο στο Αιγαίο. Οι γείτονες πάντως δεν φαίνεται να παίρνουν τα… μηνύματα. Την ίδια μέρα που η κ. Μπακογιάννη έθετε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών τουρκικά αεροπλάνα παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Νέα μέτρα

ΚΑΤΙ η γρίπη, κάτι η παρατεινόμενη συζήτηση για την προεδρική εκλογή, το θέμα της οικονομίας έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι βελτιώθηκαν οι προοπτικές της. Σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά τη λήψη σκληρών μέτρων προκειμένου η ελληνική οικονομία να βγει από το δημοσιονομικό αδιέξοδο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η περικοπή μισθών και συντάξεων, αλλά και φοροαπαλλαγών, όσο και η αύξηση του ΦΠΑ.

ΤΗΝ υπόθεση της «Ζήμενς» τη θυμάστε; Λοιπόν, η ελληνική Δικαιοσύνη περιμένει τις αποφάσεις της Εισαγγελίας Μονάχου ως προς το αν στέκουν τα αδικήματα που αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η χώρα μας για τον Μιχ. Χριστοφοράκο. Αν η απόφαση είναι θετική, ο τελευταίος θα την προσβάλει δικαστικά, οπότε θα ξεκινήσει νέος γύρος συζητήσεων για το αν θα εκδοθεί ή όχι στην Ελλάδα. Στο μεταξύ ο Γ. Σκαρπέλης, λίγο πριν οδηγηθεί εκ νέου στον Κορυδαλλό, «αποκάλυψε» ότι πίσω από τον κωδικό «Φραντς» στους τραπεζικούς λογαριασμούς κρύβεται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Ζήμενς» Ηλ. Γεωργίου. Μέσω του δικηγόρου του ο τελευταίος διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Σκαρπέλη.

Σε δικαστικό πεδίο η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έκρινε με μεγάλη καθυστέρηση αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενεργοποίηση των καμερών στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Στην έκθεσή της σημειώνει ότι με τις διατάξεις δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διάταξη έχει ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή.


Σχολιάστε εδώ