Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

– Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που πέρασε ήταν… deja vu για την αγορά μας, αφού από την ώρα που οι δεικτοβαρείς μετοχές αδυνατούσαν να ορθοποδήσουν και οι τράπεζες περνούσαν τα δεινά τους, κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλό. Κι όσοι δηλώνουν απογοητευμένοι για το γεγονός πως σάλπισαν υποχώρηση ακόμα και τα κρατικόχαρτα -με τη ΔΕΗ να ηγείται των απωλειών- μάλλον δεν θυμούνται παρόμοιες καταστάσεις τις προηγούμενες εβδομάδες. Δυστυχώς, ακόμα το «σήμα» το δίνουν οι τράπεζες. Είτε για καλό είτε για κακό!

– Αποτέλεσμα της αδυναμίας των τραπεζών ήταν επί τριήμερο η… οδός Αθηνών να υπερθεματίζει στην πτώση, την ώρα που οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές διόρθωναν μεν, αλλά ήπια, και ο Γενικός Δείκτης να «φλερτάρει» με τις 2.200 μονάδες. Επίπεδο που θεωρητικά, για τον μέσο επενδυτή, δεν λέει και πολλά πράγματα, πλην όμως οι της τεχνικής ανάλυσης επαγγελματίες μας πληροφορούν πως τυχόν διάσπασή του επί σειρά συνεδριάσουν θα σημάνει την απαρχή ενός κύκλου ρευστοποιήσεων. Και δεν ξέρω πόσο περιθώριο έχει ακόμα η αγορά μας για… διόρθωση, καθώς ήδη έχει σπάσει τα συνήθη αρνητικά ρεκόρ της από πλευράς τζίρου και όγκου!

– Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές, εκτός φυσικά των τραπεζών, περιλαμβάνεται και η

ΔΕΗ, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον στα μεγάλα χαρτιά του 20άρη, αφού ο τζίρος τους κάθε άλλο παρά ικανοποιητικός ήταν εσχάτως και μπροστά μας υπάρχει ένας Αύγουστος (παραδοσιακά ρηχή η αγορά αυτήν την περίοδο), αλλά και ήδη ανακοινωθείσες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που θα «στεγνώσουν» ακόμα περισσότερο τις τσέπες των μεγάλων χαρτοφυλακίων που θα θελήσουν να κρατήσουν τα ποσοστά τους!

– Εφόσον πάντως συνεχισθούν οι πιέσεις για δύο – τρεις συνεδριάσεις ακόμα και με την προοπτική του Αυγούστου και της συνεπακόλουθης «ραστώνης», πολλά χαρτοφυλάκια θα ξανασκεφθούν την προοπτική της διακράτησης ρευστότητας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη πολλών τίτλων…

Ίδωμεν!


Σχολιάστε εδώ