Σε 50 χρόνια δεν θα υπάρχει Οικουμενικός Πατριάρχης Έλλην το γένος…

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπήκαμε σε… άβατα θέματα, συμφωνίες και συμβιβασμούς.

Χαιρόμεθα πάντως που το «ΠΑΡΟΝ» άνοιξε ένα καυτό θέμα ώστε να φωτισθούν τα συν και τα πλην, πριν δεχθούμε μια λύση που επί της ουσίας για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία δεν θα αποφέρει κανένα όφελος, αντίθετα θα οδηγήσει στον αφελληνισμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Δημοσιεύουμε την επιστολή του Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την απάντηση του κ. Μιχάλη Βάρδα.

«Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Στις 5 λήγοντος μηνός Ιουλίου, “Το Παρόν” φιλοξένησε επιστολή του κ. Μιχάλη Σ. Βάρδα, αναφερόμενη στο πολυσυζητούμενο τελευταίως θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στο γράμμα αυτό ο επιστολογράφος σας ασκούσε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την εμμονή της στο θέμα αυτό και θεωρούσε ότι η τυχόν εκ μέρους των τουρκικών Αρχών χορήγηση άδειας λειτουργίας της Σχολής θα ήταν δώρον άδωρον, αλλά και άκρως επικίνδυνο για την Ελλάδα. Ο κ. Βάρδας διατεινόταν ότι η Σχολή της Χάλκης υπήρχε για να επιμορφώνει κληρικούς προοριζόμενους να καλύπτουν μόνο τις ανάγκες των Ελληνορθόδοξων κοινοτήτων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Και προέβλεπε ότι μετά τη συρρίκνωση του ομογενούς στοιχείου στην Τουρκία, οι σπουδαστές της Χάλκης κατ’ ανάγκην δεν θα είναι πλέον Έλληνες, αλλά Σύροι, Αιγύπτιοι, Εβραίοι και Τούρκοι (δεν διευκρίνιζε όμως αν οι τελευταίοι θα είναι ιουδαίοι και μουσουλμάνοι το θρήσκευμα, εκτός αν έχει την εντύπωση ότι Ισλάμ και Ιουδαϊσμός είναι παρακλάδια της Ορθοδόξου Εκκλησίας!), οι οποίοι σε μερικές δεκαετίες θα κληθούν να επανδρώσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και έτσι “ο μελλοντικός (μουσουλμάνος το θρήσκευμα;!) Τούρκος Πατριάρχης” (sic), θα έχει το δικαίωμα να επηρεάζει και να καθορίζει τις τύχες των ελληνικών Μητροπόλεων της Κρήτης, του Αιγαίου και των λεγόμενων “Νέων Χωρών”.

Αντιπαρέρχομαι τους ανωτέρω ισχυρισμούς, που αν μη τι άλλο αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας. Ωστόσο, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η Σχολή της Χάλκης δεν είχε διόλου περιορισμένο τοπικό χαρακτήρα. Από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς της, το 1844, είχε μια οικουμενική διάσταση και μιά διορθόδοξη αποστολή, όπως και ο Θρόνος που την ίδρυσε. Σπούδασαν σ’ αυτήν όχι μόνο Πολίτες και Ίμβριοι, αλλά και εκατοντάδες Ελλαδικοί, Κύπριοι, Σέρβοι, Αιθίοπες, Αιγύπτιοι, Λιβάνιοι και Σύροι (αραβορθόδοξοι, όμως, και όχι μουσουλμάνοι!), πολλοί από τους οποίους ανέλαβαν Επισκοπικές, Αρχιεπισκοπικές και Πατριαρχικές έδρες στις χώρες τους, ενώ έτεροι αναδείχθηκαν επιφανείς πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι.

Το γράμμα αυτό είναι δηλωτικό της άγνοιας πολλών Νεοελλήνων όσον αφορά στη φύση, την πανορθόδοξη αποστολή και το διακόνημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των ιδρυμάτων του. Και είναι κρίμα, αλλά και επιζήμιο για το Γένος, να διοχετεύονται παρόμοιες αναλήθειες και κακεντρέχειες, τη στιγμή κατά την οποία βάλλεται πανταχόθεν το Φανάρι και κινητοποιούνται ουκ ολίγοι προκειμένου να επιβάλουν στην καθ’ ημάς Ανατολή μια “Νέα Τάξη Ορθοδόξων Πραγμάτων”.

Γενεύη, 27 Ιουλίου 2009

Δρ Γεώργιος Τσέτσης

Μ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου»

Διολισθαίνει…

«Αγαπητέ κύριε Κουρή,

Ευχαριστώ τον Μ. Πρωτοπρεσβύτερον του Οικουμενικού Πατριαρχείου δρα Γεώργιον Τσέτσην που θέλησε να σχολιάσει την επιστολή μου σχετικά με τη μη ενδεικνυόμενη -υπό τις παρούσες γεωπολιτικές προϋποθέσεις-

επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης (ΘΣΧ), που εδημοσιεύθη στο φύλλον της 5/7/2009 της έγκριτης εφημερίδος σας.

Αν ο δρ Τσέτσης είχε μελετήσει με την επιβαλλόμενη προσοχή το κείμενον αυτής αλλά και την παρέμβασή μου που φιλοξενήσατε 14 ημέρες αργότερα (“ΤΟ ΠΑΡΟΝ” της 19/7/2009), δεν θα είχε χρειασθεί να διολισθήσει σε άχρηστους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που απλώς δυσχεραίνουν τον εποικοδομητικό διάλογο.

Στη ΘΣΧ δεν πρόκειται, φυσικά, να σπουδάζουν… αλλόθρησκοι. Θα σπουδάζουν τον Λόγον του Θεού χριστιανοί αλλογενείς. Υπάρχουν εβραίοι το γένος πολίτες που είναι χριστιανοί κατά το θρήσκευμα. Υπάρχουν επίσης χριστιανοί Σύροι, Αιγύπτιοι και Τούρκοι. Η σύγχρονη Τουρκία, στα πλαίσια της στρατηγικής αναδιάταξης της Εγγύς Ανατολής, μπορεί ευχερώς να “εκχριστιανίσει” μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες τούρκους πολίτες και να τους αποστείλει για… ακαδημαϊκές σπουδές στη Χάλκη! Μήπως δεν έχει αποστείλει 120.000 εποίκους στη βόρεια Κύπρο;

Θα περίμενα από τον δρα Τσέτση να συμφωνήσει μαζί μου στη θλιβερή διαπίστωση ότι σε 50 χρόνια από σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν θα είναι Έλλην το γένος. Λυπούμαι που δεν το πράττει, αναλισκόμενος σε ήσσονος σημασίας αναφορές. Το Πατριαρχείο της Αντιοχείας χάθηκε για τον Ελληνισμό, πριν από 40 περίπου χρόνια. Σήμερα φαίνεται ότι δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις ικανές να αποτρέψουν τον εκτουρκισμό της “καθ’
ημάς Ανατολής” και του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας.

Μιχάλης Σ. Βάρδας»


Σχολιάστε εδώ