Σε εκλογική ετοιμότητα το ΚΚΕ

H εντεινόμενη εν μέσω θέρους εκλογολογία με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι θα προκαλέσει εκλογές την άνοιξη απασχολεί το ΚΚΕ, το οποίο μετά τις ευρωεκλογές δεν ανέστειλε στο παραμικρό τις πολιτικές του δραστηριότητες. Μάλιστα, η Α. Παπαρήγα οργώνει σχεδόν όλη την Ελλάδα σαν να διανύουμε προεκλογική περίοδο, ενώ το ίδιο κάνουν και τα άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Στον Περισσό εκτιμούν ότι βρισκόμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο και ως εκ τούτου θέλουν να κρατήσουν -στο μέτρο του δυνατού λόγω καλοκαιριού- σε ετοιμότητα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, πολύ περισσότερο αφού κάνουν την εκτίμηση ότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές υποτίμησαν προεκλογικά το εύρος της αποχής το οποίο έπληξε και το ΚΚΕ, που σημείωσε απώλεια 150.000 ψήφων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, γεγονός που δεν είναι συνηθισμένο σε έναν χώρο που φημίζεται για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του.

«Η έννοια πρόωρες εκλογές έχει χάσει τη σημασία της γιατί επί δύο σχεδόν χρόνια συζητάμε για εκλογές», είπε μέσα στην εβδομάδα η Α. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι στην ουσία «ζούμε σε προεκλογική περίοδο». Για το ΚΚΕ μια παρατεταμένη -έστω και άτυπη- προεκλογική περίοδος δεν ωφελεί το λαϊκό κίνημα, αφού καλλιεργεί την πεποίθηση ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός θα λυθούν μόνο στις κάλπες και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται καμία άλλη αντίδραση στην κυρίαρχη πολιτική.

Μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες πρέπει να εξαντληθεί στο μάξιμουμ η πίεση των εργαζομένων γιατί την επομένη των εκλογών δεν θα υπάρξει καμία λύση στα προβλήματα τους, τονίζουν τα στελέχη του ΚΚΕ και υπογραμμίζουν ότι μόνο με την ενίσχυση του κόμματός τους μπορεί να δημιουργηθεί μια θετική προοπτική για τον τόπο.

Το ΚΚΕ, διά στόματος Α. Παπαρήγα, πήρε θέση απέναντι στην τακτική του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές την άνοιξη με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η γραμματέας του κόμματος είπε δημόσια ότι «έχει βάση» η θέση τού -εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενου- συνταγματολόγου Δ. Τσάτσου πως αποτελεί ερμηνευτικό περίγελο του Συντάγματος η θέση του ΠΑΣΟΚ που λέει ότι δεν ψηφίζει Παπούλια πριν από τις εκλογές, αλλά θα ψηφίσει Παπούλια μετά τις εκλογές και με νέα κυβέρνηση.

Στο ΚΚΕ θεωρούν ότι πρόκειται για πολιτικό τερτίπι του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος του για τη με κάθε τρόπο αναρρίχησή του στην κυβέρνηση.

Ξεκαθαρίζουν ότι αυτή η επιλογή του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απαραίτητο να καταστρατηγεί το Σύνταγμα αλλά τονίζουν ξεκάθαρα ότι πρόκειται για ένα κόλπο που εγκλωβίζει τον λαό στην αυταπάτη ότι οι εκλογές και η αλλαγή ενδεχομένως κυβέρνησης θα επιλύσουν το πρόβλημα της χώρας.

Στον Περισσό έχουν στέρεη την πεποίθηση ότι είτε γίνουν τον Οκτώβριο οι εκλογές είτε συμφωνήσουν τα δύο κόμματα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο, το πολιτικό πρόβλημα της χώρας θα εξακολουθεί να υπάρχει όσο θα υπάρχει η πολιτική κυριαρχία του σημερινού πολιτικού σκηνικού.

Εκτιμώντας ότι σε μια προεκλογική περίοδο όπου θα κυριαρχεί το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η πόλωση θα φτάσει στα ύψη, συμπιέζοντας τα μικρότερα κόμματα. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του πριμοδοτεί τον αποπροσανατολισμό, την κινδυνολογία και τα τρομοκρατικά διλήμματα. Μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές, τονίζουν στελέχη του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ θα κατέλθει με το τρομοκρατικό δίλημμα: «Δώστε μου αυτοδυναμία να κυβερνήσω», ενώ το ίδιο δίλημμα θα θέτει και η ΝΔ με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές σε μια περίοδο που διανύουμε οικονομική κρίση και ο τόπος χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ έχει διαχρονικά ξεκάθαρη θέση και δεν εμπλέκεται σε σενάρια μετεκλογικών κυβερνητικών συνεργασιών και έτσι τα στελέχη του δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι από τις κάλπες -όποτε αυτές και αν στηθούν- πρέπει να προκύψει ένα ισχυρό ΚΚΕ και μια όσο γίνεται πιο αδύναμη κυβέρνηση, που δεν θα μπορεί να σταθεί και θα δυσκολεύεται να παίρνει σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα.


Σχολιάστε εδώ