Πόκερ για δύο

Έτσι θα πάμε έως τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός θα κινείται δραστήρια στο επικοινωνιακό πεδίο, αναζητώντας μια ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για να στήσει κάλπες – κι αν αυτή δεν προκύψει, τότε νομοτελειακά θα φθάσει στον Φεβρουάριο, προσδοκώντας να αποδοκιμάσει ο κ. Παπούλιας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ώστε ο ίδιος να δώσει την εκλογική μάχη από ισχυρή επικοινωνιακή θέση. Τα άλλα που λέγονται, ότι ενδιαφέρεται να διαχειριστεί την ήττα και στοχεύει σε μικρή ήττα, δεν ταιριάζουν σε πρωθυπουργό και δεν ταιριάζουν ούτε στο προφίλ του Καραμανλή. Έτσι, λοιπόν, θα πάμε μέχρι τις κάλπες, εκτός κι αν το «τυχαίο γεγονός» της ιστορικής διαδικασίας τινάξει τα σχέδια επί χάρτου στον αέρα.

• Από την άλλη, ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν ως δυνάμει πρωθυπουργό, θα ρίξει το βάρος του στην τόνωση της κυβερνησιμότητας του κόμματός του και του ίδιου, οπότε αναγκαστικά θα στραφεί προς την παραγωγή κυβερνητικών θέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θα εξορκίζει κάθε σημάδι εσωστρέφειας και κάθε απρόοπτο τύπου «Τσάτσου». Το κρίσιμο και καθοριστικό διάστημα για τον κ. Παπανδρέου θα έρθει με το έμπα του φθινοπώρου, καθότι τότε από τη μια τα της «νέας γρίπης» και από την άλλη τα επερχόμενα διαρθρωτικά ή εισπρακτικά μέτρα θα επιβάλλουν τακτική νέου τύπου, καθότι σε συνθήκες έντονης κοινωνικής και οικονομικής ανασφάλειας οι πολιτικές συντεταγμένες μετακινούνται.

•Το γεγονός ότι η ΝΔ τον Σεπτέμβρη θα βρίσκεται στο μέσον της δεύτερης συνταγματικής θητείας της δυσκολεύει αντικειμενικά τα περιθώρια κινήσεων του πρωθυπουργού, ενώ αντίθετα διευκολύνει τις κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως έχουμε συχνά τονίσει, κάθε ομάδα εξουσίας στο μέσον της δεύτερης θητείας της υφίσταται τη μεγαλύτερη φθορά της διακυβέρνησης. Γι’ αυτό και κανένας πρωθυπουργός μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να πάρει τρίτη συνεχόμενη νίκη σε εθνικές εκλογές.

ΥΓ.: Τον Αύγουστο θα απουσιάσουμε οπότε η στήλη θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο, με το έμπα των πολιτικών εξελίξεων.


Σχολιάστε εδώ