Πρόστιμα 4.880.920 ευρώ στο καρτέλ διακίνησης ξενόγλωσσων βιβλίων

Ύστερα από έξι χρόνια διασκέψεων, ερευνών, διαβουλεύσεων και ελέγχων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δικαίωσε την εταιρεία διακίνησης και εμπορίας βιβλίων Μαρία Φλωρά ΕΠΕ, που είχε καταγγείλει για αθέμιτο ανταγωνισμό την εταιρεία Απόλλων ΑΕ, στην οποία επέβαλε βαρύτατες ποινές όχι μόνο για τα καταγγελλόμενα αλλά και για τη δημιουργία καρτέλ με άλλη εταιρεία, την Ευσταθιάδης Group AE! Το θέμα είχε αποκαλύψει το «Π» και είχε πρώτο αναφέρει τις επιπτώσεις που θα είχε στην αγορά.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά την καταγγελία της Μ. Φλωρά ΕΠΕ διερεύνησε το κύκλωμα εμπορίας ξενόγλωσσων βιβλίων και ανακάλυψε την ύπαρξη καρτέλ μεταξύ των δύο προαναφερόμενων εταιρειών (Απόλλων και Ευσταθιάδης), γεγονός που συνιστά και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Έτσι, τιμώρησε με βαρύτατα πρόστιμα τις δύο εταιρείες, με 2.714.374,76 ευρώ την πρώτη και με 2.166.546,76 ευρώ τη δεύτερη και με ασφαλιστικούς όρους για να μην επαναλάβουν την παρανομία τους. Η απόφαση της Επιτροπής ειδικότερα αναφέρει:

1) Οι εταιρείες Απόλλων ΑΕ και Ευσταθιάδης Group AE οφείλουν να παύσουν άμεσα και να παραλείπουν στο μέλλον πρακτικές που συνιστούν κατάχρηση συλλογικής δεσπόζουσας θέσης, όπως αυτή έτυχε περιγραφής στο σκεπτικό της παρούσας. Οι καθ’ ων οφείλουν να λάβουν όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη του αποτελέσματος της ισότιμης μεταχείρισης όλων των χονδρεμπόρων και βιβλιοπωλείων.

2) Την επιβολή προστίμου σε καθεμία των εταιρειών Απόλλων ΑΕ και Ευσταθιάδης Group AE για την κατάχρηση της συλλογικής δεσπόζουσας θέσης ως εξής:

α) Στην εταιρεία Απόλλων ΑΕ πρόστιμο ποσού 2.714.374,76 ευρώ για τα έτη παράβασης 2002 – 2006 και

β) Στην εταιρεία Ευσταθιάδης Group AE πρόστιμο ποσού 2.166.546,76 ευρώ για τα έτη παράβασης 2002 – 2006.

3) Επαπειλείται χρηματική ποινή ύψους τριών χιλιάδων πεντακοσίων (3.500) ευρώ σε καθεμία των καθ’ ων για την περίπτωση μη συμμόρφωσης, για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης με την απόφαση μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος συμμόρφωσης σε περίπτωση συνέχισης ή επανάληψης της παράβασης.

4) Την επιβολή στην εταιρεία Ευσταθιάδης προστίμου δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000) σύμφωνα με τα όσα

ορίζει το άρθρο 25 παρ. 2 του Ν. 703/77 για παροχή ανακριβών στοιχείων στη ΓΔΑ.

Και έπεται συνέχεια

Τις αμέσως επόμενες μέρες όμως θα

υπάρξει και συνέχεια στο θέμα, καθώς η Επιτροπή θα εκδώσει και νέα (καταδικαστική, όπως λέγεται) απόφαση κατά των δύο εταιρειών για σύναψη παράνομων συμβάσεων με ξένους οίκους έκδοσης βιβλίων. Οι συμβάσεις αυτές είχαν τον όρο ότι οι δύο ελληνικές εταιρείες θα πουλάνε τα βιβλία των ξένων οίκων μόνο στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό, κάτι που αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία επιδιώκει πλουραλισμό και όσο το δυνατόν απλούστερες διαδικασίες στη διακίνηση και στην πώληση βιβλίων.


Σχολιάστε εδώ