Πούλησαν «φιλέτο» σε… οδοκαθαριστή!

Την υπόθεση της πώλησης των ακινήτων από τον στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου και διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας κ.

Αντώνη Ζαμπέλη είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» πριν από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με το δημοσίευμά μας («Το deal με τα ασημικά της Εκκλησίας», 19/7/2009) «οι άνθρωποι της Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας είχαν προχωρήσει στην πώληση ακινήτων μεγάλης αξίας σε παραθαλάσσια περιοχή του Λεκανοπεδίου της Αττικής, βάζοντας στα ταμεία της Εκκλησίας αρκετά εκατομμύρια ευρώ». Τότε ρωτούσαμε πώς είναι δυνατόν να πωλούνται, με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Ιερώνυμου, ακίνητα της Εκκλησίας με πολύ μεγάλη αξία, τα οποία επί των ημερών του Μακαριστού Χριστόδουλου η ΕΚΥΟ τα κρατούσε «με νύχια και με δόντια» με δικαστικούς αγώνες. Και σήμερα, όπως αποκαλύφθηκε, πωλήθηκαν εν μια νυκτί έναντι τιμήματος λίγο υψηλότερου από την αντικειμενική αξία, σε μια περιοχή που η εμπορική αξία των ακινήτων είναι στα ύψη! Έντονη είναι επίσης η φημολογία ότι την αξία του συγκεκριμένου ακινήτου την εκτίμησε εταιρεία real estate, στην οποία εργαζόταν στο παρελθόν ο κ. Ζαμπέλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα προκάλεσε το ενδιαφέρον και άλλων ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν σημαντικές «λεπτομέρειες» της πώλησης, που αν μη τι άλλο προκαλούν πολλά ερωτήματα, στα οποία θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Ιερώνυμος και οι συνεργάτες του.

Αναπάντητα ερωτήματα

Η πώληση του ακινήτου έγινε στα μέσα Ιουνίου (την ημέρα της γιορτής του Αρχιεπισκόπου) στον 4ο όροφο του κτιρίου της Συνόδου, όπου στεγάζεται η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών

(ΕΚΥΟ), και μάλιστα σε άνθρωπο που είχε δικαστική αντιπαλότητα με την Εκκλησία, καθώς θεωρούνταν καταπατητής. Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπούσε ο διευθυντής της ΕΚΥΟ κ. Αντώνης Ζαμπέλης, ενώ ο αγοραστής ήταν ένας δημοτικός υπάλληλος με ειδικότητα… οδοκαθαριστή! Το περίεργο, που δεν προκάλεσε απορία στους ανθρώπους της Εκκλησίας (αν και, όπως λέγεται, ο κ. Ζαμπέλης είναι άνθρωπος της «αγοράς» και γνωρίζει καλά τον χώρο του real estate), ήταν η ιδιότητα του αγοραστή. Δικαιολογημένα απορεί κάποιος πώς ένας δημοτικός υπάλληλος με τον μισθό των 1.300 ευρώ τον μήνα μπορεί να συγκεντρώσει το αμύθητο ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για την αγορά του ακινήτου! Πώς η Εκκλησία της Ελλάδος προχώρησε στην πώληση ενός ακινήτου τόσο μεγάλης αξίας χωρίς να γνωρίζει από πού προέρχονται τα χρήματα; Κανένας δεν αναρωτήθηκε πώς ένας δημοτικός υπάλληλος διέθεσε το ποσόν των 14 εκατομμυρίων ευρώ; Και ακόμη και αν ο αγοραστής είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει το ακίνητο, γιατί η ΕΚΥΟ το πούλησε σε έναν άνθρωπο με τον οποίο μέχρι πριν από λίγους μήνες βρισκόταν στα δικαστήρια, αφού τον θεωρούσε καταπατητή; Η αντιδικία μεταξύ της Εκκλησίας και του συγκεκριμένου προσώπου είχε μεταφερθεί στις δικαστικές αίθουσες επί των ημερών του Μακαριστού Χριστόδουλου, όταν διευθυντής της

ΕΚΥΟ ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Πυλαρινός. Τότε οι δικαστικές αποφάσεις είχαν βγει υπέρ της Εκκλησίας. Γιατί λοιπόν τόσα χρόνια μετά η Εκκλησία προχώρησε στην εις βάρος της «συμβιβαστική» εκποίηση, αφού το ακίνητο θα κατέληγε ούτως ή άλλως στα χέρια της; «Ο καταπατητής είχε ασκήσει αίτηση αναίρεσης. Αφού το οικόπεδο ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε οριστικά με δικαστική απόφαση στην Εκκλησία γιατί έδειξαν τέτοια σπουδή να το πουλήσουν στον καταπατητή; Θα μπορούσαν να το πουλήσουν αργότερα με ανοικτό διαγωνισμό σε όποιον άλλον ενδιαφερόταν, και μάλιστα σε πολύ υψηλότερη τιμή, προς όφελος της Εκκλησίας», λέει πρώην στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών της Συνόδου.

«Θαύμα» με την τιμή

του οικοπέδου

Ο κ. Ζαμπέλης, όπως λένε συνεργάτες του, είχε την εξουσιοδότηση της Ιεράς Συνόδου και της ΕΚΥΟ να προχωρήσει στην πώληση του συγκεκριμένου οικοπέδου στη θέση Λιμανάκι Μαλτσινιώτη του Δήμου Βουλιαγμένης. Ωστόσο, όπως ψιθυρίζεται στους διαδρόμους της Συνόδου, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος ούτε ο αρμόδιος για τα οικονομικά της Εκκλησίας μητροπολίτης Ιωαννίνων γνώριζαν τις άλλες «λεπτομέρειες» που ακολούθησαν της πώλησης. Ότι δηλαδή αμέσως μετά την αγορά του ακινήτου από τον δημοτικό υπάλληλο, η

ΕΚΥΟ ευγενώς… παραχώρησε τα γραφεία της για να πουλήσει με τη σειρά του ο δημοτικός υπάλληλος το ακίνητο σε τρεις εταιρείες με έδρα την Κύπρο, σε ακόμη μεγαλύτερη τιμή! Η νέα αγοραπωλησία έγινε μερικά λεπτά αργότερα, και πάλι στο γραφείο του κ. Ζαμπέλη, και το ακίνητο που είχε μόλις πωληθεί έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ άλλαξε χέρια και βρέθηκε στην κατοχή των κυπριακών εταιρειών έναντι 15,5 εκατομμυρίων ευρώ! Εν ολίγοις, οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου θα μπορούσαν να βάλουν στα ταμεία της Εκκλησίας επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως όχι μόνο δεν έβαλαν, αλλά επέτρεψαν να γίνει η «αδικία» σε βάρος της Εκκλησίας μέσα στο γραφείο τους! Το άλλο αξιοπερίεργο είναι ότι οι δύο διαδοχικές πωλήσεις του ακινήτου στη Βουλιαγμένη συνδέονται τόσο στενά όσο δεν γίνεται! Να σημειωθεί ότι οι επιταγές με τις οποίες πλήρωσαν οι εκπρόσωποι των κυπριακών εταιρειών τον δημοτικό υπάλληλο ήταν αυτές που νωρίτερα είχε δώσει ο δημοτικός υπάλληλος στην Εκκλησία της Ελλάδος για να αγοράσει την έκταση- «φιλέτο»…

Όπως αναφέρει σε στενούς του συνεργάτες ο κ. Ζαμπέλης, κινήθηκαν σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Ο ίδιος ακολούθησε, όπως λέει, τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και της ΕΚΥΟ, και δηλώνει στον στενό του κύκλο ότι ο Αρχιεπίσκοπος του έχει πει ότι απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του και «να συνεχίσει κανονικά το έργο του». Οι μητροπολίτες πάντως δείχνουν ανήσυχοι για τις εξελίξεις και δηλώνουν ότι θα θέσουν το θέμα κατά τη σύγκληση της Συνόδου της ιεραρχίας τον προσεχή Οκτώβριο. Λένε, εξάλλου, ότι τους προηγούμενους μήνες έχουν γίνει και άλλες δυο τρεις πωλήσεις ακινήτων από την ΕΚΥΟ για τις οποίες δεν έχουν καμία ενημέρωση. «Δεν ξέρω αν πείστηκαν οι συνοδικοί αρχιερείς και ο Αρχιεπίσκοπος. Ωστόσο αυτές οι συναλλαγές δεν ταιριάζουν στην πρακτική της Εκκλησίας και πρέπει να δοθούν δημόσια πειστικές και σοβαρές απαντήσεις γι’ αυτές τις αγοραπωλησίες, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις», λέει μητροπολίτης της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ερωτήματα προκαλεί επίσης η ταυτόχρονη (με τη δημοσιοποίηση της πώλησης του ακινήτου στη Βουλιαγμένη) αποπομπή του νομικού συμβούλου του Αρχιεπισκόπου, Αργ. Πετρόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πετρόπουλος διαφώνησε με τον τρόπο πώλησης του επίμαχου ακινήτου από την ΕΚΥΟ, υποστηρίζοντας ότι δεν ακολουθείται η απαιτούμενη διαδικασία. Το περίεργο είναι ότι με απόφαση του Αρχιεπισκόπου απομακρύνθηκε από την ομάδα των συνεργατών του με συνοπτικές διαδικασίες. Κάτι που, όπως όμως πληροφορεί συγγενικό πρόσωπο του κ. Πετρόπουλου, δεν θα το αφήσει να περάσει στο ντούκου…


Σχολιάστε εδώ