Ποιους εξυπηρετεί η καταστροφή των αρχείων του ΕΣΡ;

Το ΕΣΡ με επιμονή κατάφερε, ως φαίνεται, να πείσει το υπουργείο Εσωτερικών και να διατηρήσει την επίμαχη διάταξη στο πολυνομοσχέδιό του. Πρόκειται για το άρθρο 54, το οποίο έχει τίτλο «Καταστροφή των αρχείων του ΕΣΡ» και η ύπαρξή του κατεγράφη σε ρεπορτάζ του «Π» στο τέλος Ιουνίου.

Στο άρθρο αναφέρεται ρητά πως «η ολομέλεια του ΕΣΡ μπορεί να αποφασίσει» πως «σε περίπτωση ματαίωσης της διαδικασίας αδειοδότησης τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού», ή και των πιστοποιητικών διαφάνειας, είναι υποχρεωμένο εντός εύλογου χρόνου να επιστρέψει τους φακέλους στους αιτούντες ή στους πληρεξουσίους.

Αν όμως παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, επιτροπή που ορίζεται από τον πρόεδρο του ΕΣΡ καταστρέφει ή πολτοποιεί τα έγγραφα των αδειοδοτήσεων και τα πιστοποιητικά διαφάνειας. Το συμβούλιο προχώρησε, για το σκέλος των φακέλων αδειοδότησης, σε μια επιμέρους διευκρίνιση, δηλώνοντας πως έχει

μόνο τους φακέλους των αιτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών του 2003, όμως η σχετική διάταξη που ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο μιλάει για δυνατότητα ολικής καταστροφής των αρχείων του οργάνου, όπως επίσης και των επίμαχων πιστοποιητικών διαφάνειας!

Είναι προφανές πως πρόκειται για ουσιαστικό ζήτημα δημοκρατίας, καθώς σε μια εποχή όπου η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει τη διάσωση του έντυπου υλικού, το ΕΣΡ δείχνει αξιοθαύμαστη επιμονή για τους φακέλους των πιστοποιητικών διαφάνειας που αφορούν τον Άκτωρα, την Altec, την Intrasoft, τις επιχειρήσεις του ομίλου Βαρδινογιάννη και όποιες άλλες ελέγχθησαν από το συμβούλιο.

Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει την παραχώρηση των αρχείων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αν υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας χώρου, ενώ τόσο η Βουλή, όσο και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο θα μπορούσαν να εμπλακούν στη διαδικασία. Εναντίον της καταστροφής των αρχείων τάχθηκαν οι Νίκος Κωνσταντόπουλος και Φ. Κουβέλης.


Σχολιάστε εδώ