Περίεργες τράμπες και παρασκήνιο για τη στελέχωση του ΣΕΕΣ

Μεγάλα κόλπα παίζονται γύρω από τη στελέχωση του φορέα παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Και ναι μεν η διοίκηση των ΕΛΠΕ (Χριστόδουλου / Κωστόπουλου και του γενικού διευθυντή Μιχ. Μυριάνθη) έχει προτείνει στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) έναν κατάλογο 40-45 ατόμων για να επιλέξει περίπου 20, όμως άλλες είναι οι βουλές του προέδρου του ΣΕΕΣ, του γνωστού κ. Μωυσή, που από εποχής Κωνσταντίνου Καραμανλή εξακολουθεί να παραμένει στο προσκήνιο παρά τα χρονάκια του.

Σύμφωνα με καλές πληροφορίες, προορίζει ως επικεφαλής τον άλλο συνταξιούχο, τον κ. Κονοφάγο, γιο του μακαρίτη υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας του Καραμανλή, ο οποίος θα επιλέξει αυτούς που θα προσληφθούν και λειτουργεί ως… παραγιός του Μωυσή. Πρόκειται δηλαδή για… νεκρανάσταση και για περίεργες τράμπες.

Και αυτό έρχεται να ενισχύσει το γεγονός ότι μεταξύ των προτεινομένων είναι και ο πρώην Δ1 στην έρευνα υδρογονανθράκων κ. Δημήτριος Ευγένιος, ο οποίος είχε απομακρυνθεί από τη θέση του τα τελευταία 5 χρόνια. Ο κ. Ευγένιος είχε διαχειριστεί τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων το 1997 – 2002, ο οποίος, αν και ξεκίνησε καλά, κατέληξε σε φιάσκο με την απομάκρυνση των αναδόχων χωρίς να ολοκληρώσουν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους, με συνέπεια σημαντική ζημία του Δημοσίου.

Μάλιστα είχε κατηγορηθεί ότι με μεθοδεύσεις αποδέχθηκε εισήγηση των εταιρειών με την οποία μετατράπηκε η υποχρέωσή τους για εκτέλεση βαθιάς γεώτρησης 5.000 μ. σε δύο αβαθείς γεωτρήσεις 2Χ2.500 μ. Μπορεί η «εξίσωση» 2Χ2.500 μ. = 5.000 μ. να είναι σωστή και να εξαπατήθηκαν οι ανίδεοι του υπουργείου Ανάπτυξης και των ΕΛΠΕ, αλλά το αποτέλεσμα σε υποχρέωση επενδύσεων ήταν 1Χ5.000 μ. = 50 εκατ. δολ. και 2Χ2.500 μ. = 8 εκατ. δολ. Με την πράξη του αυτή ζημίωσε το Δημόσιο τουλάχιστον 40 εκατ. δολ. και άφησε τις περιοχές ανεξερεύνητες! Σημειώνουμε ότι η εταιρεία Enterprise Oil κέρδισε τον διαγωνισμό με την πρότασή της για ερευνητικό πρόγραμμα με γεώτρηση 5.000 μ.

Ο ίδιος άνθρωπος το 1999 είχε μεθοδεύσει την απευθείας παραχώρηση των περιοχών εκμετάλλευσης του Πρίνου, χωρίς διαγωνισμό και κατά παράβαση του Ν. 2289/95 και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, σε ιδιώτες μεταξύ των οποίων και ο κουμπάρος του.

Βοηθός του στα παραπάνω ήταν ο Νικόλαος Ρούσσος, διευθυντής ερευνών, ο οποίος φιγουράρει στη λίστα των υποψηφίων για τον φορέα υδρογονανθράκων και ο οποίος είχε εισηγηθεί στον κ. Ευγένιο τα τεχνικά στοιχεία των εισηγήσεών του.

Σημειώνουμε ότι για την παραχώρηση του Πρίνου στους τρεις ιδιώτες προηγήθηκε εισήγηση των Ευγένιου / Ρούσσου ότι ο Πρίνος δεν είχε πλέον αποθέματα και θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ήταν τότε 1999 και σήμερα, μετά δέκα χρόνια, ακόμα ο Πρίνος παράγει 1.300 βαρέλια την ημέρα αποφέροντας κέρδη στους μετόχους του.


Σχολιάστε εδώ