Παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής αξιόποινων πράξεων υπουργών

Σύμφωνα με τα προτεινόμενα, οι αξιόποινες πράξεις υπουργών παραγράφονται σε διάστημα έξι ετών από την τέλεσή τους αντί των πέντε που ισχύει σήμερα. Η πρόβλεψη αυτή έρχεται ωστόσο σε αντίθεση με το άρθρο 86 του Συντάγματος που προβλέπει ότι το αξιόποινο των πράξεων των υπουργών εξαλείφεται με το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης, αν μέχρι τότε η Βουλή δεν έχει αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά υπουργού.

Στο προσχέδιο που έστειλαν ωστόσο οι υπουργοί στον πρόεδρο της Βουλής και θα συζητηθεί στην επιτροπή Θεσμών στις 25 Αυγούστου, με την επανέναρξη των εργασιών του Β΄ θερινού τμήματος, προβλέπεται, όπως είχε γράψει το «Π» την περασμένη Κυριακή, ότι η εμπλοκή της Βουλής δεν θα είναι καθοριστική στην εξέλιξη της εκάστοτε υπόθεσης.

Για την ακρίβεια προβλέπει την παραπομπή των δικογραφιών που αποστέλλονται στη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο που θα αποτελείται από έναν αεροπαγίτη και δύο προέδρους Εφετών οι οποίοι θα ορίζονται με απόφαση του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου. Το συμβούλιο θα γνωμοδοτεί εάν από τα στοιχεία που προκύπτουν πιθανολογείται η ποινική ευθύνη υπουργού.

Η σχετική γνωστοποίηση προκάλεσε ωστόσο την αντίδραση του Ευάγγ. Βενιζέλου ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση πρόχειρη, ατελή και συνταγματικά ανεφάρμοστη και επανέλαβε τη δική του πρόταση να συγκροτείται εξαταστική ή προανακριτική επιτροπή που θα αναθέτει τη διενέργεια προανακριτκών πράξεων σε τριμελές δικαστικό όργανο εκλεγμένο με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 από την ολομέλεια, η οποία θα έχει και την αρμοδιότητα της τελικής απόφασης σχετικά με την παραπομπή.


Σχολιάστε εδώ