Ο «προεδρικός περίγυρος» και ο ανταγωνισμός για πόστα

Νέες τάσεις εσωστρέφειας αναπτύσσονται -και το τελευταίο διάστημα τείνουν να οξυνθούν- στο ΠΑΣΟΚ, όπου πέραν της εξόφθαλμης διαστάσεως απόψεων και τοποθετήσεων όσον αφορά τη διαχείριση αυτών που ανέκυψαν από γνωματεύσεις συνταγματολόγων, επικρατεί κατάσταση νευρικότητας μεταξύ στελεχών για την κατανομή προεκλογικών ρόλων και βεβαίως μετεκλογικών «απολαβών».

Όπως ανέφεραν παράγοντες προσκείμενοι στην Ιπποκράτους, έρπει έκδηλη δυσφορία συγκεκριμένων στελεχών «πρώτης γραμμής», που θεωρούν ότι παραγκωνίζονται από νέα, τα οποία και αποτελούν τον νέο «προεδρικό περίγυρο» όπου και διαμορφώνονται οι κορυφαίες αποφάσεις. Των οποίων και απλώς γίνονται τελικά κοινωνοί, χωρίς να μετέχουν άμεσα και ουσιαστικά στη διαμόρφωσή τους.

Αποκαλύπτεται ότι υπήρξαν και κάποιες τριβές, ενώ η δυσφορία ορισμένων εκδηλώνεται πιο ανοικτά, ώστε αυτής να έχει καταστεί κοινωνός και ο κ. Παπανδρέου. Ο οποίος όμως «έχει καταλήξει σε οριστικές επιλογές με ανανεωτικές κατευθύνσεις», όπως ανέφεραν οι ίδιοι καλά πληροφορημένοι κομματικοί παράγοντες στο «ΠΑΡΟΝ».

Μερικοί βιάζονται πέραν του δέοντος, προχωρώντας ακόμη και στη διανομή χαρτοφυλακίων, με την έννοια της διαμορφώσεως «κυβερνητικής δυναμικής» από το κόμμα του οποίου ο πρόεδρος θεωρείται «δυνάμει πρωθυπουργός». Είναι δε χαρακτηριστικά όσα συμβαίνουν στο κρίσιμο πόστο της οικονομίας, όπου κάποιοι προσπαθούν να διεμβολίσουν την αρμόδια γι’ αυτά τα ζητήματα Λούκα Αρσένη.

«Τουλάχιστον τρεις ερίζουν για το πόστο», ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να συντηρήσει κάποιες ισορροπίες μεταξύ νέων και παλαιότερων. Φαίνεται όμως ότι επί επιπέδου στενών συνεργατών της ηγεσίας έχουν ήδη διαμορφωθεί συναφείς αποφάσεις, που διέπονται από ανανεωτικές αντιλήψεις και επομένως ανάλογες επιλογές.

Κι αυτά ενώ δεν αποκρύπτονται οι διαφορές όσον αφορά ζητήματα πολιτικής τακτικής, όπως είναι η μεθόδευση και τελικά πρόκληση πρόωρων εκλογών. Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαφοροποιείται άμεσα και διά της σιωπής του να υποδηλώνει διαφωνία ως προς τη διαχείριση αυτών των εξελίξεων.

Γι’ αυτό άλλωστε, κι ενώ υπήρξε τέτοιος σάλος μετά τις τοποθετήσεις Τσάτσου και Κασιμάτη, ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να πει οτιδήποτε για το ζήτημα, ενώ είναι ο καθαυτό αρμόδιος και κυρίως ο επαΐων λόγω επιστημονικής καταρτίσεως και ειδικότητος. Κι αυτό έχει ενοχλήσει τον Παπανδρέου που θα ήθελε να αποδοκιμάσει την παρέμβαση του Τσάτσου. Επιτελείς του (του επικοινωνιακού κυρίως κύκλου) επέμεναν σε αυστηρότερη διαχείριση των πραγμάτων, προκειμένου ν’ αποτραπούν φυγόκεντρες τάσεις από διαφωνούντα στελέχη.

Στο αμέσως επόμενο πάντως διάστημα θα ξεκαθαρισθούν πολλά, ενώ από πλευράς του ο κ. Παπανδρέου, αν και δυσαρεστημένος, ακολουθεί «πυροσβεστική τακτική» για ν’ αποφευχθούν απρόβλεπτα.


Σχολιάστε εδώ