Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Παράνομες προσλήψεις δεκατριών συνταξιούχων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ως αγρονομικών διευθυντών στη νεοσύστατη Ελληνική Αγροφυλακή καταγγέλλει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. Ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών να καταθέσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης διορισμού τους και συγκεκριμένα τα πρακτικά του συμβουλίου, τους τίτλους σπουδών και τα λοιπά προσόντα τους σύμφωνα με τα οποία έγινε η επιλογή τους, κατά παράλειψη του αστυνομικού διευθυντή ε.α. Καλογιαννάκη Νικήτα, του οποίου τα προσόντα τονίζει ότι σκοπίμως αγνοήθηκαν.

>Ιδιαίτερα οξυμμένα θεωρεί τα προβλήματα των μεταποιητικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου. Προτείνει να υιοθετηθούν μερικά από τα μέτρα τα οποία αποτελούν και αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιείται στη μεταποίηση, όπως η ενίσχυση της ρευστότητας, η άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους, η παροχή ενισχύσεων και κινήτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, η εκπόνηση ειδικού προγράμματος στήριξης, η θεσμοθέτηση προγράμματος παρόμοιου του ΤΕΜΠΜΕ και η αποτελεσματικότερη λειτουργία του επενδυτικού νόμου.

>Ληστρικές πρακτικές τραπεζών επιβαρύνουν με τεράστια ποσά τους δανειολήπτες, τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και το ελληνικό Δημόσιο, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς αν σκοπεύουν να διεκδικήσουν δικαστικά τα χρήματα με τα οποία επιβαρύνθηκε το Δημόσιο και ο ΟΕΚ από την πρακτική των τραπεζών, αν θα αναζητηθούν ευθύνες από τις διοικήσεις του ΟΕΚ -τωρινή και προηγούμενες- για την επιβάρυνση του Οργανισμού προς όφελος των τραπεζών και σε ποια μέτρα θα προχωρήσουν ώστε να προστατευτούν οι δανειολήπτες, ο ΟΕΚ και το ελληνικό Δημόσιο από αυτές τις παράνομες πρακτικές.

>Υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο το Κέντρο Υγείας στην Ορεστιάδα, που αποτελεί και τον προθάλαμο από τα βόρεια Βαλκάνια, τόσο σε συντήρηση των κτιριακών υποδομών, όσο και σε ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι εργαζόμενοι σε συνεχείς κινητοποιήσεις, αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Ανδριοπούλου.

>Την ώρα που παραδίδονται νέα ασθενοφόρα στα νησιά των Κυκλάδων, οι οδηγοί των νεοαποκτηθέντων ασθενοφόρων του Νοσοκομείου της Σύρου καλούνται ελλείψει διασωστών, χωρίς καμία εκπαίδευση, να συμμετέχουν στη διακομιδή των ασθενών! Το θέμα φέρνει στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη, που ζητά άμεση διευθέτηση στο ζήτημα της διακομιδής ασθενών, σε καθεστώς νομιμότητας και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής.

>Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται αυτήν την περίοδο σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, καθώς αρκετές μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης. Υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις της ΝΔ σχετικά με την αύξηση των κλινών ΜΕΘ ώστε σταδιακά να φτάσουμε στα επίπεδα της ΕΕ και ερωτά τον υπουργό Υγείας αν ισχύει η πληροφορία ότι -δεδομένης της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ- σκοπεύει να προχωρήσει στη λύση να εξυπηρετούνται ασθενείς με αναπνευστήρες και εκτός MEΘ με την προμήθεια αποθέματος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και με δεδομένα τα μέτρα που λαμβάνονται για τον νέο ιό της γρίπης.

>Προκλητικό και αδικαιολόγητο χαρακτηρίζει τον περιορισμό της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Γραμματικού Αττικής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Συγκεκριμένα, μετά τα γεγονότα που συγκλόνισαν το Γραμματικό κατά την απόπειρα έναρξης εργασιών για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή, υπάρχει καθημερινή ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που έχουν αποκλείσει όχι μόνο την έκταση των 517,3 στρεμμάτων όπου έχει οριοθετηθεί η κατασκευή, αλλά και έκταση δύο χιλιομέτρων περιμετρικά της εν λόγω έκτασης. Ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών βάσει ποιου νομικού πλαισίου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία και η κίνηση περιμετρικά της έκτασης που έχει χωροθετηθεί για την κατασκευή ΧΥΤΑ και αν προτίθεται να απομακρύνει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να αποφευχθούν απρόβλεπτες εξελίξεις, διενέξεις και συγκρούσεις.

>Παρανομίες και αυθαίρετες κομματικές μετατάξεις στα τελωνεία, με προτεραιότητα συγγενών, συνεργατών και συμβούλων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Μιχάλη Καρχιμάκη. Αναφέρουν ότι η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, που αδυνατεί εδώ και πέντε χρόνια να καταρτίσει έστω και έναν αξιόπιστο Προϋπολογισμό, αναδεικνύεται ιδιαίτερα ικανή στο να εφευρίσκει «κενά», τα οποία καλύπτει με μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου προς ικανοποίηση συγγενικών και κομματικών αιτημάτων.

>Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την απομάκρυνση των χημικών αποβλήτων και των πετρελαιοειδών που μόλυναν μέχρι και το πόσιμο νερό στη Μακρινίτσα Βόλου και διέρρευσαν λόγω έλλειψης επαρκών μέτρων προστασίας σε δεξαμενή αποθήκευσης χημικών αποβλήτων και πετρελαιοειδών, στη μονάδα Ραντάρ του Πηλίου της Ελληνικής Αεροπορίας, ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.

>Τις ελλείψεις στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ρεθύμνου επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Λαμπίρης, με αφορμή τα πρώτα κρούσματα της νέας γρίπης που νοσηλεύτηκαν εκεί. Όπως αναφέρει, η Παθολογική Κλινική κινδυνεύει με κλείσιμο λόγω έλλειψης γιατρών, πρόβλημα που καθίσταται σήμερα ακόμη οξύτερο, τη στιγμή που αναμένεται σημαντική επιβάρυνσή της λόγω της εξαπλούμενης γρίπης, ενώ και η Παιδιατρική και η Πνευμονολογική Κλινική, που μαζί με την Παθολογική θα επωμισθούν τον μεγαλύτερο όγκο των περιστατικών, υπολειτουργούν, με αποδυναμωμένο προσωπικό.

>Σχετικά με διπλοπληρωμές και δαπάνες για εργασίες που δεν έγιναν σε έργα του ΟΣΕ για εργολαβίες του 2005 και του 2006 ερωτούν τον υπουργό Μεταφορών 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Νίκο Σηφουνάκη. Ερωτούν αν αναζητήθηκαν ευθύνες για τη ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας αυτών, όταν μάλιστα ήταν γνωστό ήδη από τον Ιούλιο του 2008 και άλλο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αν για τα τεράστια ελλείμματα του οργανισμού τα τελευταία πεντέμισι χρόνια υπάρχουν και ποινικές ευθύνες πέραν των πολιτικών, αν υπήρξε καταλογισμός και σε ποιους.

>Είναι βάσιμη η καταγγελία ότι μετανάστες μεταφέρονται κατά ομάδες στην περιοχή του Έβρου, τους αφαιρούνται τα κάθε είδους έγγραφα που κατέχουν και προωθούνται εξαναγκαστικά προς την αντίπερα τουρκική όχθη του ποταμού, χωρίς να τηρείται καμιά επίσημη διαδικασία; Την ερώτηση αυτή απευθύνει προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης, Θ. Δρίτσας και Ν. Τσούκαλης οι οποίοι επίσης ζητούν να μάθουν: «Ποια μέριμνα έχει ληφθεί ώστε να εξασφαλίζονται τα στοιχειώδη δικαιώματα των μεταγόμενων μεταναστών, όπως να μη διαχωρίζονται τα παιδιά από τις φυσικές τους οικογένειες, να μην ”επαναπροωθούνται” παιδιά και ενήλικες που προέρχονται από χώρες που μαστίζονται από πολέμους και εμφύλιες συρράξεις και γενικώς να εξαντλείται η νόμιμη διαδικασία παραλαβής και εξέτασης αιτήσεων αναγνώρισης της ιδιότητας του πρόσφυγα και χορήγησης ασύλου;».

>Σοβαρότατη καταγγελία για προμήθεια πετρελαίου κίνησης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα έτη 2008 και 2009, αυξημένο κατά 30-80%(!) κάνει ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλε στη Βουλή. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει ο βουλευτής, η Περιφέρεια προμηθευόταν καύσιμα με «καπέλο», κατά παράβαση της υπάρχουσας σύμβασης, από ιδιωτική εταιρεία. Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό εάν προτίθεται να προβεί σε έλεγχο των προμηθειών υγρών καυσίμων των υπηρεσιών του Δημοσίου, ούτως ώστε να διασκεδαστούν τα εύλογα ερωτήματα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και ζητά να κατατεθούν οι συμβάσεις και τα τιμολόγια προμήθειας καυσίμων για τα έτη 2007-2009.

>Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει με πλωτά μέσα, ώστε να αποτραπεί η λαθρομετανάστευση και να κλείσει η δίοδος εισαγωγής ναρκωτικών στο Δέλτα του Έβρου, ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης.

>Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα την ακατανόητη κυβερνητική απόφαση κατάργησης των Κέντρων «Δήμητρα», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνα ελλείμματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των αγροτών στη χρήση φυτοφαρμάκων.

>Να κατατεθούν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης διορισμού δεκατριών συνταξιούχων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ως αγρονομικών διευθυντών στην Ελληνική Αγροφυλακή και συγκεκριμένα τα πρακτικά του συμβουλίου σύμφωνα με τα οποία έγινε η επιλογή των διορισθέντων, τους τίτλους σπουδών που αυτοί διέθεταν και τα λοιπά προσόντα τους, τυπικά και ουσιαστικά, σύμφωνα με τα οποία έγινε η επιλογή τους, κατά παράλειψη του αστυνομικού διευθυντή ε.α. Καλογιαννάκη Νικήτα του Ιωάννη και όπως αυτά προκύπτουν από δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα ή τα ατομικά τους βιβλιάρια, ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. Ο βουλευτής ισχυρίζεται ότι κακώς παρελήφθη ο εν λόγω αστ. διευθυντής και ζητά την αποκατάστασή του.


Σχολιάστε εδώ