Νέο σοκ από την εθελουσία του ΑΝΤ1

Στην ανακοίνωσή της η τηλεοπτική εταιρεία δηλώνει πως αντί να προχωρήσει σε απολύσεις, επιλέγει τον πιο ήπιο τρόπο της εθελουσίας εξόδου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι προς αποχώρηση δεν δηλώνεται, όμως μόλις πριν από ένα μήνα υπήρχε έντονη φημολογία για την απόλυση 90 εργαζομένων, πρόταση που δεν υιοθέτησε τότε ο πρόεδρος του ομίλου Μίνως Κυριακού. Ο ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1 χθες πήγε στο γραφείο του και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο εμπνευστής της κίνησης. Σε ανάλυση που δημοσίευσε το μπλογκ mediakanea.blogspot.com γίνεται αναφορά στο πρόσωπο του συμβούλου του ΑΝΤ1 Guillaume De Posch, ο οποίος συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου ProSiebenSat1 Medien AG. Μέσα σε μια νύχτα 575 άτομα ενημερώθηκαν με… mail πως έχασαν τη δουλειά τους, ενώ παράλληλα το κανάλι άλλαξε έδρα ελπίζοντας πως κάποιοι εργαζόμενοι με συζύγους και παιδιά δεν θα δεχτούν να μετακομίσουν και έτσι θα μειωνόταν και η αποζημίωσή τους! Στην περίπτωση του ΑΝΤ1 υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του και έτσι η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.

Ο ΑΝΤ1 στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως προχώρησε «σε σειρά αναγκαίων ενεργειών μείωσης κόστους σε όλα τα επίπεδα», όπως η «επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων με διεθνή studios, ο εξορθολογισμός των αμοιβών των υψηλόμισθων συνεργατών -άμεσων και έμμεσων- η μείωση των λειτουργικών εξόδων και ο επανασχεδιασμός διαδικασιών». «Εφόσον εξαντλήθηκε κάθε άλλο περιθώριο, η Διεύθυνση του ΑΝΤ1 TV ανακοίνωσε «την έναρξη προγράμματος εθελουσίας εξόδου», χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Τα στελέχη του ΑΝΤ1, που επέστρεψαν εσπευσμένα από τις διακοπές τους, δηλώνουν σχεδόν μονότονα πως πρέπει να πάνε όλοι από το γραφείο ανθρώπινου δυναμικού για να ενημερωθούν τι αντιστοιχεί στην περίπτωσή τους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και αποδοχή της πρότασης. Τίποτα άλλο δεν δηλώνεται εκτός από την πρόβλεψη πως το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 4 Σεπτεμβρίου.

Το ερώτημα είναι γιατί προβαίνει στην πράξη αυτή ο ΑΝΤ1 έχοντας τα 620 εκατ. ευρώ στο… χρηματοκιβώτιο από την πώληση της Nova Televisia και κάνοντας διαρκώς αναφορές για εξαγορές στο εξωτερικό. Από το κανάλι λένε πως πρόκειται για… ξεχωριστές επιχειρήσεις και πως ήδη τα τελευταία δύο χρόνια η ιδιοκτησία έχει βάλει περίπου 100 εκατ. ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό (2008), το σύνολο της καθαρής θέσης ανήλθε το τέλος του 2007 σε 80.439.000 ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων σε 225.687.000 ευρώ. Παρατηρητές πάντως εκτιμούν πως πρόκειται για μια σημαντική στροφή, καθώς επιχειρείται μια πρώτη «εκκαθάριση» των οικονομικών του ΑΝΤ1, με στόχο την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου το ομίλου εντός της χώρας. Δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν αν υπάρξουν κι άλλες, πιο εντυπωσιακές κινήσεις.


Σχολιάστε εδώ