«Κόλλησε» στη στάση «Ευαγγελίστρια» το Μετρό

Συζητήθηκαν επίσης όλα τα «ανοιχτά» μέτωπα που αφορούν έργα και παρεμβάσεις για τον Πειραιά, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, σταθερής και μη τροχιάς, οδικοί άξονες, μονοδρομήσεις κ.λπ.

Τα προβλήματα που αυτή τη στιγμή απασχολούν τον δήμο είναι:

• Δεν έχει γίνει ακόμα η έναρξη των έργων για την επέκταση του τραμ μέχρι το λιμάνι, κάτι για το οποίο αποκλειστικά ευθύνεται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

• Καθυστερούν οι μελέτες για τη Β΄ και Γ΄ φάση της επέκτασης του τραμ προς Τζάνειο – Μεταξά και προς Κερατσίνι – Κορυδαλλό.

• Απαράδεκτες καθυστερήσεις σημειώνονται στην προέκταση του Μετρό προς το λιμάνι, μέσω Νίκαιας – Κορυδαλλού. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, το έργο ούτε το 2020 δεν θα τελειώσει! Η καθυστέρηση αυτή βέβαια στερεί από την πόλη σημαντικούς πόρους που ειδικά αυτά τα χρόνια είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητοι.

• Ο δήμος, επειδή το ΥΠΕΧΩΔΕ καθυστερούσε απελπιστικά να δημοπρατήσει τα έργα μονοδρόμησης οδικών αξόνων, τα δημοπράτησε μόνος του με μελέτες που πλήρωσε ο ίδιος.

• Η θέση του δήμου για τα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ είναι οριστική. Στον χώρο θα γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο και τίποτε άλλο!

Ο Γιάννης Μαγκριώτης άκουσε προσεκτικά τον δήμαρχο και δεσμεύθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση για να υλοποιηθούν στον σωστό χρόνο όλα αυτά τα έργα.

Για να δούμε, τις δεσμεύσεις αυτές θα τις… θυμάται το ΠΑΣΟΚ ή θα μας λένε (όπως και στο παρελθόν…) άλλα λόγια να αγαπιόμαστε;

Πάντως οι επισημάνσεις τόσο του δημάρχου όσο και του νομάρχη για τις καθυστερήσεις των έργων και τις ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ προκάλεσαν την απάντηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. στην οποία αναφέρεται ότι η καθυστέρηση στο Μετρό οφείλεται στο ότι η νομαρχία δεν ήθελε να γίνει σταθμός στην Ευαγγελίστρια, όπως είχε προγραμματισθεί, με αποτέλεσμα να βρουν ευκαιρία οι εταιρείες και να ακυρώσουν τον διαγωνισμό.

Από την πλευρά της, η νομαρχία καταγγέλλει την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ότι ψεύδεται, αφού -όπως επισημαίνει- ουδέποτε υποστήριξε να μη γίνει σταθμός στην Ευαγγελίστρια, αλλά απλώς να γίνει 150 μέτρα πιο κάτω από εκεί που έλεγαν να γίνει.

***
// Πολύς λόγος γίνεται για τον πακτωλό χρημάτων που θα δοθεί στους δήμους μέσω του προγράμματος «Θησέας 2». Πολλοί δήμοι του Πειραιά έσπευσαν να υποβάλουν σχέδια, για να πετύχουν χρηματοδοτήσεις έργων εν όψει εκλογών, αλλά τελικά διαπίστωσαν ότι δεν… προλαβαίνουν γιατί το πρόγραμμα θα «ανοίξει» το 2010, οπότε έργα βάσει αυτού θα γίνουν από το 2011, δηλαδή μετά τις δημοτικές εκλογές. Δεν πειράζει, θα βρουν «μαγιά» οι… επόμενοι. Εκτός κι αν κάποιοι διατηρήσουν τις θέσεις τους…
// Και γυμνάσιο θα λειτουργήσει η Μητρόπολη Πειραιά από τη νέα σχολική περίοδο. Για το θέμα υπήρξε συνάντηση αντιπροσωπείας του δήμου με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ στην οποία συμφωνήθηκε να στεγαστεί το νέο γυμνάσιο στο κτίριο του 2ου Ειδικού Επαγγελματικού Κέντρου στην Αγία Σωτήρα. Στον χώρο λειτουργεί ήδη το πρώτο ΕΕΚ και θεωρείται πλεονασμός δύο όμοια σχολεία να βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Απαιτείται να λειτουργούν ξεχωριστά τα δύο σχολεία για να εξυπηρετούνται και παιδιά από άλλες περιοχές. Δεν είναι δυνατόν παιδιά από την άλλη άκρη, και μάλιστα με προβλήματα, να έρχονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του Πειραιά! Ας εξυπηρετηθεί και κάποια άλλη περιοχή! Δεν… σταμάτησε ο Πειραιάς στην Παλιά Κοκκινιά! Αν είναι δυνατόν…

// Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ανάπλασης της Μαρίνας Ζέας. Νέα όψη απέκτησε όλη η περιοχή. Κηπάρια με γκαζόν, πεζόδρομοι, νέα φυτά, φοίνικες, καθαρά παρτέρια, θάμνοι καλλωπισμένοι και χαμηλωμένοι για να μην κρύβουν τη θέα, αγάλματα καθαρισμένα και πλήθος άλλων παρεμβάσεων συνθέτουν ένα τοπίο που δεν υπήρχε και είναι δύσκολο να ξαναγίνει στον Πειραιά. Σημαντικότατη στην ολοκλήρωση του έργου η συμβολή του αρμόδιου αντιδημάρχου Δημ. Βρόντου. Αντίστοιχο έργο θα αρχίσει να γίνεται τώρα και στο κτήμα Δηλαβέρη.

// Εγκρίθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του δήμου η προμήθεια ρομποτικών κάδων. Οι κάδοι αυτοί θα τοποθετηθούν μετά σε όλα τα διαμερίσματα του Πειραιά και αναμένεται να συμβάλουν αποφασιστικά στη «μάχη» για έναν καθαρό Πειραιά.

// Πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» υπέβαλε ο Δήμος Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνουν βιοκλιματικές παρεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια, χρήση ήπιων μορφών ενέργειας από τον δήμο κ.λπ. Πρόκειται για μια καλή κίνηση που δείχνει ότι ο Δήμος Πειραιά είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να αντιμετωπίσει την κάθε πρόκληση. Είτε κοινωνική είτε περιβαλλοντική.

// Από προχθές Παρασκευή, άρχισε η καμπάνια «Βιβλίο αναζητά αναγνώστη», που διοργανώνει ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων κάθε χρόνο, με στόχο την προώθηση του βιβλίου και την προσέλκυση νέων αναγνωστών. Εθελοντές του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων βγήκαν στους δρόμους, για να αφήσουν σε κάθε γωνιά ένα βιβλίο που περιμένει τον καθένα από μας, να το διαβάσει και να ταξιδέψει μαζί του. Ειδικότερα, οι εθελοντές του ομίλου UNESCO Πειραιά τοποθέτησαν βιβλία στον Πειραιά, τη Νίκαια, το Κερατσίνι, το Πέραμα και τη Σαλαμίνα με έμφαση στο λιμάνι του Πειραιά, στον σταθμό του τρένου του Πειραιά, στον σταθμό Πελοποννήσου, στα πορθμεία Περάματος και Σαλαμίνας, στις πλατείες και στις στάσεις των λεωφορείων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιστρέφονται τα βιβλία στη θέση που βρέθηκαν ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους συμπολίτες μας να μοιραστούν την ίδια χαρά και τις ίδιες εμπειρίες.

// Ένα ακόμα σημαντικό έργο σε επίπεδο γειτονιάς πραγματοποιείται στον Δήμο Κορυδαλλού με στόχο την αισθητική αναβάθμιση, την καλύτερη λειτουργία και αξιοποίηση δύο ελεύθερων χώρων στην περιοχή των 88 στρεμμάτων και του Δημοτικού Αμφιθεάτρου «Θανάσης Βέγγος». Πρόκειται για την ανάπλαση της παιδικής χαράς μεταξύ των οδών Κυκλάδων, Τραπεζούντος, Χειμμάρας και Πελοποννήσου καθώς και τη διαμόρφωση χώρου πρασίνου επί των οδών Κυκλάδων, Τραπεζούντος, Χειμμάρας και Αγ. Νικολάου. Εξάλλου έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του ανοιχτού γηπέδου στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο και ακολουθούν η διαμόρφωση νέων γηπέδων τένις και μπιτς βόλεϊ ανάμεσα στο Κλειστό και στο Ανοιχτό Γήπεδο, καθώς και η ανάπλαση της οδού Δημητρακοπούλου και η δημιουργία νέου σύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού στα 88 στρέμματα.

// Την πανσέληνο της 6ης Αυγούστου θα την απολαύσουν με έναν… μαγευτικό τρόπο οι Πειραιώτες. Το αρχαίο θέατρο του Πειραιά θα… βάλει και πάλι τα καλά του, για να δεχθεί κορυφαίους σολίστ που θα χαρίσουν στο κοινό αξέχαστες στιγμές μουσικής πανδαισίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ζέας που ξεκίνησε ο δήμος και πραγματικά έχει αλλάξει το καλλιτεχνικό στάτους της πόλης. Το πρόγραμμα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και ρεσιτάλ πιάνου του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Βασίλη Τσαμπρόπουλου, θα αρχίσει στις 9.30 το βράδυ, ενώ αναμένονται και υψηλές παρουσίες. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, λένε ότι θα είναι κάτι μοναδικό που θα μείνει αξέχαστο σε όσους το παρακολουθήσουν. Ας κλείσουμε θέσεις λοιπόν!

// Μύρισαν… εκλογές κι άρχισαν τα… τραπεζώματα και οι… συνάξεις. Την περασμένη Τετάρτη… γέμισε η πλαζ Βοτσαλάκια από Αθηναίους που είχαν προσκληθεί για να απολαύσουν ένα βράδυ στην παραλία του Πειραιά από τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχο Γιώργο Δαβάκη. Δικηγόροι, γιατροί, αξιωματικοί (εν ενεργεία και απόστρατοι) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του π. αντιδημάρχου και… κατέβηκαν στον Πειραιά όπου μεταξύ τυρού και αχλαδιού (ή μεταξύ… αστακού και γαρίδας για να ακριβολογούμε) συζήτησαν για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις. Και βέβαια ο Γ. Δαβάκης ως διοικητής του νοσοκομείου «Σωτηρία» δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αποτελεσματικότητα και την οξυδέρκεια με την οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της νέας γρίπης, όπως και άλλα προβλήματα του χώρου της Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός Δημ. Αβραμόπουλος. Κάτι μου λέει ότι ο Γ. Δαβάκης άρχισε από τώρα να… κάνει ψήφους στον υπουργό του!

// Υπάρχει κάποιος Νούσης στο Π. Φάληρο που είναι αρμόδιος για την καθαριότητα. Ο κύριος αυτός, αν και το Π. Φάληρο έχει αρχίσει να χάνει την εικόνα της καθαρής πόλης που είχε, κάνει ότι δεν… καταλαβαίνει, δεν ακούει καταγγελίες, χλευάζει όσους του λένε ότι υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας σε συγκεκριμένα σημεία του δήμου και… θυμώνει όταν κάποιοι του επισημαίνουν τις ευθύνες του. Πριν το… κακό πάρει διαστάσεις και πριν συμβεί κανένα παρατράγουδο, μήπως θα πρέπει ο δήμαρχος, που έχει δώσει πολλά δείγματα συνέπειες και σοβαρότητας, να του τραβήξει τ’ αυτί και να τον βάλει στη θέση του;

// Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΤΕΙ Πειραιά κ. Λάζαρου Βρυζίδη έγινε σύσκεψη στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών και των φορέων της πόλης. Η σύσκεψη αφορούσε την υποχρηματοδότηση του ΤΕΙ Πειραιά και την ενημέρωση των φορέων της πόλης, για την υποβάθμιση ενός από τα πρώτα ΤΕΙ της χώρας, που έχει 26.000 σπουδαστές και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση.

// Το κρουαζιερόπλοιό της «Orient Queen» ναύλωσε στην Agencia De Viagens CVC Tur Ltda από 20 Νοέμβρη φέτος μέχρι 15 Μάρτη του 2010 η γνωστή εταιρεία κρουαζιέρων Louis plc. Η CVC αποτελεί τον σημαντικότερο διοργανωτή ταξιδίων και κρουαζιέρων της Βραζιλίας. Το «Orient Queen», κατά τη διάρκεια των 115 ημερών ναύλωσής του, θα πραγματοποιήσει προγράμματα κρουαζιέρων με αφετηρία το λιμάνι Recife της Βραζιλίας σε δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής. Σημειώνεται ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος της υλοποίησης της στρατηγικής της Louis plc για μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης του στόλου κατά τη χειμερινή περίοδο. Η ναύλωση ενός ακόμα κρουαζιερόπλοιου σε άλλον έναν από τους κύριους διοργανωτές ταξιδιών στην παγκόσμια αγορά τουρισμού, αποτελεί μια ακόμα ένδειξη εμπιστοσύνης στη Louis Cruises και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει.

// Ο… σπιούνος, ο… βλογιοκομμένος και ο… βλάκας, νομίζουν ότι με τις… χοντράδες που κάνουν θα δημιουργήσουν… σε κάποιους προβλήματα και θα γίνουν… χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Μακριά νυχτωμένοι είναι όλοι τους, γιατί σαν κι αυτούς, εκείνοι που -υποτίθεται- βρίσκονται στο… στόχαστρο, θέλουν άλλους… δέκα! Οι… βόμβες που έσκασαν προχθές και το… εκτόπισμά τους πιστεύουμε ότι θα έκαναν τον δήμαρχο να καταλάβει ότι με τέτοιους που έχει μαζέψει δίπλα του δεν πρέπει να ελπίζει σε μεγάλα πράγματα. Έχει πάντως καιρό να πάρει τα μέτρα του…


Σχολιάστε εδώ